to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 29.07.2016

Πολιτική

Απορρίφθηκαν όλα τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών - ΣτΕ: Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός

Το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα κανάλια κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας - Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός


Το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα κανάλια κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός.

Αναλυτικά, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε και τις έξι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εταιρείες Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (απόφαση 130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (απόφαση 131/2016), Antenna TV A.E. (απόφαση 146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (απόφαση 147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega (απόφαση 148/2016). Όπως εξηγεί το Δικαστήριο στο σκεπτικό με το οποίο απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα, αφενός τα έξι κανάλια δεν υφίστανται βλάβη από το διαγωνισμό. Αφετέρου -το σημαντικότερο- «συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το ΣτΕ.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε -κάνοντας δεκτούς τους σχετικούς ισχυρισμούς του Δημοσίου- ότι:

1. «είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης»,

2. η «ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης» έχει καταστεί «επιτακτική», καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η «πολλάκις παραταθείσα» σχετική προθεσμία (και, άρα, καλώς ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα στον Υπουργό Επικρατείας) και

3. η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την «αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».

Στο σκεπτικό του σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, το ΣτΕ τονίζει, επίσης, την αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα από το 1989 και προσθέτει ότι, ακόμη και ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως μετά εννέα μήνες. «Έκτοτε, δε, ως προς τους τελευταίους ως άνω τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε δεν υπήρχε, για μακρά χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, είτε επιχειρείτο (…) η "νομιμοποίηση" της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (...) επ’ αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ».

«Εντός χρονοδιαγράμματος για τις τηλεοπτικές άδειες»

«Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για τις τηλεοπτικές άδειες και αρκετά πριν από το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δημοπρασία», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, θα είναι καθυστέρηση μίας εβδομάδας γιατί πέφτει και ο Δεκαπενταύγουστος μέσα (εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Παππά στην ΕΡΤ). 

Χαρακτήρισε «αμαρτωλή την ιστορία αδειδότησης των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι έχουν ψηφιστεί 16 νόμοι και έχουν επιχειρηθεί 4 διαγωνισμοί, και υπάρχουν και 5 αποφάσεις του ΣτΕ που χαρακτηρίζουν το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών παράνομο και αντιστυνταγματικό. Ως προς των αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, είπε ότι προέκυψε διότι είναι γνωστό ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο, και κυρίως ότι έπρεπε να λυθεί το κεντρικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί μέσα από τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών άνευ άδειας όλα αυτά τα χρόνια, «που είναι το πρόβλημα της βιωσιμότητας και της διαπλοκής». Εξήγησε πως «μη βιωσιμότητα σήμαινε ζημιές, ζημιές σήμαινε ανάγκη για δάνεια και βλέπουμε και στην εξεταστική ότι πάρα πολλά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια για το πώς οι τραπεζικοί κανόνες κάμπτονταν για να εξυπηρετηθούν οικονομικές μονάδες, οι οποίες δεν ήταν βιώσιμες». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητά του να σπάσει «η σχέση μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών, των πολιτικών και των τραπεζιτών». Είπε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και ασπρόμαυρη τηλεόραση και να είναι 100 τα κανάλια, όμως το θέμα είναι τι τηλεόραση θέλουμε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη βιωσιμότητας των καναλιών, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή έχουμε 8 ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν και έχει αποδειχθεί με όρους αγοράς ότι δεν είναι βιώσιμα. «Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός», τόνισε και αναφερόμενος στο Mega, είπε ότι «οι μέτοχοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι μια επιχειρηματική επιλογή που δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για τη βιωσιμότητα αυτού του σταθμού» και συμπλήρωσε: «Με προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Κάποιοι προκρίνουν το θέμα των θέσεων εργασίας. Όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο και ο ομιλών έφερε στη ρύθμιση για τον ελάχιστο αριθμό απασχολούμενων στα ιδιωτικά κανάλια, υποστήκαμε επίθεση από τις ιδιοκτησίες καναλιών και τη ΝΔ ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα». «Θα τους έλεγα να μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους», τόνισε.

Σχετικά με τη φράση ότι αυτό που χωρίζει τους διαγωνιζόμενους από το να πάρουν τηλεοπτική άδεια είναι το πορτοφόλι τους, σχολίασε πως ο κ. Αλαφούζος είπε ότι είναι κυνική δήλωση. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε επ' αυτών ότι η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στο στάδιο της προεπιλογής και πως όταν περαστεί ο πήχης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τότε το μόνο που απομένει είναι η οικονομική προσφορά και ότι αν κάποιος δεν έχει τη διάθεση ή τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στη δημοπρασία με αξιώσεις, ας μην βρίσκει δικαιολογίες. Είπε ότι ο διαγωνισμός είναι κρυστάλλινος και διαφανής και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε κανένα σημείο. Για το εάν θα άλλαζε κάτι στον διαγωνισμό αν μπορούσε να γυρίσει πίσω, είπε ότι θα έπρεπε λίγο πιο νωρίς να διαβλέψουμε την απόλυτη απόφαση της ΝΔ να βάλει οποιοδήποτε θεσμικό ή διαδικαστικό εμπόδιο στο να μην προχωρήσει αυτή η διαδικασία. «Δυστυχώς δεν θέλησε η αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και μεγάλο κομμάτι του λαού είναι υπερήφανοι για την πορεία έως εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)