to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 14.03.2013

Πολιτική

Άρθρο - καταπέλτης της Β. Κατριβάνου για τον Ι. Κωτούλα

Άρθρο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Βασιλικής Κατριβάνου στο tvxs.gr


Έχουν περάσει δύο μέρες από τη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα –ή ορθότερα το σκάνδαλο, γιατί περί σκανδάλου πρόκειται- με το βιβλίο Κωτούλα και η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς και τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν σιωπούν πλήρως. Οι 140 χαρακτήρες του τουίτερ Μουρούτη ήταν ό,τι πιο πλήρες, εκτενές και επίσημο είχαμε σαν αντίδραση. Ίσως, βέβαια, όλοι οι παραπάνω να μελετάνε εις βάθος το πόνημα του κ. Κωτούλα – και η μελέτη είναι απαραίτητη σε τέτοιες υποθέσεις, αλλά δύο εικοσιτετράωρα είναι υπεραρκετά για να ξεκοκαλίσει κανείς όχι μόνο ένα βιβλίο 150 σελίδων, αλλά το σύνολο της εργογραφίας Κωτούλα. 

Τις δυο αυτές μέρες, λοιπόν, ξαναδιάβασα προσεκτικά το επίμαχο βιβλίο του Γ. Κωτούλα. Δυστυχώς –για τον ίδιο, αλλά και για όλους μας- ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η αρχική μου εικόνα. Στις 150 σελίδες του, υπό το μανδύα της «ουδετερότητας» και των «νέων προσεγγίσεων» της Ιστορίας φιλοτεχνείται μια σαφέστατα θετική εικόνα του ναζισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατίθενται κατά κόρον και άνευ σχολιασμού μόνο θετικές και ουδέτερες κρίσεις για τον ναζισμό, ότι δεν υπάρχει αναφορά στα εγκλήματα του ναζισμού ή στο Ολοκαύτωμα (η αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιορίζεται σε κάποιες άψυχες αράδες, ενώ το εντελώς θολό και ουδέτερο κεφάλαιο για τον «αντιεβραϊσμό» διανθίζεται από πληροφορίες όπως η «συνεργασία εθνικοσοσιαλιστικών αρχών» και «σιωνιστικών κύκλων» για την εξώθηση Εβραίων να μεταναστεύσουν, ιδίως στην Παλαιστίνη...).

Μάρτυρας αψευδής, για τον εξωραϊσμό αυτό του ναζισμού, η εικονογράφηση: στις δεκάδες φωτογραφίες που κοσμούν τον τόμο μετριούνται στα δάχτυλα του  χεριού όσες αναφέρονται σε αρνητικές όψεις του ναζισμού. Αντίθετα, το έργο ξεχειλίζει από φωτογραφίες, λεζάντες  και εν γένει θετικές αναφορές στα επιτεύγματα του ναζισμού όπως  «την εξάλειψη της ανεργίας και το ηθικό νόημα που απέδωσε στην εργασία», τις επιτυχίες της κοινωνικής πολιτικής του, την άνθηση των τεχνών, την «αίγλη» που κατέκτησε η Γερμανία» κλπ. κλπ. Αντίθετα, ο συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια του όταν μιλάει για τη Δημοκρατία της  Βαϊμάρη: «[λεζάντα]: Μορφές του υποκόσμου σε κακόφημο εντευκτήριο στο Βερολίνο. Η διαφθορά, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είχαν γνωρίσει ιδιαίτερη έξαρση επί Δημοκρατίας, αποξενώνοντας ιδεολογικά τα λαϊκά στρώματα, που στράφηκαν στον εθνικοσοσιαλισμό».

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας εισαγωγικά, συνειδητά δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ναζισμός» (αλλά «εθνικοσοσιαλισμός»), ούτε «ναζιστικό κόμμα» (αλλά  NSDAP) ούτε «αντισημιτισμός» (αλλά «αντιεβραϊσμός»). Και όλα αυτά σε ένα βιβλίο ευρείας κυκλοφορίας, που κυκλοφορούσε και στα περίπτερα: αν κάποιος διαβάσει μόνο αυτό είναι σαφές ότι διαμορφώνει μια αναμφισβήτητα θετική εικόνα του ναζισμού – συγγνώμη, του «εθνικοσοσιαλισμού» ήθελα να πω, αφού ο κ. Κωτούλας μας απέδειξε ότι αυτός είναι ο ορθός όρος…

Δεν θα συνεχίσω – άλλωστε ο εξωραϊσμός του ναζισμού μόνο θλίψη, οργή και από ένα σημείο και πέρα αναγούλα προξενεί. Ούτε θα αναφερθώ στις ακροδεξιές και αντιεπιστημονικές  απόψεις του Ι. Κωτούλα για το ζήτημα της μετανάστευσης, στην παρουσία του σε ακροδεξιές και περιθωριακές συνάξεις όπως αυτή του περιοδικού «Πάτρια» - άλλωστε ούτε κηδεμόνας ούτε φίλη, ούτε φυσικά συνεργάτρια ή ομοϊδεάτισσά του είμαι. Είναι θλιβερό, ίσως και ανατριχιαστικό, αλλά ο  κ. Κωτούλας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Αυτό όμως που δεν μπορεί, και δεν μπορούμε να ανεχθούμε, είναι να χαράσσει πολιτική, να «συμβουλεύει» την κυβέρνηση για ζητήματα μετανάστευσης. Aναμένουμε λοιπόν ακόμα, δύο μέρες μετά, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, του υπουργού Εσωτερικών, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

*Σημειώνεται πως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν σήμερα την άμεση απομάκρυνση του συμβούλου για ζητήματα ιθαγένειας Ιωάννη Κωτούλα από το υπουργείου Εσωτερικών για τα όσα «έχει υποστηρίξει στα 'αναθεωρητικά' βιβλία του για τον Χίτλερ». Ο ίδιος ο κ. Κωτούλας νωρίτερα σήμερα έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή», απειλώντας παράλληλα με μήνυση. 

Πηγή: tvxs.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννης Κωτούλας: Ξεπλένοντας το ναζισμό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)