to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 05.10.2022

Διεθνή

Αντζανί, Κοτιγιάρ, Μπινός, Ανζέλ κόβουν τα μαλλιά τους υποστηρίζοντας τις Ιρανές γυναίκες

Ενώ στο Ιράκ μαίνονται ακόμη οι διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία της Μάχσα Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, περίπου 50 γαλλίδες τραγουδίστριες και ηθοποιοί αποφάσισαν να κόψουν τα μαλλιά τους on camera ως χειρονομία υποστήριξης των Ιρανών γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους


Σε ένα βίντεο που κρατά λίγο παραπάνω από δύο λεπτά, περίπου 50 γαλλόφωνες κόβουν μια τούφα από τα μαλλιά τους μπροστά στην κάμερα υπό τη μουσική του ιταλικού επαναστατικού τραγουδιού «Bella Ciao». Αυτές οι εικόνες, που έγιναν viral μέσα σε λίγες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, γυριστηκαν με πρωτοβουλία τρίων Γαλλίδων δικηγόρων ως υποστήριξη στον αγώνα των Ιρανών γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Αποφασίσαμε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσουμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μια τούφα από τα μαλλιά μας. 

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Μάχσα Αμινί, μια 22χρονη Ιρανή, συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από την ιρανική «αστυνομία ηθών» επειδή κάποιες τούφες μαλλιών φαίνονταν από το χιτζάμπ της. Μετά την ανακοίνωσή του θανάτου της διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη τη χώρα και γεννήθηκε ένα ισχυρό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. 

Κοτιγιάρ, Αντζανί, Γκαινσμπούρ, Ανζέλ... 

Στο βίντεο που διακινείται από τον λογαριασμό @soutienfemmesiran στο instagram, βρίσκουμε το μήνυμα που συνυπογράφουν οι καλλιτέχνιδες. «Είναι αδύνατο να μην καταγγείλουμε πάλι και πάντα αυτή την τρομερή καταπίεση. Οι νεκροί και οι νεκρές είναι ήδη δεκάδες, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι συλλήξεις αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των φυλακισμένων που ήδη κρατούνται πέρα από κάθε νομιμότητα και συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε λοιπόν να απαντήσουμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μια τούφα από τα μαλλιά μας».

Ανάμεσα στις γυναίκες που συμμετέχουν βρίσκουμε τις ηθοποιούς Μαριόν Κοτιγιάρ, Ιζαμπέλ Αντζανί, Ιζαμπέλ Υπέρ, Σαρλότ Γκαινσμπουρ, Μελανί Λωράν, Ζυλιέτ Μπινός, Αλεξαντρά Λαμύ, και τις τραγουδίστριες Ανζέλ και Τζέιν Μπίρκιν. 

Με φόντο το τραγούδι «Μπέλα Τσάο» στα περσικά, αυτές οι ηθοποιοί και οι τραγουδίστριες κόβουν μια μπούκλα μαλλιών μπροστά στην κάμερα, επαναλαμβάνοντας μία κίνηση η οποία έγινε σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με πρώτες τις γυναίκες, διαδηλώνει με κίνδυνο για τη ζωή του. Αυτός ο λαός το μόνο που ελπίζει είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν την υποστήριξή μας», λένε σ' ένα γραπτό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο στο λογαριασμό «soutienfemmesiran» στο Instagram.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)