to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανυπότακτοι χάνουν περιουσίες από το χαράτσι Βενιζέλου

Από 180 ευρώ ο πρώην υπουργός Άμυνας ανέβασε το πρόστιμο στις 6.000 το 2011. Φοιτητές και εργαζόμενοι στο εξωτερικό οι περισσότεροι δεν έχουν να το πληρώσουν και η εφορία απειλεί με κατασχέσεις.


Σε μια περίοδο που χιλιάδες νέοι ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό ή έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας που προκαλεί η ασκούμενη πολιτική, η πατρίδα, ο στρατός και κυρίως η εφορία δεν τους ξεχνά. Τρία χρόνια μετά την απόφαση του τότε υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου να θεσπίσει το εξοντωτικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για τους ανυπότακτους, πληθαίνουν οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που απειλούνται σήμερα έως και με κατασχέσεις περιουσίας. Η «Εφ.Συν.» κατέγραψε τις αφηγήσεις τους, που επιβεβαιώνουν πως η συνέχιση της εφαρμογής του κοινωνικά ανάλγητου μέτρου επιβαρύνει σοβαρά την ήδη δεινή οικονομική θέση της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Συναντήσαμε τον 33χρονο Μάκη Τσαμαλίκο λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Υποψήφιος διδάκτορας μουσικολογίας ο ίδιος, αναγκάστηκε να παρατήσει στη μέση τις σπουδές του στο Βερολίνο (και τις μικροδουλειές που έκανε για να ζήσει εκεί), επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2013 για να παρουσιαστεί στην Α’ ΕΣΣΟ 2014, τον Ιανουάριο. Η αναβολή του, όμως, έληγε τον Ιούλιο του 2013. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουνίου του 2013 με το στρατολογικό γραφείο Κομοτηνής, τον διαβεβαίωσαν ότι αν επιστρέψει μέσα σε έξι μήνες δεν θα του επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

 

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις

Στις αρχές Δεκεμβρίου έρχεται το χαρτί κατάταξης, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Αυλώνος. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013 παραλαμβάνει έγγραφο από τη στρατολογική υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που τον ενημερώνει -προς μεγάλη του έκπληξη- ότι κηρύχθηκε ανυπότακτος και θα του επιβληθεί το γνωστό πρόστιμο. Μάλιστα η ημερομηνία κήρυξης ανυποταξίας συμπίπτει με τη μέρα που κατέθεσε τα χαρτιά του για να παρουσιαστεί.

Εκανε δύο ενστάσεις που απορρίφθηκαν. Στο στρατολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης συνειδητοποίησε πως ασκούνται έντονες πιέσεις προς τους διοικητές στρατολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των προστίμων. Μια μέρα πριν πάει φαντάρος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζητώντας να δοθεί πολιτική λύση ώστε να μειωθεί δραστικά το ύψος του προστίμου και να προβλεφθεί διαγραφή του για όσους κάνουν τη θητεία. Απάντηση δεν πήρε ποτέ.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του πήγε στην Εφορία, όπου διαπίστωσε πως το πρόστιμο με τους τόκους (των μηνών που ήταν φαντάρος) έχει ανέλθει στο εξωφρενικό ποσό των 6.909 ευρώ. «Δεν έχω εισόδημα να τα πληρώσω. Η περιουσία μου σήμερα είναι 300 ευρώ. Είμαι άνεργος, γραμμένος στον ΟΑΕΔ με μηδενική φορολογική δήλωση. Αν δεν το πληρώσω, μου είπαν από την εφορία πως θα πάνε σε συγγενείς πρώτου βαθμού» λέει ο Μάκης, υπογραμμίζοντας πως «το θέμα είναι πολιτικό. Στη Γερμανία συνάντησα πολλούς Ελληνες που συντηρούν τις οικογένειές τους, άλλους που ζουν οριακά, που τώρα ξεκινούν τις ζωές τους και δεν μπορούν να ξεφορτωθούν αυτό το χαράτσι».

