to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το άστεγο ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και η αποξήρανση των ονείρων

Με αντίπαλο την αδιαφορία και την εχθρική στάση των δημοτικών και περιφερειακών «αρχόντων», με ελλιπή ή ανύπαρκτη χρηματοδότηση, χωρίς στέγη, με απλήρωτους εργαζόμενους, πώς να κάνεις θέατρο; Πώς να προάγεις τον πολιτισμό; Πώς να αφιερωθείς σε μια τέχνη, πώς να υλοποιήσεις τα πρώτα σου όνειρα, πώς να παρουσιάσεις έργο, πώς να δώσεις στους ανθρώπους του Βορείου Αιγαίου θεατρική διέξοδο; Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Ζαφείρης, καταθέτει την καταγγελία και το πικρό του παράπονο...


Αυταπάτη οι δημιουργίες και ήρωες όσοι προσπαθούν μόνοι να προωθήσουν τη σκέψη στην υπηρεσία της τέχνης στη Χίο. Στην ίδια περίπου μοίρα και πλήθος άλλων «ηρώων» της ευρύτερης περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου, που αντέχουν στα πολλά μποφόρ μα πνίγονται στον πλήρη αποσυντονισμό που προκαλούν οι ολετήρες του πολιτισμού.  

Η «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου ωχριά μπροστά στην τραγική ασυνεννοησία μεταξύ των δημοτικών φορέων πολιτισμού του δήμου, με κεντρικό μαέστρο σε ακούρδιστα όργανα τον ίδιο τον δήμαρχο Χίου κ. Λαμπρινούδη. Ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο με πορεία 19 χρόνων, δίχως στέγη, δίχως τακτική χρηματοδότηση και  έρμαιο επί τέσσερα χρόνια, «παρακαλά» μια άλλη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού που διαθέτει στέγη (Ομήρειο), προκειμένου να παρουσιαστούν οι παραγωγές του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τέσσερα χρόνια δίνουμε μάχη θεσμικά και δικαστικά, προκειμένου να διορθώσουμε ένα βαρύ ασθενές κλίμα που όμως δε λέει να θεραπευτεί. 

Πώς να πάψεις την έντονη δυσωδία που απορρέει από την αδιαφορία προς τον πολιτισμό, την εξέλιξη, τη διδασκαλία; Και πώς να αλλάξει η ατέρμονη παρηκμασμένη πολιτική τακτική; Αιρετά και μη, αλαλάζοντα κύμβαλα, προεδρεύουν σε νομικά πρόσωπα που άπτονται του πολιτισμού, προκαλώντας πολιτιστική ανομβρία που ξηραίνει και τα πιο αισιόδοξα όνειρα. Κακοδιοίκηση, ποινικές διώξεις, απλήρωτοι καλλιτέχνες, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, ανυπόγραφες προγραμματικές συμβάσεις, έλλειψη χρηματοδότησης, διαρκείς παραβάσεις καθήκοντος και μια σωρεία παρατυπιών εκ μέρους του προέδρου Δ.Σ. στο Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου κ. Τσατσαρώνη, συνθέτουν την ανεπίτρεπτα τραγική εικόνα ενός χώρου τεχνών που διατηρείται τέσσερα χρόνια χάριν των δεκάδων σπουδαστών στα θεατρικά εργαστήρια του Θεάτρου, των εργαζομένων του και των χιλιάδων θεατών του. Αυτοί άλλωστε είναι και οι μόνοι που ενδιαφέρονται και αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα ύπαρξής του Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου.

 Η Δημοτική Αρχή της Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είτε εξαντλούν, είτε περικόπτουν, είτε δεν καταβάλλουν καν τις χρηματοδοτήσεις προς το φορέα ως υποχρεούνται συμβατικά και ηθικά να πράξουν, απαξιώνοντάς το πλήρως και στερώντας από τους ακρίτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την ευκαιρία να διδαχτούν, να παρακολουθήσουν, να συμμετάσχουν, να προσφέρουν.

Και ενώ μια σειρά καταγγελθεισών κακοδιαχειρίσεων προκάλεσαν θέμα προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και απόφαση του σώματος για οικονομικό έλεγχο από το σώμα επιθεωρητών/ελεγκτών δημοσίας διοίκησης, τα πρακτικά παραποιήθηκαν και έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο δήμαρχος Χίου κ. Λαμπρινούδης που ήδη διώκεται ποινικά για παραπληροφόρηση και συκοφαντία όπως και ο πρόεδρος του Δη.Πε.Θε. Β.Α. κ. Τσατσαρώνης, άφησαν ήδη τα σημάδια τους στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του μοναδικού φορέα της περιφέρειας βορείου αιγαίου που εδρεύει στη Χίο. 

Στο παραλήρημα της απαξίωσης προς το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου προστίθεται τον τελευταίο καιρό και ο περιφερειάρχης βορείου αιγαίου κ. Γιακαλής με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γανιάρη, καθώς όλοι μαζί με διάφορα τεχνάσματα έπαψαν τους πόρους που έπρεπε να κατευθυνθούν προς το Θέατρο (επιχορηγήσεις, προγραμματική σύμβαση, ΕΣΠΑ). Μια παρέα εκλεγμένων αντρών κοινής αντίληψης, μια παρέα παλαιών στελεχών ενός ΠΑΣΟΚ διαλυμένου. Του ΠΑΣΟΚ της Μελίνας που κάποτε δημιούργησε τα περιφερειακά θέατρα και πολλή όμως ζημιά και του ΠΑΣΟΚ των αντρών αυτών που σήμερα επέλεξαν μόνο τη ζημιά. Και παρά του ότι πλέον η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να αποδώσει ευθύνη σε όποιον κρίνει ότι προκάλεσε ζημιά με κάθε τρόπο, η αισχύνη θα τους ακολουθεί πλέον ως δεύτερη σκιά τους.

Έχοντας πλέον εξαντλήσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια να περισωθεί ό,τι περισώζεται, το τελευταίο πράγμα που αισθάνομαι δεν είναι οργή για όλους αυτούς τους κύριους, αλλά ντροπή. Ντρέπομαι και αρνούμαι να διοικείται ο τόπος μου πλέον από προσωπικότητες που απαξιώνουν θεσμούς και φορείς. Αρκετά ζήσαμε, αρκετά υποβαθμιστήκαμε. Ας προσέξουμε όλοι μας, ας αναλάβουν ικανοί που εκτιμούν, σέβονται και αναγνωρίζουν. Οποιοδήποτε λάθος δικό μας, ακόμη και η παραμικρή ανοχή, σύντομα θα μας καταστήσει υπόλογους στην ίδια μας τη συνείδηση.

Γιάννης Ζαφείρης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου

[email protected]

* * *

Σημ. left.gr: Ο Γ. Ζαφείρης έδωσε σχετική συνέντευξη Τύπου στη Χίο, προχθές. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα και παρακάτω το σχετικό βίντεο από τη σελίδα politischios.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)