to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 23.07.2014

Διεθνή

Ξεπερνούν τους 655 οι νεκροί στη Γάζα, 100.000 οι εκτοπισμένοι - Πλήγμα στο Ισραήλ η απαγόρευση πτήσεων από ΕΕ και ΗΠΑ

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα, με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να έχουν στοιχίσει από τις 8 Ιουλίου τη ζωή σε 641 Παλαιστίνιους. 31 Ισραηλινοί νεκροί, 29 στρατιώτες και 2 άμαχοι. Πυροδοτεί εξελίξεις η απαγόρευση πτήσεων από ΕΕ και ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας, καθώς χθες ρουκέτα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Σε απελπισία γιατροί και νοσηλευτές στη Γάζα, κάνουν έκκληση για παρέμβαση - Σε ισχύ διακοπή των εχθροπραξιών για μερικές ώρες.


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου 2014 (5η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD - Βίντεο-ντοκουμέντο: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τραυματισμένο πολίτη στα ερείπια της Σετζάγια Γάζα: Πίνακας με ονοματεπώνυμα σκοτωμένων παιδιών, και ηλικίες

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ για τη Γάζα χθες, Τρίτη 22/7

 
--------

Σύνοψη των σημερινών γεγονότων - Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

 

Οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ανέρχονται πλέον σε 658. Στους 3 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, καθώς σήμερα τραυματίστηκε θανάσιμα από ρουκέτα ένας ταϊλανδός εργάτης σε θερμοκήπιο στην περιοχή του Άσκελον.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Λουφτχάνσα, ανακοίνωσαν την επέκταση της αναστολής των πτήσεων τους προς το Τελ Αβίβ.

Διπλωματική κινητικότητα, με τον Τζ. Κέρι να συναντά σήμερα Μπαν Κι Μουν, Νετανιάχου και Αμπάς. Χοντρικά, η Χαμάς θέτει ως όρο για την εκεχειρία να συζητηθούν αμέσως μετάτα βασικά ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της Γάζας, ενώ το Ισραήλ δεν θέλει να τεθούν τέτοια θέματα στο τραπέζι. 

________________________________________________________________________________

Συνεχής ενημέρωση

Τετάρτη 23/7/2014 - 6η μέρα της χερσαίας επέμβασης

9.30 μμ  Δηλώσεις Χάλεντ Μεσάαλ, ηγέτη της Χαμάς


 

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς δηλώνε αυτήν την ώρα από το Κατάρ πως "Είμαστε τα θηράματα και όχι οι θηρευτές" ενώ είπε πως χαιρετίζει την αντίσταση "που μας έκανε περήφανους". Κάλεσε δε σε άρση του αποκλεισμού, ενώ δήλωσε πως η ένοπλη αντίσταση είναι ισχυρότερη από τον Ισραηλινό στρατό και τόνισε πως "Σαν λαός δε θέλουμε εκεχειρία, χωρίς άρση του αποκλεισμού".

Κάλεσε, ακόμα, σε συμφιλίωση όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις καθώς, όπως είπε, "η Γάζα είανι ο φάρος της ελπίδας"

9.00 μμ Παρατείνονται οι απαγορεύσεις πτήσεων στο Ισραήλ

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) παρέτεινε σήμερα κατά 24 ώρες την απαγόρευση για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.

Με ανακοίνωση της η FAA ανέφερε ότι η απαγόρευση που αρχικά είχε εκδοθεί χθες Τρίτη παραμένει σε ισχύ καθώς η υπηρεσία εκτιμά την κατάσταση.

Η FAA είχε απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών εταιρειών των ΗΠΑ προς και από το Μπεν Γκουριόν αφού μια ρουκέτα που είχε εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας είχε πλήξει μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Επίσης και άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Lufthansa, ακύρωσαν νωρίτερα για ακόμη 24 ώρες τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ. (naftemporiki.gr)

8.15 μμ

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τέθηκε σε ισχύ μια διακοπή των εχθροπραξιών σε αρκετές ζώνες στην Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών.