Μέχρι το 2011 το διοικητικό πρόστιμο διαγραφόταν εάν όσοι διέκοπταν την ανυποταξία τους αθωώνονταν στο Στρατοδικείο. Μετά την απόφαση Βενιζέλου (ΦΕΚ Β’ 517/2011), η οποία αυστηροποίησε τις ποινές για τους ανυπότακτους, ανεβάζοντας το πρόστιμο από τα 180 στα 6.000 ευρώ, τα στρατολογικά γραφεία στέλνουν κατευθείαν τα πρόστιμα στις εφορίες, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ποινικής δίωξης.

Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις επιβληθέντων προστίμων σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν καμία υπαιτιότητα για την καθυστερημένη εμφάνισή τους προς κατάταξη είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (άνεργοι, προστάτες οικογένειας, μοναδικοί εργαζόμενοι στην οικογένεια κ.ά.) να εξοφλήσουν το αντίτιμο.

Ο Δημήτρης Δοδότσιος βρίσκεται σήμερα μπλεγμένος ανάμεσα στο δικαστικό σύστημα, στην εφορία και στη στρατολογία εξαιτίας του προστίμου. Κατετάγη στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού την 1η Φεβρουαρίου 2011 αλλά κρίθηκε ακατάλληλος προς στράτευση (Ι/5), πάσχων από «βαριά νευρωσική διαταραχή με καταθλιπτική συμπτωματολογία». Ενα μήνα αργότερα έρχεται η απόφαση Βενιζέλου.

Την 16η Ιουνίου 2011, με απόφαση του διευθυντή της στρατολογικής υπηρεσίας Θεσσαλίας τού επιβάλλεται αναδρομικά το χρηματικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για ανυποταξία δύο μηνών που αφορούσε προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καταθέτει προσφυγή εναντίον της απόφασης της Στρατολογίας Θεσσαλίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης ακόμα εκκρεμεί καθώς τώρα εκδικάζονται υποθέσεις του 2009. Στις 6 Φεβρουαρίου 2013 το τριμελές Στρατοδικείο Αθηνών τον αθωώνει ομόφωνα αναγνωρίζοντας έλλειψη δόλου, κρίνοντάς τον ακατάλληλο προς εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων.

Το πρόστιμο συνέχισε όμως να τρέχει. Η εντολή είσπραξης μεταβιβάζεται στην εφορία, η οποία ήδη έχει παρακρατήσει γύρω στα 800 ευρώ από επιστροφή φόρου. Σήμερα, μαζί με τους τόκους, το πρόστιμο έχει φτάσει περίπου στα 7.500 ευρώ. Τον περασμένο Ιούνιο του επιδίδεται έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του. Η εφορία τού εξηγεί πως η ευθύνη του προστίμου βαραίνει την υπηρεσία που το επέβαλε, δηλαδή τη Στρατολογία. Η αίτηση ακύρωσης του προστίμου που κατέθεσε απορρίπτεται από τη στρατολογική υπηρεσία Λάρισας.

Το υπό κατάσχεση ακίνητο είναι ήδη υποθηκευμένο σε τράπεζα εξαιτίας στεγαστικού δανείου το οποίο ο Δημήτρης και η οικογένειά του αδυνατούν να αποπληρώσουν. Η συνέχεια για τον Δημήτρη, τον Μάκη και εκατοντάδες άλλους αναμένεται στα δικαστήρια, όταν καταφέρουν να πάρουν δικάσιμο.

………………………………………………………………………….

Τους θυμήθηκαν προεκλογικά

Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση θυμήθηκε τους ανυπότακτους εξωτερικού (οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες ή φοιτητές) λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες διπλές εκλογές. Με κοινή απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά και του τότε υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, απαλλάχθηκαν από τον έλεγχο στρατολογικής κατάστασης από 11/5/2014 μέχρι και 9/6/2014 οι Ελληνες του εξωτερικού που εισέρχονται στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών και αντιπροσώπων στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)