to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 06.06.2013

Πολιτική

Από τη Δραπετσώνα στην Ιερισσό και από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο: Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με τον Αλέξη Τσίπρα εκεί που χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας

Στους δρόμους της αλήθειας, εκεί που πραγματικά χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας, με το βλέμμα στραμμένο εκεί που υπάρχει φτώχεια, με όπλο τη γνώση της ιστορίας και στόχο τη διατήρηση της μνήμης και τη δημοκρατία, μαζί με τα κινήματα και μαζί με τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του τόπου τους και της ζωής τους: αυτή είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Εκεί που δεν διανοείται να πατήσει το πόδι του ο πρωθυπουργός, κρυμμένος πίσω από το φαιδρό success story, εκεί βρέθηκε και θα συνεχίζει να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.


Δευτέρα: Δραπετσώνα

“Εδώ είναι η αλήθεια. Στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά”, ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα από την πλατεία Βάρναλη της Δραπετσώνας, όπου το βράδυ της Δευτέρας παρουσίασε τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για την αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Απευθυνόμενος σε μία λαϊκή γειτονιά, σε μία πλατεία που περιτριγυρίζεται από εργατικές πολυκατοικίες, οι βεράντες των οποίων ήταν γεμάτες από κόσμο που παρακολουθούσε την εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι “πρώτα θα εξασφαλίζεται ότι δε λιποθυμάνε από την πείνα τα παιδιά μας στα σχολειά και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τα ομόλογα που λήγουν”, για να πάρει το πιο θερμό, το πιο σοβαρό και το πιο νηφάλιο χειροκρότημα. 

Ο “χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης” παρουσιάστηκε σε ένα ακροατήριο τουλάχιστον 1000 ανθρώπων, όλων των ηλικιών, από τις πιο παραγωγικές ηλικίες που καθόντουσαν πίσω, μέχρι τους πιο ηλικιωμένους που βρίσκονταν μπροστά. 

“Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαινόντας ότι οι προτεραιότητες της είναι άλλες, είναι η εγχώρια διαπλοκή και η ξένη τοκογλυφία. “Είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, αυτή που δεν της επιτρέπει να κινητοποιήσει το δημόσιο, κρατικό και κοινωνικό δυναμικό  προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και ξέρει πως να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και τους πόρους, το σύνολο των δημόσιων, κρατικών και κοινωνικών δομών και εργαλείων, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”. 

  Οι οχτώ τρόποι που θα καταπολεμηθεί η φτώχεια

Αυτοί που φάγανε τα λεφτά, μας ρωτάνε αν αντέχει η οικονομία να μη λιποθυμάνε τα παιδιά στα σχολεία 

Για το αίωνιο ερώτημα “που θα βρείτε τα λεφτά”, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής για το ποιο είναι το συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ : “Θα τα πάρουμε από τους έχοντες για να στηρίξουμε τη κοινωνία που στενάζει. Θα φορολογήσουμε το πλούτο και θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα, για να βρούμε ένα πιάτο φαί, στέγη και αξιοπρέπεια για όλους”. “Μας ρωτούν που θα βρούμε τα λεφτά αυτοί που τα έφαγαν τα λεφτά. Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα. Όσοι σχεδίασαν το χρηματιστήριο, τις μίζες, την φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, τα ομόλογα και τις λίστες Λαγκαρντ, μας λένε τώρα ότι η πολιτική μας «κοστίζει». Αυτοί που έχουνε δώσει από την αρχή της κρίσης δεκάδες δισ. στις τράπεζες, χωρίς ακόμη να έχουν εξασφαλίσει τις χαμηλές καταθέσεις, μας ρωτάνε αν «αντέχει η οικονομία» να έχουν φαγητό όλα τα παιδιά και να μη λιποθυμάνε στα σχολεία”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. 

Την εκδήλωση στη Δραπετσώνα άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνης, ενώ ακολούθησε συζήτηση στην οποία μετείχαν φορείς της περιοχής και οι βουλευτές Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας και Τζένη Βαμβακά.

Διαβάστε τα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας από τη Δραπετσώνα

Τρίτη: Καισαριανή 

Έντονη φόρτιση, βαθιά συγκίνηση και πάθος ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο ιστορικό μνημείο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το οποίο η κυβέρνηση τοποθέτησε στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση. 

Μανώλης Γλέζος και Αλέξης Τσίπρας έφθασαν μαζί στο χώρο της εκδήλωσης και κατέθεσαν με τη συνοδεία μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στεφάνι στο ιστορικό μνημείο, στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών από τους ναζί. 

 

 ΑΜΠΕ

"Δεν θα απαλλοτριώσετε την ιστορική μνήμη, δεν θα παίξετε παιχνίδια με τη δημοκρατία", "Το Σκοπευτήριο δεν θα το πειράξει κανείς", “Δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανίσουν την ιδέα της Αντίστασης”, διεμήνυσαν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Μανώλης Γλέζος. 

