to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 13.09.2016

Οικονομία

Απομείωση του δημόσιου χρέους: Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της αρμόδιας Υποεπιτροπής, στόχος η κατάθεση προτάσεων

Η μεθοδολογία και η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων απασχόλησε, στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίασή της, την Υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την απομείωση του δημόσιου χρέους. Τα περισσότερα κόμματα τοποθετήθηκαν θετικά στην πλήρη εξέταση από τη Βουλή των Ελλήνων της κατάστασης του χρέους της χώρας, αλλά και στην κατάθεση προτάσεων για λύσεις στην κατεύθυνση απομείωσής του.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπαλαούρας ανοίγοντας τις εργασίες της Υποεπιτροπής τόνισε ότι το χρέος της χώρας δεν είναι ουδέτερη έννοια, αφού πίσω από αυτό κρύβεται η λιτότητα, η οποία έχει τραγικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα. «Έχουν πληγεί η κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μπαλαούρας. 

Αναφερόμενος στα επόμενα στάδια των εργασιών της Υποεπιτροπής, ο Πρόεδρός της τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι μελέτες, οι έρευνες και οι εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων ερευνητικών κέντρων και μελετητών, καθώς επίσης και τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος που είχε συστήσει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου. Παρέθεσε έναν κατάλογο φορέων και ερευνητών που μπορούν να κληθούν και να συμβάλουν στην έρευνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα συμπεράσματα της Υποεπιτροπής, συμπλήρωσε, θα διανεμηθούν στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και του συνόλου των κρατών της Ε.Ε., στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και σε κάθε αρμόδιο ή εμπλεκόμενο φορέα. 

Ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι η Υποεπιτροπή αποτελείται από βουλευτές που θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατό στοιχείο στην έρευνά τους και επισήμανε πως «στόχος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης στη διερεύνηση του θέματος». 

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν –όπως σημείωσε– στην πορεία προς την εξέταση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι «η αυξητική δυναμική του χρέους φρέναρε με την αναδιάρθρωση του 2012». Ανέφερε επίσης ότι η Ν.Δ. θα συμβάλει με θετικό τρόπο προκειμένου «να αναδείξουμε τι έγινε, τι δεν έγινε, τι πήγε λάθος το προηγούμενο διάστημα, για να πάμε παραπέρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, κ. Ηλίας Παναγιώταρος, στην παρέμβασή του αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της Υποεπιτροπής και τόνισε την ανάγκη να γίνει λογιστικός έλεγχος για την πορεία του χρέους. 

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι συμφωνεί στη συζήτηση για το χρέος αλλά όχι «με τις λογικές που πια δεν υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί επονείδιστου και επαχθούς χρέους» προσθέτοντας ότι προέχει η εθνική συνεννόηση με βάση τις παραδοχές των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016. 

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς, εκπροσωπώντας το Ποτάμι, τόνισε: «Εμείς θα συμβάλλουμε σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους και στη συνέχεια για την επίτευξη ανάπτυξης». 

Η κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων, καταλόγισε σοβαρές ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «Διακυβεύεται το μέλλον, όχι το δικό μας, των δισέγγονών μας. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός πώς προήλθε το χρέος, που πήγε το κούρεμα» υπογράμμισε. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη διεθνή συζήτηση για το χρέος της χώρας μας. «Ο στόχος είναι να καταστήσουμε το Κοινοβούλιο συμμέτοχο, δεν μπορεί να απέχει από μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται άλλα εθνικά Κοινοβούλια» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε ότι υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος. «Είναι και μια παγκόσμια υποχρέωση, οι εκθέσεις του ΟΗΕ καλούν την ελληνική πλευρά να κάνει έλεγχο για το πώς έφτασε το χρέος εκεί. Το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ενήμερο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να έχει αυτόνομο ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, συμβολή στην τεκμηρίωση ελληνικών θέσεων και διεκδικήσεων το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εκτίμησε ότι «ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υπερχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο, λοιπόν, να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους, χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπισή του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους». Παράλληλα τόνισε ότι «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το ύψος του χρέους, ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το υπερβαίνει».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)