to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 25.12.2014

Πολιτική

Bloomberg: Φαβορί ο ΣΥΡΙΖΑ - Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με την άποψή του για το χρέος

Αναφερόμενο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται φαβορί για τη νίκη, στη περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές


«Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα είχε αφήσει την χώρα σχεδόν άφραγκη, η Ελλάδα έχει υπάρξει σημείο αναφοράς στις ευρύτερες οικονομικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ένα πρακτικό πρόβλημα για τις χώρες που αποτελούν το ευρώ. Για τις πλουσιότερες βόρειες χώρες, ιδιαίτερα για την Γερμανία, η Ελλάδα είναι ένας σπάταλος, που χρειάζεται ισχυρό οικονομικό φάρμακο. Για πολλούς Έλληνες, το μέγεθος των θυσιών τους έχει αγγίξει οριακά επίπεδα από τις περικοπές δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις που ασκούν πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Το 2012, οι διαμάχες σχετικά με τα χρέη της Ελλάδας απείλησαν να διαλύσουν την ευρωζώνη. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος, έχει τώρα υποχωρήσει. Ακόμη και έτσι, άλλη μια πολιτική κρίση κάνει την εμφάνισή της σε μια ήπειρο βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο σε άρθρο με τον τίτλο «Η δημοσιονομική Οδύσσεια της Ελλάδας», που υπογράφει η Μαρία Πετράκη.

Ανφορικά με την Προεδρική εκλογή στο άρθεο που φιλοξενείται στο Bloomberg αναφέρεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς πόνταρε στο να ενισχύσει τον εύθραυστο συνασπισμό του και έπαιξε το τελευταίο του χαρτί για να διατηρηθεί στην εξουσία, με το να οδηγήσει σε μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.

Σχολιάζοντας την πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογών, το Bloomberg αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται φαβορί για τη νίκη, στη περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές, έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε διαγραφή 322 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα χέρια του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι αυτό θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. «Η προοπτική αυτή επηρέασε δραματικά τα ελληνικά ομόλογα (τα οποία σημείωσαν άνοδο), αλλά δεν πανικόβαλε τους Έλληνες, που έχουν συνηθίσει στο χάος», συνεχίζει  το Bloomberg.

Το Bloomberg σημειώνει επίσης  ότι πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί, αν και υπάρχει πολύ μικρότερη συμπαράσταση για άλλες προτάσεις του όπως να αντιστρέψει τις προηγούμενες περικοπές και να προσφέρει νέα επιδόματα, όπως η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες: tvxs.gr, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)