Αναμένεται ότι η διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού θα επιτρέψει κυρίως την απομάκρυνση των τραυματιών από το προάστιο Σατζάγια, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας, και από το Χουζάα, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Σεσίλια Γκόιν.

7.40μ.μ._________________________________________________________________

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τριών ακόμα στρατιωτών στη Γάζα. Οι τρεις αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν και τρεις συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν ότan εξερράγη ερκηκτικός μηχανισμός κοντά σε κτίριο που ερευνούσαν, στην Καν Γιουνίς στο Νότο της Λωρίδας της Γάζας

Τριάντα δύο ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες (μεταξύ των οποίων κι ένας μετανάστης από την Ταϊλάνδη) τέχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα.

Πηγή Haaretz

7.30μ.μ._________________________________________________________________

Κορίτσια υπέρ του ισραηλινού στρατού - Εντείνεται ο επικοινωνιακός πόλεμος στα social media

5.50μ.μ._________________________________________________________________

Προειδοποιήση 3 λεπτών, 22 διαμερίσματα ισοπεδώθηκαν, 160 άστεγοι

Φωτογραφία του Stephen Hird @hirdstephen , καμεραμάν του Channel 4,

 

5.20 μ.μ._________________________________________________________________

 

Ο ανταποκριτής της Αυγής και του www.avgi.gr, Πάνος Χαρίτος, μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις

5.15 μ.μ._______________________________________________________________

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε σε ισχύ μια διακοπή των εχθροπραξιών σε αρκετές ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών.

Η διακοπή αυτή των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού θα επιτρέψει κυρίως την απομάκρυνση των τραυματιών από το προάστιο Σατζάγια, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας, και από το Χουζάα, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Σεσίλια Γκόιν. 

"Μια αυτοκινητοπομπή με επτά ασθενοφόρα και δύο αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στην Σατζάγια για να απομακρύνει τους τραυματίες", πρόσθεσε η ίδια. Σύμφωνα με έναν απολογισμό της ΔΕΕΣ που δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η αναστολή των εχθροπραξιών αφορά και μια τρίτη ζώνη, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται κοντά στην ισραηλινή μεθόριο. 

Η Σατζάγια υπέστη έναν σφοδρό βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θεωρεί το προάστιο αυτό ως μια από τις βάσεις της Χαμάς. Την Κυριακή περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους εκεί.

 

4.20 μ.μ._________________________________________________________________

Η φωτογραφία από το Αλ Τζαζίρα. Γράφει: «Ο σεβασμός στη ζωή των αμάχων, ιδίως των παιδιών, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις αρχές μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» - Ντ. Πίλαϊ, επικεφαλής του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ.

3.20 μ,μ._________________________________________________________________

Επίθεση σε κτίριο κατοικιών και τζαμί

Καπνός υψώθηκε πάλι στη γραμμή του ουρανού της πόλης της Γάζας μετά από νεά ισραηλινή αεροπορική επίθεση, γύρω στο μεσημέρι. 

Λίγο μετά, παλαιστίνιοι γιατροί ανακοίνωσαν πως υπάρχουν δυο νεκροί και 45 τραυματίες από την επίθεση. 

Όταν τα τηλεοπτικά συνεργεία έφτασαν στο σημείο της επίθεσης, αντίκρισαν μια σκηνή ολικής καταστροφής. Οι κάτοικοι είπαν ότι δεν είχαν λαβει καμία προειδοποίηση για την επικείμενη επίθεση. 

«Βάζαμε μπροστά τις γεννήτριες, καθώς τις τελευταίες τρεις μέρες δεν έχουμε νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.  Δεν μας είχαν προειδοποιήσει πριν, ξαφνικά επιτέθηκαν στο κτίριο και το τζαμί. Υπάρχει ένας μάρτυρας και περισσότερα από 40 τραυματίεςς, πολλά είναι παιδιά. Όλοι οι άνθρωποι που ήταν στο τζαμί, τραυματίστηκαν", δήλωσε ο κάτοικος της Γάζας, Munes Kahwaji [πηγή: Αλ Τζαζίρα, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι], με πηγή το ΑP]

 
 

-> Άσχετα με την παραπάνω επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα πως χτύπησε σημεία στο νοσοκομείο Al Wafa, ισχυριζόμενο πως από εκεί επιχειρούσαν μαχητές της Χαμάς.

