to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 03.08.2016

Πολιτική

Διεκόπη η εξέταση Ψυχάρη: Παλινωδίες και επικοινωνιακά παιχνίδια από τον ΔΟΛ - Στις 30/8 η κατάθεση Π. Ψυχάρη

Στις 12 το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής της Bουλής, που διερευνά τις δανειακές συμβάσεις κομμάτων και μέσων ενημέρωσης , ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος αναίρεσε την αρχική του απόφαση να μην παραστεί, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Η Επιτροπή εξέτασε τη δυνατότητα να καταθέσει τελικώς, δεδομένων των δυσκολιών στην επικοινωνία που προέκυψαν, και η συνεδρίαση διεκόπη. Αποφασίστηκε η κλήση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, γιου του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη Ψυχάρη, στην Επιτροπή, την Τρίτη 30 Αυγούστου.


Στην Εξεταστική έγινε -κατόπιν αιτήματος του προεδρείου- ανάγνωση της επιστολής του Στ. Ψυχάρη (δείτε στη συνέχεια), με την οποία εξηγεί τους λόγους υγείας που επικαλέστηκε ως κώλυμα, καθώς και τους λόγους που τον ανάγκασαν να εμφανιστεί τελικώς στην Επιτροπή αναφέροντας ότι με την παρουσία του απαντά σε διαδικτυακά σχόλια που τον εγκαλούσαν για την άρνησή του να παραστεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Η διαδικασία, όπως εξελίχθηκε, μετατράπηκε σε ένα επικοινωνιακό παιχίδι που εκθέτει τόσο τον ίδιο τον εκδότη όσο και τους συμβούλους του από τον ΔΟΛ, δεδομένου ότι στην επιστολή Ψυχάρη αναφέρεται ρητώς ότι δεν είχε πρόθεση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα δάνεια του Οργανισμού, επικαλούμενος ποινική δίωξη εις βάρος του.

Τα μέλη της Επιτροπής τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος και αποφάσισαν τη διακοπή της συνεδρίασης.

Με πρόταση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου ο εκδότης δεν θα καταθέσει. Την πρόταση υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ διαφώνησε η Χρυσή Αυγή.

 

Στη συνέχεια συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κλήση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, γιου του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη Ψυχάρη, στην Επιτροπή, την Τρίτη 30 Αυγούστου, για τα δάνεια του ΔΟΛ και της Τηλέτυπος Α.Ε. στην οποία συμμετέχει. 

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος, που έκανε και τη σχετική πρόταση, τόνισε ότι ο μάρτυρας εκτός από διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ είναι και μέλος του ΔΣ της Τηλέτυπος (Mega).

Η εξεταστική μπορεί να αποφασίσει στη συνέχεια αν χρειάζεται συμπληρωματική γραπτή κατάθεση από τον Στ. Ψυχάρη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εξεταστική Επιτροπή έχει κληθεί για αύριο 4 Αυγούστου ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», Δημήτρης Κοντομηνάς.


 

Η επιστολή Ψυχάρη προς την Εξεταστική Επιτροπή:

Ο Στ. Ψυχάρης κατέθεσε δύο δηλώσεις, μία προσωπική και μία εισαγωγική στις οποίες ανέφερε ότι

-δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την δανειοδότηση του ΔΟΛ γιατί έχει λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία

-δεν μπορεί να εισφέρει πληροφορίες για τα δάνεια του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ καθώς είναι θέματα που δεν έχει χειριστεί. Συμπληρώνει πάντως ότι μπορεί να απαντήσει εγγράφως με την βοήθεια ειδικών.

Επισημαίνεται ότι ο Στ. Ψυχάρης διαμαρτύρεται επειδή στο διαδίκτυο υπήρξε «ορυμαγδός επιθετικών και κακόβουλων σχολεία που πήραν ενοχλητικές διαστάσεις» και επειδή όταν ζήτησε να μην καταθέσει αυτοπροσώπως «οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Καλημέρα σας.

Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.

Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).

Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.

Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».

«Εισαγωγική δήλωση

Με επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», που κοινοποιήθηκε και στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, εξέθεσα τους λόγους – υγείας – για τους οποίους δήλωσα αδυναμία να παραστώ στη συνεδρίαση στην οποία είχα κληθεί να καταθέσω.

Η επιστολή αυτή διέρρευσε. Συνοδεύθηκε από το γνωστό πλέον ορυμαγδό επιθετικών και κακόβουλων σχολίων του διαδικτύου, που πήραν όμως ενοχλητικές διαστάσεις.

Ενόψει τούτων, σε έμπρακτη αντίκρουση του θορύβου που δημιουργήθηκε και των όσων εντέχνως διακινήθηκαν, αλλά και ως αυτονόητο δείγμα σεβασμού προς τη Βουλή των Ελλήνων, παρίσταμαι σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και επιθυμώ να δηλώσω ότι :

α) Δεν προτίθεμαι, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, οπότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 εδ. β΄ ΚΠΔ, διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για «δίκαιη δίκη», που του διασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, καθώς και του δικαιώματός του από το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, δεν τίθεται, εν προκειμένω, ζήτημα «άρνησης μαρτυρίας».

β) Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε ήδη έπραξε, την ένορκη κατάθεση άλλων μαρτύρων που έχουν κληθεί, και που είναι σε θέση να διατυπώσουν απόψεις για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και η ολοκλήρωση των εργασιών της.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Σταύρος Π. Ψυχάρης».

........................

Να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων ζήτησε χτες ο εκδότης Σταύρος Ψυχαρης, αίτημα που έγινε δεκτό από την επιτροπή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης με μάρτυρα τον Φ. Μπόμπολα.

Ο Στ. Ψυχάρης προχθές είχε υποβάλει εγγράφως αίτημα να μην καταθέσει ο ίδιος στην επιτροπή επικαλούμενος λόγους υγείας. Μάλιστα συνόδευε το αίτημά του με ιατρική γνωμάτευση του καθηγητή Μαρίνου Δαλάκα, η οποία ανέφερε ότι ο εκδότης παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην εκφορά λόγου, κίνησης και ισορροπίας. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Ψυχάρης άλλαξε γνώμη, καθώς χθες συνεργάτης του επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο και του είπε ότι ο εκδότης επιθυμεί να καταθέσει αυτοπροσώπως αναιρώντας το έγγραφο αίτημά του. Σημειωτέον ότι μετά το αρχικό αίτημα Ψυχάρη εξετάζονταν το ενδεχόμενο να κληθεί ο υιός του, Παναγιώτης Ψυχάρης. Άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Στ. Ψυχάρη για εξαπάτηση της επιτροπής εισηγήθηκε ο Δ. Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)