to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 28.05.2014

leftist

Πολιτική

Απλή αναλογική κι εκλογές τώρα

Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που από το 1974 αρνούνται πεισματικά και την παραμικρή σκέψη απλής αναλογικής, σήμερα την προτείνουν με τυμπανοκρουσίες.


Η συζήτηση που άνοιξε στην κυβέρνηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αποτελεί εκκωφαντική ομολογία ήττας.  Παρά τον ορυμαγδό της τηλεοπτικής προπαγάνδας που παρουσίασε τη νύχτα μέρα, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο ότι έχει απόλυτη συνείδηση του μεγέθους της ήττας που υπέστη την περασμένη Κυριακή, αλλά ότι είναι βέβαιη για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές. Μπροστά στο φάσμα της ήττας, καταφεύγει στο γνωστό (όσο και άθλιο) κόλπο της αλλαγής του εκλογικού νόμου με στόχο την ανακοπή της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Ακόμα και για μια κυβέρνηση που έχει ανεβάσει την πολιτική γελοιότητα σε πρωτοφανή ύψη, η εσπευσμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί σκάνδαλο. Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που από το 1974 αρνούνται πεισματικά και την παραμικρή σκέψη απλής αναλογικής, σήμερα την προτείνουν με τυμπανοκρουσίες. Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που επί δεκαετίες ξορκίζουν το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα επειδή τάχα μου δεν εξασφάλιζε ισχυρές κυβερνήσεις, σήμερα επιχειρούν τη θεσμοθέτηση του, με σκοπό να αποτρέψουν μια ισχυρή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια απέρριπταν τις κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί δήθεν οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση, σήμερα διατείνονται ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα είναι ακριβώς οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποθέωση του καιροσκοπισμού και του αμοραλισμού. Κάθε έννοια αρχών εξευτελίζεται.

Απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει μια στάση πολιτικής συνέπειας. Κόντρα στο άμεσο πολιτικό συμφέρον του, επιμένει στην πάγια θέση της Αριστεράς για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Θέση που υπερασπίζεται η Αριστερά από δεκαετίες (όταν τα ποσοστά της ήταν ισχνά) και συνεχίζει να το κάνει σήμερα, που βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβέρνησης. Η λαϊκή ψήφος δεν μπορεί να νοθεύεται, δεν είναι δεοντολογικά επιτρεπτή η άνιση εκπροσώπηση των πολιτών. Επιπλέον, το εκλογικό σύστημα δεν γίνεται να αλλάζει κατά τα συμφέροντα της  εκάστοτε πλειοψηφίας –γι’ αυτό και η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά.

Μόνο που αν καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και πάμε σε σύστημα απλής αναλογικής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ηθικά και πολιτικά δεν μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με βάση το μπόνους των 50 εδρών από τη στιγμή που θα το καταργήσει.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)