2.45 μ.μ.__________________________________________________________________

Ένα φρικτό άρθρο που «φιλοξενεί» η Wall Street Journal: «Αφού εξέλεξαν τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι πολίτες»

Στη διεύθυνση http://online.wsj.com/articles/thane-rosenbaum-civilian-casualties-in-gaza-1405970362 μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο κάποιου Thane Rosenbaum, που μάλιστα διευθύνει το «Φόρουμ για το Νόμο, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία» στο New York University School of Law, και κατηγορεί τους κατοίκους της Γάζας, με τον ανόητο ισχυρισμό πως «απεμπολείς το δικαίωμά σου να αποκαλείσαι "πολίτης" όταν ελεύθερα εκλέγεις μέλη μιας  τρομοκρατικής οργάνωσης να σε κυβερνήσουν» (!) - αναφορά στη νίκη της Χαμάς, σε ελεύθερες εκλογές, προ ετών. 

Η σχετική μας αναφορά, ως δείγμα για το πώς διαμεσολαβείται η επίθεση στη Γάζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2.35 μ.μ.___________________________________________________________________

Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα: Αποστολή ευρωβουλευτών στη Γάζα

Την άμεση αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας ευρωβουλευτών της GUE και άλλων ομάδων του ευρωκοινοβουλίου προωθεί «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», εκτιμώντας ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο πίεσης στην κυβέρνηση του Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα.

2.25 μ.μ._____________________________________________________________________

Από διαδήλωση στο Αφγανιστάν, ενάντια στην επέμβαση στη Γάζα

Embedded image permalink

Αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Γάζα (φωτ. απότο twitter του Πάνου Χαρίτου, όπως και η επόμενη:

Embedded image permalink

Το έρημο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ -  δείτε και παρακάτω, στ0 8.50 π.μ.:  Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ 

1.35 μ.μ.______________________________________________________________________

Τρίτος άμαχος νεκρός στο Ισραήλ

Υπέκυψε στα τραύματά του ο ταϊλανδός εργάτης που δούλευε σε θερμοκήπιο στην περιοχή του Άσκελον που χτυπήθηκε από ρουκέτα.

->  Διερεύνηση για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ζητεί ο ΟΗΕ

 

->  "Έχουν γίνει "κάποια βήματα" για να τερματιστεί η σύρραξη στη Γάζα" ισχυρίζεται ο Τζ. Κέρι 

1.20 μ.μ._______________________________________________________________________

Τζερούσαλιμ Ποστ:  Ρουκέτα από τη Γάζα χτύπησε σπίτι στην περιοχή του Άσκελον, τραυματίζοντας βαριά έναν ταΪλανδό εργάτη στα χωράφια, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο. Πέντε ακόμη ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην περιοχή και αναχαίτιστηκαν από το Iron Dome, το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.

12.45 μ._______________________________________________________________________

Η UNRWA (η υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει από το 1949 για τα 5 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες) ανακοίνωσε χθες πως βρήκε, για δεύτερη φορά, ρουκέτες σε (κενό) σχολείο που διατηρεί στη Γάζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή, οι ρουκέτες βρέθηκαν σε σχολείο ανάμεσα σε δύο άλλα κτίρια της UNRWA, τα οποία στεγάζουν το καθένα από 1.500 εκτοπισμένους παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας. Ο αριθμός τους δεν καταματερήθηκε από την UNRWA, καθώς διέταξε το προσωπικό της να αποχωρήσει αμέσως από το κτίριο και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές για την ασφαλή μεταφορά τους. 

