to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:50 | 07.04.2015

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα μνημόνια

Με 156 ψήφους υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.


 

Ν. Παππάς: Προτεραιότητα των μνημονιακών πολιτικών η 25ετής σχεδόν παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών

Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν μόνο τα κόμματα που την πρότειναν, ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν παρών. Κατά της εξεταστικής τάχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

H ψηφοφορία ξεκίνησε μετά τις 2 π.μ. και το αποτέλεσμά της ανακοινώθηκε στις 3 π.μ. Ψήφισαν 250 βουλευτές, ενώ μεταξύ των 50 απόντων ήταν και οι Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος.

Συνεχής ενημέρωση:

00:18 Στο βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (διαβάστε αναλυτικά).

23:45 Στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευ. Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας διασπά την εθνική προσπάθεια». «Δεν ψηφίζουμε υπέρ της επιτροπής γιατί βιάζει την κοινή λογική, αλλά βεβαίως και τη θέλουμε. Η επιτροπή αυτή έχει δυναμική για να ασχοληθεί και με τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και να εξετάσει και τα προηγούμενα χρόνια, πριν το 2009. Δεν ματαιοπονούμε. Θα συμμετάσχουμε στην εξεταστική επιτροπή και θα δούμε ποια είναι η αλήθεια» είπε ο Ευ. Βενιζέλος. «Αυτό που με θλίβει και με προβληματίζει είναι ότι ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου. Ήρθε εδώ για να διατυπώσει μία απειλή. Ότι θα ποινικοποιηθούν οι επιλογές» είπε (διαβάστε αναλυτικά).  

 

23:41 Η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

23:35 Στο βήμα ο Αντ. Σαμαράς για τη δευτερολογία του σε μια επανάληψη της κινδυνολογίας: «Λέτε ότι εγώ απειλώ, αλλά εσείς απειλείτε, κ. Τσίπρα. Δεν δέχεται ο λαός να τον πάτε στα βράχια». 

23:00 Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε σημεία της ομιλίας του: Αλ. Τσίπρας: Αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας

22:42 Στο βήμα ο Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή. (Δείτε περισσότερα)

22:30 Στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης: Το μνημόνιο είναι μία τομή που αυλακώνει την κοινωνία, την οικονομία, το έθνος. Είναι το σημείο αντιστροφής κατακτήσεων του λαού. Δεν κρύψαμε τα λόγια μας για το πελατειακό κράτος και τη διαπλοκή. Ξέρουμε καλά πού πήγαν τα χρήματα της Ε.Ε. 

22:19 Στο βήμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστήριξε ότι η πρόταση για την εξεταστική αποτελεί υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό την πρόταση της Ν.Δ. Το μνημόνιο είπε «αποτέλεσε βωμό θυσίας των δικαιωμάτων και εξαγνισμού της διαφθοράς». Ο Ν. Παππάς απέρριψε τις θέσεις που προβάλλουν τα κανάλια. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα συμψηφισμού» ανάμεσα στον τηλεοπτικό χρόνο που δόθηκε στα κόμματα και τα τέλη συχνοτήτων που οφείλονται από το 2011, είπε και επεσήμανε πως ούτε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει ολοκληρωθεί, και επομένως δεν έχουν μειωθεί τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «μέσα που έχουν συνηθίσει την φορολογική και φοροδοτική ασυλία» και επεσήμανε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ εκ των πραγμάτων υποβοήθησε ιδιωτικά συμφέροντα. Από την ενέργεια αυτή προκύπτουν πολιτικές και άλλες ευθύνες».

22:00 Στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε: «Αφήστε για αργότερα τις εξεταστικές. Άλλες είναι οι προτεραιότητες της χώρας». Το ατύχημα που θέλουμε να αποσοβήσουμε ήδη συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Η αγορά έχει στεγνώσει. Ποτέ δεν έχει γίνει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στα τέλη του μήνα τα λεφτά τελειώνουν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:41 Στο βήμα ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής τόνισε ότι οι επιδράσεις από την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο ήταν ισχυρές και οι ευθύνες εντοπίζονται και στην Ε.Ε.

21:17 Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε την εξεταστική άνευ νοήματος, κίνηση διχαστική, ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό.

21:00 Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση για εξεταστική έρχεται τη στιγμή που η ίδια η συγκυβέρνηση επεκτείνει το μνημόνιοκαι έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού.

20:45 Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι.

20:14 Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε από του βήματος ότι η ΝΔ θεωρεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσχηματική.

19:50 Στο βήμα ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

19:38 Με ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου η έναρξη της συζήτησης για την εξεταστική για τα μνημόνια. Ο Αλ. Μητρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά το μνημόνιο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των κυρίαρχων ελίτ να αξιοποιήσουν την κρίση δανεισμού χωρών για να τη μετατρέψουν σε μόνιμη κρίση χρέους. 

19:05 Δεν δέχεται η ΝΔ να συζητηθεί σήμερα η πρότασή της για εξεταστική για την οικονομία από το 1981 και ζητάει μέσω Κ. Μητσοτάκη ξεχωριστή συνεδρίαση.

18:50 Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. 

18:30 Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για την οικονομία από το 1981

Η ΝΔ ζητά να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ξεχωριστή συζήτηση για την πρότασή της και να μην «ενοποιηθεί» με τη σημερινή συζήτηση.

----------------------------

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Η διαδικασία ξεκινά στις έξι το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μ.Δευτέρας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ΝΔ

Αντιδρώντας στην κίνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ θα περάσει στην αντεπίθεση καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Καραμανλή, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι η ΝΔ θα πρέπει να υπερασπιστεί με στοιχεία και σαφή πολιτικό λόγο το έργο των περιόδων 2004-2009 και 2012-2014.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική.

Επίσης, ζητεί να κληθούν οι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. Οι τελευταίοι ζητείται να κληθούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν.

Πληροφορίες: In.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)