to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 10.06.2013

Πολιτική

Αποκρατικοποίηση με υποψήφιο αγοραστή … κράτος

Του Τέλη Τύμπα


Στους επίδοξους αγοραστές των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία εκποιούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται και εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει το Αεροδρόμιο του Μονάχου. Του οποίου αποκλειστικός ιδιοκτήτης (100%) είναι το γερμανικό κράτος, μέσω και των τριών βασικών θεσμών του: τo Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας με 51%, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας με 26% και ο Δήμος του Μονάχου με 23% (δείτε εδώ). 

Που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η φιλομνημονιακή συγκυβέρνηση και οι διάφοροι ιδεολόγοι της ιδιωτικοποίησης που την υποστηρίζουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, διαπράττουν ένα ολέθριο σφάλμα ή ψευδολογούν ασύστολα όταν διακηρύσσουν ότι το πρόβλημα των ελληνικών αεροδρομίων είναι το ότι είναι κρατικά. Που σημαίνει, επίσης, ότι για την γερμανική κυβέρνηση, η οποία ηγεμονεύει της εξωτερικής πίεσης για αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι στην πραγματικότητα η κρατική ιδιοκτησία αεροδρομίων αλλά η κρατική ιδιοκτησία των ελληνικών αεροδρομίων. Προφανώς και μπορούν να είναι τα ελληνικά αεροδρόμια κρατικά, απλά του γερμανικού και όχι του ελληνικού κράτους. 

Μαθητευόμενοι μάγοι ή κορυφαίοι απατεώνες, όσοι προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις των κρισιμότερων κρατικών υποδομών (ύδρευσης, συγκοινωνιών, ενέργειας κτλ), ισχυρίζονται ότι το κράτος είναι εγγενώς ακατάλληλο στο να είναι ιδιοκτήτης των υποδομών αυτών. Το ενδεχόμενο της αγοράς ελληνικών κρατικών αεροδρομίων από άλλο κράτος που μόλις είδαμε (χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον πρώτο κύκλο υποδομών που επιχειρείται να εκποιηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ), μας επιτρέπει να υποστηρίζουμε κάτι διαφορετικό: το πρόβλημα στη χώρα μας δεν έγκειται σε κάποια εγγενή ανεπάρκεια του δημοσίου αλλά έχει να κάνει με την αποδυνάμωσή του, από την κυβερνητική πολιτική κομμάτων που είναι τα ίδια που σήμερα ισχυρίζονται ότι το δημόσιο είναι εγγενώς ανεπαρκές.

*Ο Τέλης Τύμπας είναι πανεπιστημιακός και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)