Ο κόσμος χειροκροτούσε με πάθος, με τους πιο ηλικιωμένους να δακρύζουν στις αναφορές για τις θυσίες των αγωνιστών, ενώ έντονα φορτισμένος ήταν και ο λόγος του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου.  

“Θα αναγκαστούν να πάρουν πίσω το πωλητήριο”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και όντως, το πήρανε πίσω μετά από την πίεση που άσκησε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μαζί με το λαό. 

Ομιλία Τσίπρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Αναφορά έγινε φυσικά και στους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να λέει χαρακτηριστικά: “Έχουν εμφανιστεί τα υπολείμματα της ναζιστικής κατοχής και των δωσίλογων, που ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους, σαν τις κατσαρίδες στο παρατημένο σπίτι”. 

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν απροσδόκητα όμορφο τρόπο, καθώς ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν η σύντροφος του Πάνου Τζαβέλλα, Νατάσσα Παπαδοπούλου, η οποία αυθόρμητα σηκώθηκε όρθια και άρχισε να τραγουδάει μαζί με το υπόλοιπο ακροατήριο αντάρτικα τραγούδια. 

Ολόκληρη η ομιλία του Α. Τσίπρα στην Καισαριανή 

Τετάρτη πρωί: Ιερισσός 

Με πανηγυρισμούς, χειροκροτήματα αλλά και κλάματα από συγκίνηση υποδέχθηκε το χωριό της Ιερισσού τον Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ομιλία του σημειώνοντας ότι την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος θα ήταν αδιανόητο να λείπει από την καρδιά της αντίστασης και του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ο ενθουσιασμός που επικρατούσε ήταν τέτοιος, ώστε παρά τη δυνατή βροχή που άρχισε στο μέσο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, δεν πτοήθηκε ούτε ο ομιλητής αλλά ούτε και το ακροατήριο. Συγκινητική ήταν η στιγμή με γυναίκες και άνδρες να δακρύζουν, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στους προφυλακισθέντες αγωνιστές της Ιερισσού σημείωσε ότι θα έρθει μία μέρα που στη φυλακή θα μπαίνουν αυτοί που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο και όχι αυτοί που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του τόπου τους. 

Μετά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε αρκετή ώρα με τους κατοίκους του χωριού κυρίως για το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους τον τελευταίο χρόνο. 

Τετάρτη απόγευμα: Θεσσαλονίκη 

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο κατάμεστο θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου ήταν νέοι άνθρωποι "στην πιο παραγωγική τους ηλικία", πολίτες που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. 

Μπαίνοντας στο θέατρο, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα και σφυρίγματα και όταν κάποιος πρότεινε να του δώσει μία ομπρέλα, καθώς η βροχή για ακόμη μία φορά είχε ξεκινήσει, είπε: “Τι να την κάνουμε την ομπρέλα; Ήρθαμε να μιλήσουμε για το νερό. Δεν μας τρομάζει το νερό!” 

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στο νερό, ενώ για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στον παραλογισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης, λέγοντας: “Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012, συνεχίζει να παράγει κέρδη; Γιατί πωλείται δημόσια επιχείρηση που έχει τεράστιο κοινωνικό όφελος;”. 

“Όσα μας έχουν στερήσει, θα τα πάρουμε πίσω”, είπε στο κλείσιμο της ομιλίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με το ακροατήριο να επευφημεί. 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός στην εκδήλωση για την ΕΥΑΘ 

Πέμπτη πρωί: Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”   

Συναντήσεις και συζητήσεις με τους εργαζομένους του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, καθώς και με το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” είχε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια ακολούθησε συνέλευση-συζήτηση με τους εργαζομένους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο της υγείας λόγω των μνημονιακών πολιτικών με τους εργαζομένους να ζητούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεσμεύσεις για τη στελέχωση και τη στήριξη του νοσοκομείου. Μία εργαζόμενη, παίρνοντας το λόγο, μίλησε για τους αγώνες που δόθηκαν προκειμένου να ξανανοίξει το καρδιοχειρουργικό τμήμα, το κλείσιμο του οποίου για 20 μήνες οδήγησε στο θάνατο πολλών παιδιών. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η στήριξη της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση της αριστεράς χρειάζεται τον κόσμο συμμέτοχο. Δεν είμαστε με την ανάθεση, θέλουμε τον κόσμο συμμέτοχο, τον κόσμο στο δρόμο, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. 

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο προσωπικο του Αγία Σοφία

Πέμπτη βράδυ: Ηράκλειο

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Α. Τσίπρας μίλησε σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση-συνέλευση, για το σήμερα και το αύριο της χώρας και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης (Όαση).

Παρασκευή: Alter Summit

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα χαιρετίσει την έναρξη εργασιών της Εναλλακτικής Συνόδου Ευρωπαϊκών Κινημάτων, με σύντομη ομιλία του στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, χώρο πραγματοποίησης του Alter Summit. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Pedro Paez, συντονιστής της Τράπεζας του Νότου (Banco del Sur), πρώην Υπουργός Οικονομικών του Εκουαδόρ και μέλος της Επιτροπής Στίγκλιτς (Stiglitz Committee). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)