to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 28.01.2014

Κοινωνία

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που δρομολογεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που δρομολογεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΔΕΗ, στην πλατεία Συντάγματος. Η συζήτηση επί των άρθρων θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.


Μετά το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους επί της αρχής το νομοσχέδιο που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Όπως αναλύθηκε εκτενώς από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιας υποδομής στρατηγικής σημασίας και ανεκτίμητης αξίας, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και πλήττει την εθνική κυριαρχία. Δείτε και διαβάστε ΕΔΩ τις σημαντικότερες παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - και διαβάστε για την αστεία προσπάθεια αλλοίωσης των λεγομένων του Μανώλη Γλέζου από τα μνημονιακά ΜΜΕ. Δείτε παρακάτω την ενημέρωση από τη διαδήλωση των εργαζομένων της ΔΕΗ που εναντιώνονται στο ξεπούλημα.

Το βράδυ της Τετάρτης τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ενώ θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ενημέρωση από την κινητοποίηση (από @dromografos3):

16:15 Αντιπροσωπεία των εργαζομένων μπήκε στη Βουλή. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ διαδηλώνουν μαζί τους:

 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
 
 
 
 
16:00 Στα λουλουδάδικα η πορεία:
 
 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
 
 
 

15:20 Ξεκίνησε η πορεία προς τη βουλή

 
 

15:00 Αρχίζουν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην πλατεία Κοραή:

 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
 
 
 

**************

Την ώρα που ιδιωτικοποιούν τα δημόσια δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρούν προκαταβολικά να θεσπίσουν τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με Κοινή Υπουργική Απόφαση και κατά παράκαμψη του Κοινοβουλίου. Με μια «πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά νομοθετική πανουργία», όπως τη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του ν/σ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος «μπορεί να τροποποιείται το σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 15/24-7-2013 ΠΥΣ».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Μητρόπουλου για το εν λόγω αντισυνταγματικό άρθρο:

«Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την εκχώρηση ποσοστού 66% στους ιδιώτες, προωθείται, με πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά νομοθετική πανουργία, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του ν/σ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος «μπορεί να τροποποιείται το σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 15/24-7-2013 ΠΥΣ». 

 Έτσι, αν ψηφιστεί σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο 5, το οποίο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην Έκθεσή της (27-1-2014) θεωρεί αντισυνταγματικό, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει με απλή ΚΥΑ και με παράκαμψη του Κοινοβουλίου. Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ότι «με ΚΥΑ μπορούν να καθορίζονται οι όροι και η εν γένει διαδικασία υλοποίησης οποιουδήποτε εκ των θεμάτων». Αυτό σημαίνει ότι καμία κατοχύρωση δεν υπάρχει για τα δικαιώματα του Δημοσίου (καταστατική μειοψηφία 34%) ούτε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο! Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αρνηθούν να παραδώσουν το κρίσιμο δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες. Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς συνδέει τις μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής με τους Υ/Σ διανομής και τον τελικό καταναλωτή. Η προωθούμενη διαδικασία γίνεται κατά παράβαση του άρθρου 106 του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Τώρα που μπαίνουμε στο βαθύ σκοτάδι του Μνημονίου, κυβέρνηση και τρόικα σκορπάνε στους αγοραίους ανέμους και στο νομαδικό κεφάλαιο τα κύρια υπαρκτικά στοιχεία της πατρίδας, δηλαδή τον διαχρονικό σκελετό σχηματισμού και αναπαραγωγής της οργανωμένης ελληνικής κοινωνίας…

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όλος ο Ελληνισμός, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας χώρα-πωλητήριο, κράτος-παρία. Θα αντισταθούμε στο τροϊκανό σχέδιο να γίνει η πατρίδα μας μια μεταμοντέρνα αποικία χρέους, μια δευτερεύουσα-συμπληρωματική οικονομία του κεφαλαίου και των κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων, ένα απέραντο διαλυτήριο του εθνικού κορμού και των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.»

 
 
 
 
Τρίτη 28/1

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «χωρίς προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ξεκίνησαν, από τα μεσάνυχτα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ.

Το πρωί, απεργοί απέκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στον 'Αγιο Στέφανο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, να υπάρξουν επιπτώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τροπολογία για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ που είχε κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή πρόκειται να αποσυρθεί ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που θα προχωρήσει κανονικά.

Τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ, έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα ενώ για αύριο Τετάρτη το μεσημέρι έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Υποστηρίζουν ότι, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το Δημόσιο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία (34 % των μετοχών) στον ΑΔΜΗΕ.

*****

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Σταθάς Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Στρατούλης, Απόστολος Αλεξόπουλος, Νάντια Βαλαβάνη και Χαρά Καφαντάρη επισκέφθηκαν σήμερα τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ στο κεντρικό κτίριο στην Ροσινιόλ, στο Ρουφ και στον Άγιο Στέφανο και εξέφρασαν την συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους εργαζομένους οι οποίοι μάχονται για να μην ξεπουληθεί η βασικότερη στρατηγική εταιρεία του δημοσίου ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ.

****

Η ενημέρωση ως το πρωί της Τρίτης, από το Κόκκινο 105,5:

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 28/1/2014. 

Το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Πτολεμαΐδας θα διεξαχθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 3.30 στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Βουλή.

«Υπονομεύεται η προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση με διαφορετικό προσανατολισμό» υπογράμμισε στο Κόκκινο εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο Σαράντος Αλεξανδρής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)