to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:56 | 27.04.2015

Διεθνή

Απειλές κατά του ΑΤ Βαλτιμόρης μετά το θάνατο Αφροαμερικανού

Το αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης ανακοίνωσε ότι έγινε δέκτης μιας «αξιόπιστης απειλής» ότι αρκετές συμμορίες σχεδιάζουν να επιχειρήσουν να «βγάλουν από τη μέση» στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης σήμερα, Δευτέρα, ανήμερα της κηδείας του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι ο οποίος απεβίωσε ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.


Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συγγενείς και φίλοι του θύματος, παρέστησαν στην κηδεία του νεαρού Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι (Φωτογραφία: Associated Press)

Το τμήμα προέτρεψε τους αστυνομικούς να λάβουν τα μέτρα τους για την ασφάλειά τους. 

Ο θάνατος του 25χρονου προκάλεσε την οργή των πολιτών και μαζικές διαδηλώσεις. Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό χρήσης υπέρμετρης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των μειονοτήτων. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Γκρέι πέθανε από τραύμα στον αυχένα την 19η Απριλίου αφού είχε συλληφθεί τη 12η Απριλίου. 

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συγγενείς και φίλοι του θύματος, παρέστησαν στην κηδεία του νεαρού Αφροαμερικανού, ενώ πολλοί πολίτες είχαν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά μπροστά από την εκκλησία των Βαπτιστών New Shiloh.

«Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι ο θάνατος του Φρέντι δεν ήταν μάταιος» δήλωσε ο Τζο Τζόουνς, επικεφαλής του Center for Urban Families, που προσφέρει βοήθεια στα μέλη της τοπικής κοινότητας. «Επικρατεί μεγάλη οργή, μεγάλη απογοήτευση» τόνισε ο ίδιος.

Τα όσα συνέβησαν εδώ «αποτελούν ένα μικρόκοσμο των όσων συμβαίνουν» στους νεαρούς Αφροαμερικανούς σε ολόκληρη την χώρα. 

Η σορός του Γκρέι είχε εναποτεθεί σε ένα ανοικτό φέρετρο μπροστά από το ιερό του ναού, ενώ γύρω του είχαν τοποθετεί στεφάνια με λευκά λουλούδια. Δίπλα του οι οικείοι του είχαν βάλει ένα καπέλο της αγαπημένης του ομάδας μπέιζμπολ, των Los Angeles Dodgers. 

Μία χορωδία έψελνε θρησκευτικούς ύμνους πριν από την έναρξη της τελετής. Σε μία οθόνη στο εσωτερικό του ναού προβαλλόταν το μήνυμα: «η ζωή των Αφροαμερικανών μετρά και όλες οι ζωές έχουν αξία».

Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκπροσωπούσε ο Μπρόντερικ Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας του υπέρ των μειονοτήτων, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος. 

Οι διαμαρτυρίες για τον θάνατο του 25χρονου ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικές, ωστόσο επεισόδια με βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης το Σάββατο. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι συνελήφθησαν, 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. 

Ο Γκρέι συνελήφθη όταν προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης σε μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα. Έφερε ένα μαχαίρι και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν σε ένα αστυνομικό βαν προκειμένου να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα. 

Σε κάποιο σημείο ο Γκρέι τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική του στήλη, ένα τραύμα που απέβη μοιραίο για την ζωή του. Σύμφωνα με την ηγεσία της αστυνομίας οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να του προσφέρουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και δεν του είχαν φόρεσαν τη ζώνη ασφαλείας. 

Έξι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εξακριβώσει ένα υπήρξαν παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)