to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 27.09.2016

Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες: Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία μετά την απόσυρση Καλογρίτσα (συνεχής ενημέρωση)

Η αποχώρηση του Ιωάννη Καλογρίτσα από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών έφερε ντόμινο εξελίξεων την ημέρα που έληγε η διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης - Eντός 5 ημερών θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες του I. Σαββίδη ενώ εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλει την 1η δόση - Η κυβέρνηση τονίζει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά, ενώ νομικοί κύκλοι του υπουργού Επικρατείας χαρακτήρισαν «όνειρα θερινής νυκτός», τις απόψεις που αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες και αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού | Όλες οι εξελίξεις


Με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Καλογρίτσας δήλωσε τη Δευτέρα, ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται». Ο μέχρι χθες υπερθεματιστής προσθέτει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

Νωρίτερα, ο όμιλος Καλογρίτσα, που έπρεπε να καταβάλει 17 εκατ. ευρώ, ζήτησε προθεσμία 48 ωρών αλλά η Γ.Γ.Ε.Ε. δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα καθώς «η σημερινή προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης Καλογρίτσα, σειρά για διεκδίκηση άδειας, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, έχουν οι επόμενοι κατά σειρά επιλαχόντες, οι οποίοι είναι το επιχειρηματικό σχήμα Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει ποσό 61, 5 εκατ. ευρώ και το σχήμα του Alpha ποσό 61 εκατ. ευρώ. Ο Ι. Σαββίδης, με δηλώσεις του ΕΡΤ, τόνισε ότι θα καταθέσει την πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες (αναλυτικά στη συνεχή ενημέρωση).

Εκτός διαγωνισμού με απόφαση της ΓΓΕΕ η εταιρεία Καλογρίτσα

Έκπτωτος κηρύχθηκε ο οριστικός υπερθεματιστής Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ ΜΑΕ) μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, επειδή η εταιρεία δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. (αναλυτικά)

Υπουργείο Επικρατείας: Έωλες οι νομικές απόψεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

«Όνειρα θερινής νυκτός», χαρακτήριζαν νομικοί κύκλοι του Υπουργού Επικρατείας τις απόψεις που αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες και αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ», πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και σε τυχόν αντίστοιχη περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε άλλου εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Ο σχετικός νόμος (4339/2015, άρθρ. 13 παρ. 3) και η προκήρυξη (1/2016, παρ. 8.4) έχουν προβλέψει και τέτοια εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, θέσπισαν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης -ρητής ή de facto- παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή (και, άρα, μη πληρωμής της πρώτης δόσης του τιμήματος εντός της νόμιμης προθεσμίας), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (απόσυρση της «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ») επόμενος πλειοδότης είναι η εταιρεία «DIMERA». Θα ακολουθήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η «DIMERA» θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η «DIMERA» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ).

Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη. Για τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό –για τους ίδιους- είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν.

H συνεχής ενημέρωση με όλες τις σχετικές δηλώσεις και εξελίξεις:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)