to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 28.07.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Άσυλο στους χριστιανούς της Μοσούλης προσφέρει η Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στους χριστιανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών.


Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ τον περασμένο μήνα, προειδοποίησαν τους χριστιανούς πως είτε θα εγκαταλείψουν την περιοχή, είτε θα προσηλυτιστούν στο Ισλάμ και θα πληρώσουν θρησκευτικό φόρο ή θα πεθάνουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 20 οικογένειες χριστιανών παραμένουν σήμερα στη Μοσούλη, πόλη όπου ζούσαν χριστιανοί από τα πρώτα χρόνια της.

Ο χαλδαίος πατριάρχης Λουί Σάκο έχει δηλώσει ότι πριν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους ο χριστιανικός πληθυσμός της Μοσούλης αριθμούσε 35.000 συγκριτικά με 60.000 πριν το 2013.

«Προσφέρουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Κουρδιστάν. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν, να διευκολύνουμε τη χορήγηση ασύλου στο έδαφος της χώρας μας» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές και τις εθνικές [ιρακινές] αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν», επισήμαναν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για διωγμό των Iρακινών χριστιανών από τους τζιχαντιστές της ISIS.

Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι καταδίκασε πρόσφατα τη μεταχείριση των χριστιανών από τους τζιχαντιστές και έδωσε εντολή σε κυβερνητική επιτροπή να βοηθήσει όσους έχουν μείνει άστεγοι. Πάντως δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το πότε αναμένει οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης.

Οι τζιχαντιστές έχουν διατάξει τα κορίτσια και τις γυναίκες να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή), προειδοποιώντας επίσης όλες τις γυναίκες να φορούν μπούρκα αλλιώς θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία.

Οι σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει πως εγκαθίδρυσαν «χαλιφάτο» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχουν, θεωρούν την πλειονότητα των σιιτών απίστους που αξίζουν να πεθάνουν.

Πολλές φωνές έχουν υψωθεί το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να καλέσουν της αρχές της χώρας να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. 

Στο Παρίσι και στη Λυών, στην ανατολική Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο εναντίον των απειλών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών.

Η Γαλλία, η οποία έχει εκταμιεύσει ειδική ανθρωπιστικό κονδύλι για να προσφέρει βοήθεια θα συνεχίσει να κινητοποιεί τις επόμενες ημέρες τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλιστεί η προστασία των μειονοτήτων αυτών, επισήμαναν Φαμπιούς και Καζνέφ τονίζοντας πως αυτή «είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα» της Μέσης Ανατολής.

Συγκρούσεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο το Ιράκ, ιατρικές πηγές και μέλη φυλών ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού εναντίον θέσεων των Τζιχαντιστών τη Τζουρφ αλ Σαχρ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

Οι βομβαρδισμοί του στρατού είχαν στόχο «τον τομέα Φαντελίγια» και άρχισαν από «τις 01:00 το πρωί», δήλωσε ο Σέιχ Μοχάμεντ αλ Τζαμπάνι, φύλαρχος στην περιοχή. Ο στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση.

Στη Βαγδάτη τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι ήταν πολίτες, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Και 12 σοροί ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί με τραύματα από σφαίρες βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, ιδίως σε σιιτικές περιοχές της, όπως ανέφεραν αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών και ιατρική πηγή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)