to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 27.04.2023

Διεθνή

Αντιδρά η φαρμακευτική βιομηχανία στην αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φάρμακα

Αντιδράσεις από την φαρμακοβιομηχανία στις αλλαγές που προωθεί η ΕΕ για την άρση πατεντών φαρμάκων και εμβολίων που έχει ως στόχο τις ελλείψεις στα φάρμακα αλλά και στην υποχρέωση των εταιρειών να ενημερώνουν για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού νωρίτερα.


(πηγή φωτό Pixabay)

Πρόταση για πλήρη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αγοράς Φαρμάκων, με στόχο να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε οικονομικά προσιτά φάρμακα, ανακοινώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η αλλαγή της νομοθεσία αφορά κυρίως τη βιομηχανία φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προτάσεις προκάλεσαν αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίες που προειδοποιούν ότι θα επενδύσουν και θα καινοτομήσουν αλλού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι προτάσεις της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αναμόρφωση της υφιστάμενης ιατρικής νομοθεσίας εδώ και δύο δεκαετίες έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση τόσο σε καινοτόμες νέες θεραπείες όσο και σε γενόσημα φάρμακα και να τερματίσει τις τεράστιες αποκλίσεις στην πρόσβαση και τις τιμές μεταξύ των χωρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη δημοσίευση η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Σημειώνεται πως τα εγκεκριμένα από την ΕΕ φάρμακα δεν φτάνουν σε όλους τους ασθενείς αρκετά γρήγορα και δεν είναι εξίσου προσβάσιμα σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ παρατηρούνται σημαντικά κενά στην αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών, των σπάνιων νόσων και της μικροβιακής αντοχής. Παράλληλα, τα εθνικά συστήματα υγείας επηρεάζονται αρνητικά από τις ψηλές τιμές των καινοτόμων θεραπειών και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα.

Η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί η διάρκεια της πατέντας που λαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες πριν από την είσοδο των γενοσήμων στην αγορά σε οκτώ από 10 έτη.

Ωστόσο προσφέρει στην φαρμακοβιομηχανίες να παίρνουν δύο επιπλέον χρόνια προστασίας της πατέντας εάν κυκλοφορήσουν τα νέα τους φάρμακα και στα 27 κράτη μέλη εντός δύο ετών.

Ο ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως το νέο σύστημα κινήτρων «θα παρέχει πρόσβαση σε νέα φάρμακα σε περίπου 70 εκατομμύρια περισσότερους πολίτες σε σύγκριση με σήμερα».

Οι ομάδες ασθενών και καταναλωτών γενικά είδαν θετικά τις προτάσεις. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) τις χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη για τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ» λόγω των αλλαγών σε αυτό που θεωρεί ως ένα υπερβολικά γενναιόδωρο σύστημα κινήτρων για τη βιομηχανία.

Μετά τη δημοσίευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούν τώρα τις τελικές λεπτομέρειες του νόμου, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετό χρόνο. Η Επιτροπή ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν μια "ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων", διατηρώντας παράλληλα την ελκυστικότητα της Ευρώπης για φαρμακευτικές επενδύσεις, πρόσθεσε η Στ. Κυριακίδη.

Ωστόσο η βιομηχανία και μεγάλες εταιρείες, όπως η Bayer ή εταιρείες βιοτεχνολογίας, ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θα έχουν ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να χάσει τις νεότερες θεραπείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen δήλωσε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι «οι προτάσεις είναι δηλητήριο για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη». Η GSK δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να «ρυθμίσει για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», διότι οι εταιρείες «έχουν επιλογές σχετικά με το πού εστιάζονται τα κεφάλαια και οι πόροι μας».

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την ΕΕ αποσκοπούν επίσης στις ελλείψεις φαρμάκων, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν φέτος το χειμώνα με κρίσιμα αντιβιοτικά, απαιτώντας από τις εταιρείες να ενημερώνουν την ΕΕ για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού νωρίτερα. Και στοχεύουν στον εξορθολογισμό της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση νέων θεραπειών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)