to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 16.09.2016

Πολιτική

Σε «οδικό χάρτη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ» κατέληξε η #BratislavaSummit (ενημέρωση)

Η κοινή ανησυχία των χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, να υπάρξει μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό και μια ουσιαστική προοπτική για ανάπτυξη, αποτυπώθηκε στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο των 27 ηγετών στη Μπρατισλάβα - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

  • Ολάντ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

  • Η Ευρώπη βρίσκεται σε "κρίσιμη κατάσταση" μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλός στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.

  • Ρέντσι: Δεν με ικανοποιούν τα συμπεράσματα της Συνόδου για ανάπτυξη - μεταναστευτικό

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι " δεν συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου με τους Ολαντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους". "Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ. Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση", κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

  • Όρμπαν: Η σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την "αυτοκαταστροφική και αφελή" μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

 

 



 

Συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)