to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 29.05.2013

Πολιτική

Ασυλία για όσους δολοφονούν - Εκτός νόμου όσοι απεργούν: Περιορίζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση «έθαψε» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή προωθεί ταχέως προεδρικό διάταγμα για την επιβολή περιορισμών στο δικαίωμα της διαδήλωσης, με πρόσχημα τον αριθμό των συμμετεχόντων - για αντιδημοκρατική εκτροπή μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ


Ενώ αποσύρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η ΝΔ, μέσα στο ακροδεξιό της κρεσέντο, προσανατολίζεται στην προώθηση ενός αντιδημοκρατικού νόμου που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην «επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών», ώστε «να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Στην συνάντηση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αν και δε συναίνεσε, «αποδέχτηκε τη συζήτηση για το πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», όπως σχολιάζει η Αυτόνομη Παρέμβαση

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, ο Αλέξης Τσίπρας: «Την ώρα που η Χρυσή Αυγή αλωνίζει και απειλεί με σουγιάδες τους πολίτες της γειτονιές, η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται τον αντιρατσιστικό νόμο και ετοιμάζει έναν αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις, που αποτελούν κατάκτηση της δημοκρατίας. Θέλουν να θέσουν εκτός νόμου όχι αυτούς που δολοφονούν, αλλά αυτούς που απεργούν», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Καμία περιστολή του δικαιώματος στη διαδήλωση

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος. Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων». Ο υπεύθυνος του κόμματος για τα ζητήματα Εργασίας, Δημ. Στρατούλης,  σχολίασε πως η κυβέρνηση Σαμαρά «έρχεται τώρα να "βάλλει στο γύψο" και το δικαίωμα των διαδηλώσεων μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τα συνταγματικά δικαιώματα και σε κακέκτυπο την ίδια τη δημοκρατία».

Διακαής πόθος ο περιορισμός των κινητοποιήσεων

Πέντε  υπουργοί πριν τον Δένδια έχουν επιχειρήσει να βάλουν περιορισμούς στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συνατκτών». Το 1998, επί κυβέρνησης Σημίτη, η Διεύθυνση Μελετών του υπουργείου υπέβαλε στον Άρειο Πάγο σειρά ερωτημάτων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων ενώ το 2001 ο Μ. Χρυσοχοϊδής υπέβαλε σχέδιο νόμου που «κόλλησε» λόγω αντιδράσεων. Το ζήτημα επανέφεραν Γ. Φλωρίδης και Β. Πολύδωρας ενώ ο Χρ. Μαρκογιανάκης (2009), ως ανα πληρωτής υπουργός Εσωτερικών αποεπιράθηκε να προωθήση ανάλογο σχέδιο. Τελευταίος αποπειράθηκε «να ελέγξει τις διαδηλώσεις» ο Χρ. Παπουτσής, το 2011.

Θα αποφασίζει η ΕΛ.ΑΣ με κριτήριο το... μέγεθος της διαδήλωσης

Στα κριτήρια για τον περιορισμό, όπως προβλέπει το σχέδιο Δένδια, θα περιλαμβάνονται ενδεικτικά παράμετροι όπως η οικονομική δραστηριότητα και η συχνότητα των κινητοποιήσεων σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινιζόταν χθες ότι οι όποιοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων (π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων τάξης.

Προστίθενται ακόμα «στοιχεία» για τις διαδηλώσεις όπως τις βλέπει, βεβαίως, η ΕΛ.ΑΣ.:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 5.600 διαδηλώσεις εκ των οποίων 661 στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτές, υπολογίζεται ότι 400 είχαν συμμετοχή μικρότερη των 100 ατόμων. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον τουρισμό στην πρωτεύουσα» δήλωσε στην «Καθημερινή» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως «μικρές» διαδηλώσεις θεωρούνται αυτές με συμμετοχή 100 - 150 περίπου ατόμων. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συντάχθηκε στη βάση παλαιότερου σχεδίου νόμου που είχε καταρτιστεί (Απρίλιος 2012) με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηνών Γιώργου Καμίνη. Στην επιστημονική ομάδα που είχε, τότε, συντάξει το νομοσχέδιο συμμετείχε και ο νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Διαβάστε σχετικά:

Να πάτε να διαδηλώσετε στις Βερσαλίες - του Γιώργου Αναδρανιστάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)