to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Bελβεντό: Ληστές, όχι τρομοκράτες, οι συλληφθέντες

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι έξι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, αποδεχόμενο την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς δεν πείστηκε ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.


Οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, επομένως δεν υφίσταται λόγος εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου 187Α

Αυτό έκρινε μετά από πολύμηνη διαδικασία το δικαστήριο, αποδεχόμενο την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς δεν πείστηκε ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορίακαι οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως, δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες. Το δικαστήριο δεν συντάχθηκε με τηνεισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής.

Μόνο ένα μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενοΝίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «οι πράξεις του υπήρξαν συνειδητή επιλογή παρά το νεαρόν της ηλικίας του».

kozani-velvento

H ληστεία στο Βελβεντό έγινε περισσότερο γνωστή στο πανελλήνιο από τα κακοποιημένα πρόσωπα των τριών νεαρών συλληφθέντων.

Το δικαστήριο μοίρασε ακόμη πολλές απαλλαγές για αδικήματα, όπως αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, για την αντίσταση κατά της αρχής οι δικαστές είχαν την άποψη ότι οι δράστες της διπλής ληστείας, (σ.σ. άλλοι εμπλέκονται στη ληστεία της τράπεζας και άλλη στα ΕΛΤΑ) αναγκάστηκαν να κάνουν τη χρήση όπλων. «Ηταν η αντίδρασή τους», λέχθηκε χαρακτηριστικά, «όταν έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς».

Το δικαστήριο μετέτρεψε ακόμα ως προς το επιεικέστερο αδικήματα όπως η αρπαγή, κρίνοντας ότι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, αφού σκοπός τους ήταν η διαφυγή και άρα δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη που πήραν μαζί τους.

Ο Δ. Πολίτης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στη ληστεία και καταδικάστηκε με 6ετή ποινή φυλάκισης, καθώς αποδεδειγμένα βρισκόταν μακριά την ώρα της ληστείας.

Μετά την επιμέτρηση και τη συγχώνευση των ποινών, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οΜιχαηλίδης καταδικάζεται σε 16 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση, οι ΡωμανόςΜπουρτζούκος,Ντόλιος και Χαρίσης σε 15 χρόνια και 11 μήνες και ο Πολίτης σε 11 χρόνια και 5 μήνες. Πλέον συζητείται αν η έφεση θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στην επισήμανση των συνηγόρων των κατηγορουμένων αν ενδέχεται οι κρατούμενοι να μεταφερθούν στις φυλακές τύπου Γ' του Δομοκού, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)