to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 07.03.2023

Κοινωνία

Απεργούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ: Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση έχει αφήσει τον ΕΦΚΑ υποστελεχωμένο, με τεράστια προβλήματα σε υποδομές και οργάνωση με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας και προσπαθεί να καλύψει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της, κατηγορώντας συνεχώς τους εργαζόμενους για την τραγική κατάσταση που με ευθύνη της έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας


Απεργούν σήμερα, Τρίτη 7/3, οι εργαζόμενοι στον  ΕΦΚΑ και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (στις 11 το πρωί), απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση έχει αφήσει τον ΕΦΚΑ υποστελεχωμένο, με τεράστια προβλήματα σε υποδομές και οργάνωση με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας και  προσπαθεί να καλύψει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της, κατηγορώντας συνεχώς τους εργαζόμενους  για την τραγική κατάσταση που με ευθύνη της έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας.

Την ίδια ώρα προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και κομματιών του ΕΦΚΑ , διορίζει ημέτερους ως golden boys με αμοιβές που φτάνουν τα 8000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν με καθηλωμένους μισθούς που   μειώνονται συνεχώς λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Συγχρόνως, με την υπαγωγή της διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας του ΕΦΚΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία με αδιαφανείς όρους και χωρίς συμμετοχή φορέων και εργαζομένων προωθεί μια ακόμα λεηλασία  δημόσιας περιουσίας.

Την απεργαιακή κινητοποίηση στηρίζει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι. κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ «έφερε σε πέρας σε χρόνο ρεκόρ, λόγω των αναγκών της συγκυρίας, το τεράστιο έργο της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Διασφάλισε τη  λειτουργία του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα σε υγιείς βάσεις , με ενιαίους κανόνες για όλους και ανέστρεψε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση διάλυσης και χρεωκοπίας του ασφαλιστικού συστήματος που είχε παραλάβει».

«Ο αγώνας των εργαζομένων του ΕφΚΑ απέναντι στις σημερινές πολιτικές διάλυσης, ιδιωτικοποίησης   και λεηλασίας του δημόσιου φορέα είναι και αγώνας όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων.  Στεκόμαστε δίπλα τους στον αγώνα του για αξιοπρεπείς μισθούς, για προσλήψεις και στελέχωση των υπηρεσιών, για εκσυγχρονισμό των υποδομών. Για ένα σύγχρονο, λειτουργικό δημόσιο φορέα ασφάλισης  στην υπηρεσία της κοινωνίας», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΔΕΔΥ: Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί ο ΕΦΚΑ σε οργανισμό εξαίρεσης από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «αφού έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις της ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες για σήμερα Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023».

   Όπως ανακοινώθηκε, τα αιτήματα είναι τα εξής:

   «- Εκατοντάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα στον ΕΦΚΑ, με ενίσχυση όλων των δομών πανελλαδικά.

   - 'Αμεση και σταθερή μισθολογική αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

   - Διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ από τον ίδιο τον φορέα και τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του και όχι από μία Ανώνυμη Εταιρία.

   - Κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.

   - Όχι στα πάσης φύσεως προεκλογικά ψίχουλα και φιλοδωρήματα. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με βάση τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

   - Καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα».

   «Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί ο ΕΦΚΑ σε οργανισμό εξαίρεσης από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, με στελέχωση των θέσεων ευθύνης Γενικών και Διευθυντών από μάνατζερ και "golden boys", με ειδικό - προκλητικό μισθολόγιο και πλήρως αναξιοκρατικές διαδικασίες» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

   Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, στις 11:00 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)