to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:57 | 03.12.2014

Κοινωνία

Προς αποχή διαρκείας οι δικηγόροι - τα τελικά αποτελέσματα του ΔΣΑ

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες και προχθές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μορφή των κινητοποιήσεων του δικηγορικού σώματος.



Ειδικότερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί 21.615 εγγεγραμμένων ψήφισαν 10.114 δικηγόροι (ποσοστό συμμετοχής 46,79%). Ως έγκυρα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν 9.935 και ως άκυρα 108, ενώ υπήρξαν και 71 λευκά.

Από το σύνολο των ψηφισάντων, οι 8.961 δικηγόροι μέλη του ΔΣΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 968 τάχθηκαν υπέρ των επίμαχων τροπολογιών.

Επίσης, 4.578 Αθηναίοι δικηγόροι επέλεξαν ως μορφή κινητοποιήσεων τους την αποχή διαρκείας και 3.729 την στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας αποχή.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2015, συνέρχεται στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία θα καθορίσει, σύμφωνα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τη μορφή των αντιδράσεων και των ενεργειών που θα υπάρξουν. Οι εκτιμήσεις θέλουν τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να διαμορφώνονται στο πνεύμα των αποτελεσμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη πανελλαδικά στους 60 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αιγίου, Άρτας και Μεσολογγίου αποφάσισαν να μην διεξάγουν δημοψήφισμα.

Πανελλαδικά στις κάλπες κλήθηκαν 41.710 δικηγόροι, ενώ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι δικηγόροι που είχαν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στους 21.615.

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι είναι ήδη σε αποχή μέχρι αύριο, εκτός των δικηγόρων της Αθήνας που σήμερα και αύριο δεν απέχουν των καθηκόντων τους και όλες οι δίκες θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, μετά το δημοψήφισμα δήλωσε το βράδυ: «Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.

Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της Δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα για την εκτίμηση του αποτελέσματος και την υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)