to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αθήνα, μια πόλη τυλιγμένη σε μουσαμά

Εκεί που η ευαισθησία του κ. Καμίνη για τη “λαμπερή” ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και την προσέλκυση του τουρισμού πνίγεται στην αυθαιρεσία του νάιλον και της κακογουστιάς. Εκεί που ο επιχειρηματίας έχει πάντα δίκιο...


Η παραβίαση του δικαιώματος στον δημόσιο χώρο είναι σύνηθες φαινόμενο στους δρόμους της πρωτεύουσας. Καταπάτηση πεζοδρόμων, πλατειών, κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια, δυσκολία στη μετακίνηση -ιδιαίτερα για ορισμένες ομάδες, όπως τα ΑΜΕΑ, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά- αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των δημοτών της Αθήνας. Το θέμα συνδέεται με την ποιότητα ζωής. Άλλωστε κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους, δικαίωμα που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 του ΑΚ), καθώς και το δικαίωμα να απαιτεί από τους υπεύθυνους για τη διαχείρισή τους ΟΤΑ την προστασία της ακώλυτης χρήσης τους όταν αυτή παρεμποδίζεται.


Περάστε! Καθίστε!

Συχνά η αιτία της παραβίασης του δικαιώματος στο δημόσιο χώρο είναι τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες).

Αν και τα παραδείγματα τέτοιου είδους αυθαιρεσιών στον Δήμο της Αθήνας -και κυρίως στο ιστορικό κέντρο- είναι πολλά, θα σταθούμε σε μια σειρά από κραυγαλέες περιπτώσεις, κάτω από τον «ιερό βράχο» και δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Εκεί που η ευαισθησία του κ. Καμίνη για τη “λαμπερή” ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και την προσέλκυση του τουρισμού πνίγεται στην αυθαιρεσία του νάιλον και της κακογουστιάς. Εκεί που ο επιχειρηματίας έχει πάντα δίκιο...


Στη γειτονιά του Μουσείου της Ακρόπολης

Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη με κείμενο-διαμαρτυρία και συλλογή υπογραφών προσπαθούν να καταδείξουν το πρόβλημα των προκλητικών αυθαιρεσιών σε ένα σημείο-βιτρίνα της πόλης, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και στο χώρο που γειτνιάζει με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο κείμενο της διαμαρτυρίας οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι «μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, διαπιστώνουμε σωρεία παραβάσεων, παρανομιών και προκλητικών αυθαιρεσιών. Οι πεζόδρομοι Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου που βρίσκονται στην είσοδο του Νέου Μουσείου και στα “πόδια της Ακρόπολης των Αθηνών”, οι πιο φημισμένοι της Ευρώπης, αν όχι παγκοσμίως, αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πολιτικής που εξυπηρετεί ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα, μια πολιτικής που χαρακτηρίζεται από έργα βιτρίνας αλλά απουσία σχεδιασμού, απουσία ελέγχου και αδιαφορία για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του χώρου ώστε να τον καθιστούν βιώσιμο για τους κατοίκους και τον επισκέπτη».

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καταλαμβάνονται ακόμα και οι είσοδοι των πολυκατοικιών, ενώ επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου τα τραπεζοκαθίσματα έχουν απλωθεί μέχρι και πάνω στο κοίλο των φρεατίων!

Οι αυθαίρετες κατασκευές, μεταλλικές, ξύλινες και άλλες προκλητικού χαρακτήρα που στήνονται για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα -ομπρέλες, παραπετάσματα, πλαστικά- προκαλούν φθορές σε μάρμαρα και πλάκες του πεζόδρομου.

Όσον αφορά δε την αισθητική, η ποικιλομορφία σε χρώματα και υλικά (σίδερο, ξύλο, πλαστικό, μουσαμάδες) σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση εξαρτημάτων -κλειστά καθίσματα, τέντες, θερμάστρες, πάγκοι εργασίας κ.λπ.- που λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων στα περισσότερα καταστήματα στοιβάζονται πάνω στον πεζόδρομο σε κοινή θέα κατακερματίζου το τοπίο και προσβάλλουν κατάφωρα την αισθητική κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και την ιστορία του τόπου.


Εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα στο «παιχνίδι των αυθαιρεσιών» οδηγούνται και άλλοι επιχειρηματίες που παράνομα στήνουν πάγκους με εμπορεύματα -είδη λαϊκής τέχνης- στις εισόδους των καταστημάτων τους μετατρέποντας τον πεζόδρομο σε λαϊκή εμποροπανήγυρη.

Οι κάτοικοι με την κινητοποίησή τους απαιτούν άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, έλεγχο και εφαρμογή των νόμων και αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, δεδομένου ότι η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο έλεγχος είναι, σύμφωνα με το νόμο, στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τονίζουν μάλιστα ότι «δεκάδες μέχρι σήμερα καταγγελίες συναντούν την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής που απαξιοί ακόμα και να απαντήσει, ενισχύοντας την αντίληψη ότι οι παρανομίες και η ατιμωρησία συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις από σχέσεις διαπλοκής, ρουσφετιών, χρηματισμού κ.λπ.».

Οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν σε επαφή με την Ανοιχτή Πόλη και τις συμβούλους της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Μαρία Δικαίου και Τασία Λαζαρίδου, και το θέμα έχει τεθεί και πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο 1ης Δημοτικής Κοινότητας.


Τα νάιλον σκίαστρα επισκιάζουν και τις αρχαιότητες

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο πεζόδρομο της Αδριανού, μεταξύ του Αγ. Φιλίππου και της πλατείας Θησείου. Απαράδεκτες αυθαίρετες κατασκευές μεταξύ του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και του περιφραγμένου χώρου, όπου η ανασκαφή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής με μνημεία όπως η Ποικίλη Στοά και το ιερό της Ουρανίας Αφροδίτης. Η ίδια κακογουστιά κυριαρχεί με κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές από υλικά πρόχειρα, συχνά πλαστικά. Οι κατασκευές αυτές, μάλιστα, παρεμποδίζουν όχι μόνο τη θέαση, αλλά ακόμα και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Και οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς η Πλάκα δεινοπαθεί από τις κακόγουστες, παράνομες κατασκευές πλείστων όσων επιχειρηματιών.

Στο συρτάρι οι καταγγελίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Όπως καταγγέλλει η σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Τασία Λαζαρίδου, κατά την επίσκεψή της στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, πληροφορήθηκε την ύπαρξη σωρείας έγγραφων καταγγελιών από την υπηρεσία προς το δήμο και το αρμόδιο Τμήμα Εσόδων, οι οποίες φυλάσσονται σε... ντοσιέ και συρτάρια χωρίς να έχουν ούτε κατ' ελάχιστον ληφθεί υπ' όψιν.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταγγέλλει τη συνεχή, από το 2012, καταστρατήγηση της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους (όπως μελετήθηκε από το 2004 από τον Γ. Καλαντίδη, πρόεδρο του Γραφείου Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων).

Ποιος εφαρμόζει το νόμο

Οι αυθαιρεσίες και οι συνακόλουθες ενστάσεις δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο. Όπως καταγγέλλει ο Θωμάς Τσούπος, πρώην σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας με την Ανοιχτή Πόλη, οι παρεμβάσεις και οι διαμαρτυρίες ήταν συνεχείς και κατά την προηγούμενη θητεία του δημάρχου Καμίνη. Η δημοτική αρχή με βάση το νόμο είναι η αρμόδια για τον δημόσιο χώρο, όμως ο δήμος έχει ως πάγια τακτική να επικαλείται τη δυσχέρεια συντονισμού με άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να κρύψει την πραγματική αιτία για την οποία δεν επεμβαίνει: την έλλειψη της πολιτικής βούλησης να επιβάλλει κυρώσεις. Η δημοτική αρχή αφήνει χρόνια τώρα την αυθαιρεσία να κυριαρχεί και να γιγαντώνεται, επικαλούμενη κωλύματα, όπως την αδυναμία της αστυνομίας και τη δυσκολία να παρευρεθεί εισαγγελέας κατά τους ελέγχους και την εφαρμογή του νόμου με την απομάκρυνση των κατασκευών.

Ως παράδειγμα ο Θ. Τσούπος αναφέρει μια περίπτωση που η δημοτική αρχή -υπό την πίεση των συνεχών καταγγελιών- αποφάσισε να δράσει, τον Απρίλιο του 2013. Ο πρώην σύμβουλος χαρακτηρίζει την παρέμβαση «επικοινωνιακή τουφεκιά». Οι δημοτικές υπηρεσίες ξήλωσαν τότε κάποιες αυθαίρετες κατασκευές, που την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν χρειάζονταν πια, έκαναν κάποιες υποδείξεις δίχως να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα και αποχώρησαν. Χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια κανένας επιπλέον έλεγχος, η κατάσταση στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου επανήλθε στα... φυσιολογικά με τον ερχομό του φθινοπώρου και η αυθαιρεσία καλά κρατεί μέχρι σήμερα.

Φοβού τους επιχειρηματίες και... πούρα φέροντες

Δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες, όταν η έλλειψη της πολιτικής βούλησης εκ μέρους της δημοτικής αρχής προσκρούει και σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η ιστορία είναι παλιά. Ακολουθεί μια διαδρομή από την οδό Θέσπιδος και το μνημείο Λυσικράτη, όπου το κατάστημα συμφερόντων Μάκη Ψωμάδη λειτουργεί αδιαλείπτως για χρόνια και χρόνια αρχικώς χωρίς άδεια (!) και στη συνέχεια με μια άδεια που επανειλημμένως ανακαλείται, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες «ανακαλύπτουν» τις αυθαίρετες κατασκευές που ποτέ δεν απομακρύνονται. Και η διαδρομή της αυθαιρεσίας συνεχίζεται, περιδιαβαίνει τα σοκάκια της «συνοικίας των θεών» και φτάνει στην Αδριανού, όπου εδώ ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει κοινά συμφέροντα με γαμπρό «αγίας» πολιτικής οικογένειας...

Αλλά είπαμε, πάνω απ' όλα ο τουρισμός!


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)