to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 29.09.2013

Πολιτική

BBC: Μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι αρχές κινήθηκαν «γρήγορα και δυναμικά»

Παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης το θέμα των συλλήψεων και της απαγγελίας κατηγοριών στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.


Σήμερα ο βρετανικός τύπος επικεντρώνεται κυρίως σε δηλώσεις τόσο των συλληφθέντων όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Έμφαση δίνεται επίσης στην πτώση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής αλλά και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που συλλαμβάνονται βουλευτές ελληνικού κόμματος. Παράλληλα φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών αλλά προβάλετε και το ενδεχόμενο μιας πολιτική κρίσης «αν ο κ. Μιχαλολιάκος κάνει πράξη τις απειλές ( όπως τις χαρακτηρίζει συσσώμως ο βρετανικός τύπος), περί παραιτήσεως των βουλευτών του και πρόκλησης επαναληπτικών εκλογών». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Ελλάδα με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις.

BBC: Μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι αρχές κινήθηκαν «γρήγορα και δυναμικά»

Αξιοσημείωτη είναι η κάλυψη του γεγονότος από το BBC τόσο με συχνές ανανεώσεις της ιστοσελίδας του όσο και με τακτές ανταποκρίσεις στο ειδησεογραφικό του κανάλι. Ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Μάρκ Λόουεν χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα «ως την πιο σημαντική ημέρα στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.»

Στην ιστοσελίδα του το βρετανικό κανάλι μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μόνο πέρυσι, στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 154 ρατσιστικές επιθέσεις ενώ φέτος ο αριθμός τους, μέχρι στιγμής, φτάνει τις 104». Οι περισσότερες από αυτές, όπως υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο, «αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Όπως και οι δολοφονίες δύο μεταναστών.» Το BBC παράλληλα όμως παρατηρεί ότι μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι αρχές κινήθηκαν «γρήγορα και δυναμικά», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Independent: Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής είχε «εκτοξευθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο αρχηγός του τρίτου πιο δημοφιλούς κόμματος της Ελλάδος οδηγήθηκε χθες σιδηροδέσμιος στον ανακριτή, μετά τις επιδρομές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.» Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής είχε «εκτοξευθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». Η Independent φιλοξενεί επίσης την άποψη του καθηγητή πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο ο οποίος επισημαίνει ότι οι συλλήψεις « ήταν μια επιτυχία για την κυβέρνηση, αλλά δεν σημαίνει το τέλος της Χρυσής Αυγής. Γιατί», όπως τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος « εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς, υπάρχει μια ευρύτερη διάδοση του εθνικισμού, της βίας και του αντι-κοινοβουλευτισμού ως μέσα πολιτικής διαμαρτυρίας, αντί του ριζοσπαστικού διαλόγου». Ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος με την σειρά του σχολιάζει ότι «η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές κινήθηκαν από την απόλυτη αδράνεια στο άλλο άκρο.»

Sunday Times: Πιθανοί κίνδυνοι για την ελληνική κυβέρνηση από τη καταστολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Sunday Times, επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση από τη καταστολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου. Τον χαρακτηρίζει «λάτρη του πρώην δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου ενώ τονίζει ότι «συχνά στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή επευφημούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί με δημοσιεύματα της». Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη λέγοντας ότι «δεν υπήρχαν κρεματόρια, ούτε θάλαμοι αερίων». Παράλληλα τονίζει ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής έχει διαβάσει κείμενο του κόμματος του που αποκαλεί τον Χίτλερ «οραματιστή της Νέας Ευρώπης.»

Guardian: Η κυβέρνηση οδεύει προς άγνωστα νερά

Εκτενή είναι και τα ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian η οποία τονίζει ότι ο «Παύλος Φύσσας μετετράπη σε μάρτυρα.» Η αρθρογράφος- ανταποκρίτρια στην Αθήνα Έλενα Σμιθ υποστηρίζει ότι μπορεί να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι συνθήκες του φόνου του αλλά αυτό που αποκαλύφτηκε με τον θάνατο του είναι το βάθος του διχασμού στην Ελλάδα. «Μέσα σε μια τοξική ατμόσφαιρα, με ρεκόρ φτώχειας, ανεργίας, απόγνωσης και απελπισίας, οι Έλληνες περιγράφουν τώρα πια την δολοφονία ως «πολιτική», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας σειράς επιθέσεων της Χρυσής Αυγής που ενισχύθηκαν από μια φαινομενικά ανεξέλεγκτη δημοτικότητα».

Και η Guardian όμως δεν παραλείπει να επισημάνει την επικινδυνότητα της κατάσταση λέγοντας ότι μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς , όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, η κυβέρνηση οδεύει προς άγνωστα νερά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)