to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανθρώπινη αλυσίδα στη Λακωνία κατά της δημιουργίας αγκυροβόλιου

Αλυσίδα προστασίας για το Παυλοπέτρι και τον όρμο των Βατίκων στη Λακωνία έφτιαξαν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των πλοίων που παράνομα, με την ανοχή των Αρχών, αγκυροβολούν στον κόλπο της Νεάπολης.


«Οχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα, SOSτε το Παυλοπέτρι» ήταν τα συνθήματα των συγκεντρωμένων στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της περασμένης Κυριακής. Οπως αναφέρουν οι ενεργοί πολίτες των Βατίκων που πήραν την πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή τους: «Λέμε όχι στο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων, γιατί είναι παράνομο αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό».

Το κοινοτικό συμβούλιο Νεάπολης Βοιών, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μπιλλίνης, είναι αντίθετο στο αγκυροβόλιο «γιατί αποτελεί βιασμό της νύφης του Λακωνικού Κόλπου», ενώ η δημοτική σύμβουλος Ελαφονήσου Σταυρούλα Αλεβίζου τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μονεμβασίας Σοφία Δουμάνη, που υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τόπος μας», ενώ ο Γιάννης Ψαράκης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Τουλίπα Γουλιμή» συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι ζητούν «να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας».

Να θυμίσουμε ότι στον όρμο της Νεάπολης, στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία που έχει εντοπιστεί στον κόσμο, γεγονός που αναδείχτηκε διεθνώς από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC που αξιοποίησε τα ευρήματα των ερευνών των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ενώ την περιοχή -συμπεριλαμβανομένης της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι περισσότεροι από 200.000 τουρίστες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται «αντιμέτωποι» με δεκάδες πλοία που αγκυροβολούν μονίμως στον όρμο, μετά την... εκδίωξή τους από την Πύλο...

Περιμένοντας τις παρεμβάσεις των δημοτικών αρχών Ελαφονήσου και Μονεμβασίας που οφείλουν να αποτρέψουν τη μετατροπή μιας μοναδικού κάλλους περιοχής σε... επισκευαστήριο πλοίων, κρατάμε μια άλλη αναφορά των Ενεργών Πολιτών των Βατίκων: «Τον τόπο μας τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε ζωντανό με όλο του τον πλούτο, που είναι πρώτα απ' όλα οι φυσικές του ομορφιές και τα μνημεία που μας κληροδότησε στο διάβα της η Ιστορία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)