to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 12.12.2014

πηγή: agelioforum

Κοινωνία

Άρθρο 99 ή πτώχευση, δηλώνει ο εκδότης του «Αγγελιοφόρου»

Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του «Αγγελιοφόρου» δοκιμάζονται σκληρά από τις αρχές του καλοκαιριού, λόγω των επιλογών της εργοδοσίας, και μάχονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, καθώς δεν έχουν λάβει τις δεδουλευμένες αποδοχές σχεδόν 4,5 μηνών.


Στη δίνη ισχυρής καταιγίδας στροβιλίζεται από χτες, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, το συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου», το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, μετά την παραίτηση του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

H αποχώρηση του γνωστού επιχειρηματία από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, την οποία κατείχε επί σειρά ετών, ανακοινώθηκε με αιφνιδιαστικό τρόπο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) λίγο πριν από τις 3 μ.μ. Επέσυρε δε αμέσως την αυτοδίκαιη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου, αφήνοντας ακέφαλη την εταιρία και εμβρόντητους τους 125 απλήρωτους εργαζόμενου.

Ο κ. Μπακατσέλος προτίθεται να αποποιηθεί εντός των ημερών και την εκ του νόμουvιδιότητά του ως εκδότη των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Μάλιστα, όπως δήλωσε λίγο αργότερα σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων, είναι πιθανή η προσφυγή της εταιρίας στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς, κατά την εκτίμησή του, σήμερα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της οικείας νομοθεσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ορατή ακόμη και η  επιλογή της πτώχευσης και στη συνέχεια της εκκαθάρισης της εταιρίας.

Την πρόθεση της εργοδοσίας να αιτηθεί την υπαγωγή της ΕΒΕ ΑΕ στο άρθρο 99, εφόσον δε βρεθεί ικανοποιητική λύση, λόγω συσσωρευμένων οφειλών, επιβεβαίωσε, μιλώντας στους εργαζόμενους, και ο εκπρόσωπος του παραιτηθέντος εκδότη, νομικός σύμβουλος της εταιρίας, Παντελής Χαλβατζάκης.

«Πάγωσαν» οι εργαζόμενοι

Η είδηση της παραίτησης «πάγωσε» τους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου», οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία της οδού Δαναΐδων 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του «Αγγελιοφόρου» δοκιμάζονται σκληρά από τις αρχές του καλοκαιριού, λόγω των επιλογών της εργοδοσίας, και μάχονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, καθώς δεν έχουν λάβει τις δεδουλευμένες αποδοχές σχεδόν 4,5 μηνών.

Συσσωρευμένες… ασθένειες

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό της εταιρίας, ο κ. Χαλβατζάκης ισχυρίστηκε ο κ. Μπακατσέλος παραιτείται για λόγους υγείας, επειδή, όπως είπε, «εάν συνεχίσει να ασχολείται με τον “Αγγελιοφόρο”, θα πεθάνει».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «ο εκδότης δεν μπορεί να ασκήσει άλλο τα καθήκοντά του» και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε μεγάλη ψυχική φόρτιση με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στις δύο εφημερίδες».

Ο κ. Χαλβατζάκης ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται και ο ίδιος από τη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρίας, την οποία εκτάκτως είχε καταλάβει στις αρχές Οκτωβρίου 2014, για να αντικαταστήσει την απούσα γενική διευθύντρια, Ιωάννα Μακρή, η οποία φέρεται να έχει λάβει πολύμηνη αναρρωτική άδεια, επίσης για λόγους υγείας.

Παραμένει στις άλλες εταιρίες

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κ. Μπακατσέλος δεν παραιτείται, ούτε πρόκειται να αποχωρήσει από τις θέσεις ευθύνης των άλλων εταιριών που διοικεί ή συμμετέχει, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ (παράγει νεροχύτες, ανοξείδωτους και γρανιτένιους) και η Δελφίνι Συμμετοχές ΑΕ (συμμετοχική εταιρία, εκμίσθωση ακινήτων).

Συνέλευση των μετόχων

Όπως έγινε γνωστό, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συγκληθεί αυτόκλητη γενική συνέλευση των μετόχων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος, ώστε να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο. Στην ΕΒΕ ΑΕ οι μέτοχοι είναι τρεις, η Δελφίνι Συμμετοχές ΑΕ, συμφερόντων Αλέξανδρου Μπακατσέλου με ποσοστό 33,33%, η Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ, συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη, με ποσοστό 33,33% και ηΠήγασος Εκδοτική ΑΕ, συμφερόντων Γιώργου Μπόμπολα, επίσης με 33,33%.

Ο παραιτηθείς εκδότης φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ως αντικαταστάτη του μέλος της οικογένειας Μπακατσέλου, ίσως έναν από τους γιους του. Είναι όμως πρόθυμος, όπως δήλωσε, να προσφέρει τη δυνατότητα στους άλλους δύο μετόχους να προτείνουν οι ίδιοι δικό τους υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της ΕΒΕ ΑΕ.

Διοίκηση από το Ειρηνοδικείο;

Η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη απ΄ ότι παρουσιάζεται, καθώς φαίνεται να έχει ξεσπάσει επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ των τριών μετόχων του «Αγγελιοφόρου». Έτσι, εάν δεν καταστεί δυνατή η σύγκληση γενικής συνέλευσης εντός των επομένων ημερών ή η επίτευξη συμφωνίας για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, τότε ο κ. Μπακατσέλος θα ζητήσει, όπως είπε, τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, όπως δήλωσε χτες, θα μπορούσε να δρομολογηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τότε η εκδότρια εταιρία του «Αγγελιοφόρου» θα παραμένει ακυβέρνητη, χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο, και οι εργαζόμενοι της θα τελούν όμηροι της απειλής πως φέτος δε λάβουν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων.

Η αδελφή… εταιρία «Μακεδονία»

Η παραίτηση του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου λαμβάνει χώρα 48 ώρες μετά την απόρριψη της αίτησης της εργοδοσίας της «Μακεδονίας» να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως αποφάνθηκε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Με την εκδότρια εταιρία της «Μακεδονίας», τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Ρήγα, ο κ. Μπακατσέλος έχει συστήσει πρόσφατα νέα εταιρία, αν διατηρούσε επί σειρά ετών άκρως ανταγωνιστική σχέση. Το νέο σχήμα υπό την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ» έχει αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία της σύγχρονης εκτυπωτικής μονάδας «Φίλιππος», στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς, και έχει κατακτήσει σε λίγους μήνες δεσπόζουσα θέση στην αγορά των εκτυπώσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Με συντονισμένα… ρολόγια

Δεν θα πρέπει, τέλος, να θεωρηθεί διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι έκπληκτοι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» πληροφορήθηκαν την παραίτηση Μπακατσέλου λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνάντηση της εκδότριας της «Μακεδονίας», Βίκυς Σουλοπούλου, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η απόρριψη της προσφυγής της «Μακεδονίας» για το άρθρο 99 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα λειτουργούν πλέον σαν συγκοινωνούντα δοχεία κατόπιν συνειδητής επιλογής των εργοδοτών τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)