to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 14.11.2014

Οικονομία

Bloomberg: Στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, η παγκόσμια οικονομία

Σχεδόν τα δύο τρίτων των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξασθενεί, ενώ το 89% βλέπει ως μεγαλύτερο κίνδυνο για το επόμενο έτος τον αποπληθωρισμό παρά τον πληθωρισμό


Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας διετίας, με την τάση να επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αυξάνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας του Bloomberg μεταξύ 510 επενδυτών, χρηματιστών και αναλυτών που είναι συνδρομητές του πρακτορείου. Η σχετική πλειοψηφία του 38% των ερωτηθέντων - ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Ιουλίου και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2012 - ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται.

Σε μεγάλο βαθμό, η ανησυχία εστιάζεται και πάλι στην Ευρωζώνη: Σχεδόν τα δύο τρίτων των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της εξασθενεί, ενώ το 89% βλέπει ως μεγαλύτερο κίνδυνο για το επόμενο έτος τον αποπληθωρισμό παρά τον πληθωρισμό. Περισσότεροι από τους μισούς ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται στις οικονομίες των BRIC - της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας - έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36% τον Ιούλιο. 

Η μόνη αχτίδα φωτός, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι ΗΠΑ, καθώς τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βελτιώνεται, ενώ περίπου οι μισοί σημείωσαν ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι μεταξύ εκείνων που θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το επόμενο έτος. 

Το 57% των ειδικών θεωρεί πολύ περιοριστική τη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο για τις ΗΠΑ (27%), τη Βρετανία (25%) και την Ιαπωνία (22%). Επίσης, η σχετική πλειοψηφία του 43% χαρακτηρίζει και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως πολύ περιοριστική έναντι 31% του Ιουλίου. Αντίστοιχα, η δημοτικότητα του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μεταξύ των επενδυτών υπέστη πλήγμα, καθώς μειώθηκε στο 59%(θετικές γνώμες) από 74% τον Ιούλιο. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι η τράπεζα θα αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ. Οι πολιτικές που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ θεωρούνται ευνοϊκές για τους επενδυτές από το 45% - το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών - και έναντι 72% τον Ιούλιο. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ήταν οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τις πολιτικές της καγκελαρίου. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)