to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 22.08.2014

Πολιτική

«Μπαλτάκο, ζεις, εσύ μας οδηγείς!»: Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και πάλι στον πάγο

Νέες παλινωδίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, αποφασίσθηκε η αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου (επρόκειτο να συζητηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου) για μια εβδομάδα, ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ - «Ο Μπαλτάκος (ο οποίος δήλωσε χθες ότι "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα"), και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα!» σημειώνει η Βασ. Κατριβάνου



"Αλιεύει εκλογική πελατεία από τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση", σχολιάζει στο ρ/σ "105,5 Στο Κόκκινο" ο Νίκος Βούτσης.

Μετατίθεται για μερικές ημέρες η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναμένεται να έχει συναντήσεις και επαφές με τους 38 βουλευτές της Ν.Δ που αντιδρούν και ζητούν να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ο Χαρ. Αθανασίου ζητεί ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης για το αντιρατσιστικό, επικαλούμενος "έκτακτο κώλυμά του". Στην επιστολή του, ο υπουργός προτείνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να συζητηθεί από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής και ως ημερομηνία συζήτησης την 1η Σεπτεμβρίου. Πάντως, επισημαίνεται ότι η Βουλή την 1η Σεπτεμβρίου είναι κλειστή. Σύμφωνα δε με την απόφαση του προέδρου της Βουλής, το Γ' Θερινό Τμήμα ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η νέα αναβολή στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έρχεται μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «ψευτοηρωισμούς», αναφορικά με την κίνηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να ζητήσουν τη συμπερίληψη των Γενοκτονιών που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή. Η ανακοίνωση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κι όχι μόνον στους 38 που είχαν την πρωτοβουλία για την αναφορά στις Γενοκτονίες. Ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

«Μπαλτάκο, ζεις, εσύ μας οδηγείς!» Η δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου

Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο «πάγο» στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων. Όπως είχαμε επισημάνει ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Μοιάζει όμως ότι η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο. Ο  κ. Μπαλτάκος (ο οποίος δήλωσε χθες  ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα»), λοιπόν, και το πνεύμα του,  ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα! Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου». 

Αντιδράσεις για τη νέα αναβολή

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)