Η χρησιμοποίσηη εγκαταστάσεων της UNRWA για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκονται ρουκέτες σε εγκαταστάσεις της UNRWA, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό επικοινωνιακό επιχείρημα στο Ισραήλ.

118.300 Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο σε οποιοδήποτε σχολείο της UNRWA στη Γάζα (πηγή: UNRWA)

12.25 μ.________________________________________________________________________

Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει πως πρέπει μια συμ,φωνία εκεχειρίας να συμπεριλαμβάνει και άρση του αποκλεισμού της Γάζας, θέση που πλησιάζει εκείνη της Χαμάς. 

Σχετικό βίντεο του Euronews - Πλάνα και από τη συνάντηση Νετανιάχου - Μπαν Κι Μουν:

12.15 μ._________________________________________________________________________

Από τις πιο συγκλονιστικές αναφορές κατα τη συνεδρίαση, που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (δείτε ζωντανά), από επιτετραμένη του Συμβουλίου: «Οικογένειες αναγκάζονται να χωριστούν, ελπίζοντας ότι μπορεί κάποιοι να γλιτώσουν. Η μητέρα και μερικά παιδιά σε ένα σπίτι, ο πατέρας σε άλλο. Ελπίζοντας ότι κάποιοι θα γλιτώσουν».

-> Μετά τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης, υπολογίζεται πως μόνο το 10% της Λωρίδας της Γάζας έχει τώρα ηλεκτρικό ρεύμα.

12.10 μ.__________________________________________________________________________

Ο διοικητής της διαβόητης ταξιαρχίας Γκολάνι, που τραυματίστηκε στη Γάζα, επιστρέφει στο πεδίο της μάχης, με εμφανή ακόμη τα σημάδια στο πρόσωπό του. Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε σχετικό βίντεο:

11.55 π.μ._________________________________________________________________

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δυο παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά αρμάτων μάχης.

11.50 π.μ.__________________________________________________________________

Ισραηλινό ελικόπτερο εκκενώνει τραυματισμένους ισραηλινούς στρατιώτες από περιοχή κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ

11.10 π.μ._______________________________________________

-> Στο Τελ Αβίβ έφτασε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους «για να συζητήσουν σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Jen Psaki.   Η συναντηση με τον Μπαν Κι-Μουν θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, αυτή με τον Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ενώ με τον Νετανιάχου θα συναντηθεί στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα πάντα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

-> Οι ισραηλινοί εξετάζουν την ενεργοποίηση του δεύτερου αεροδρομίου της χώρας για να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση πτήσεων προς το Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

-> Ξεκινά η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Γάζα. Δείτε live: http://webtv.un.org/live-now/watch/21st-special-session-of-the-human-rights-council/2178978643001/ ή παρακάτω:

 
 

10.30 π.,μ._______________________________________________

«Νεκρή ζώνη» τριών χιλιομέτρων

Ο χάρτης δείχνει τη «νεκρή ζώνη» πλάτους 3 χιλιομέτρων (όταν το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας φτάνει το μέγιστο τα 11 χιλιόμετρα!) που θέλουν να εγκαθιδρύσουν οι ισραηλινοί. Ολες οι κοινότητες μέσα σε αυτή τη ζώνη έχουν λάβει προειδοποιήσεις εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό - γιατί επίκεινται βομβαρδισμοί. Βομβαρδισμοί και αεροπορικά χτυπήματα ή χτυπήματα από τα ισραηλινά πλοία γίνονται ωστόσο παντού. Προσέξτε και τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού - 3 ναυτικών μιλίων. Η Γάζα, σπίτι 1,2 εκατομυρίων ανθρώπων, τελεί υπό αποκλεισμό ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια (πληροφορίες από Αλ Τζαζίρα)

8.50 Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Embedded image permalink

8.31 Νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων έπεσε -στη διάρκεια συγκρούσεων τα ξημερώματα της Τετάρτης- ένας 32χρονος Παλαιστίνιος στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη

Όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, ο 32χρονος πυροβολήθηκε στο στήθος, ενώ έριχνε πέτρες εναντίον των Ισραηλινών.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)