to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 01.06.2013

Διεθνή

Ανταπόκριση από διαδηλωτή της πλατείας Ταξίμ : Εδώ και 36 ώρες ο κόσμος αντιστέκεται και η αστυνομία επιτίθεται

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη


Είναι η 13η χρονιά της κυβέρνησης Ερντογάν. Έχει εκλεγεί 4 φορές ήδη. Μετά τα μέτρα λιτότητας του 2010 η κυβέρνηση άρχισε να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στον κόσμο ο οποίος την αποκαλεί «συντηρητική δικτατορία».

Αυτά τα χρόνια, το 2010-11και το 2012, έχουν γίνει πολλές απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στην Δικτατορία που ξεκίνησαν από την Άγκυρα με συμμετοχή φοιτητών που διαδήλωναν για δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Την 1η Μάη, στην  πλατεία Ταξίμ απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι κινηματικές δραστηριότητες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και βία χωρίς όρια, ενώ τραυματίστηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα Mall στην πλατεία Ταξίμ. Κόσμος με αυθόρμητο τρόπο προσπάθησε να σταματήσει τις εργασίες την προηγούμενη Τετάρτη. Κάποιοι βουλευτές της κουρδικής αριστεράς προσπάθησαν να τις σταματήσουν κι αυτοί. Ένα μικρό γγκρουπ διαδηλωτών έμεινε όλο το βράδυ στο πάρκο προστατεύοντας το. Το ίδιο βράδυ, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία και έκαψε τις σκηνές τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικές οργανώσεις να λάβουν μέρος στον αγώνα ο οποίος απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά. 

Τη δεύτερη μέρα, γύρω στις 12.00, περισσότεροι από 10.000 διαδήλωναν με στόχο την προστασία του πάρκου, έμοιαζε με φεστιβάλ. Αλλά την τρίτη μέρα, την Παρασκευή, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Εδώ και 36 ώρες ο κόσμος αντιστέκεται και η αστυνομία επιτίθεται. 200 άνθρωποι τραυματίες, κάποιοι έχασαν την ακοή τους, άλλοι τα χέρια τους και άλλοι τα πόδια τους. Δημοσιογράφοι και μέλη του κοινοβουλίου έχουν τραυματιστεί και αυτοί! Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλώσεις κρατούν καλά και ο κόσμος είναι στους δρόμους. Σε περισσότερες από 10 πόλεις ο κόσμος δείχνει την αλληλεγγύη του. Στη Σμύρνη υπάρχει ένας νεκρός και στην Άγκυρα η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές για περισσότερες από 6 ώρες.

Στην πλατεία Ταξίμ, στην Κων/λη, βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές.

Από χτες το βράδυ διαδηλωτές καταφθάνουν στην πλατεία Ταξίμ από τα προάστια της Κων/λης-40.000. Με τα πρώτα φώτα, φάνηκαν χιλιάδες κόσμου να περνούν από το Βόσπορο προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/λης.

Μετά από 36 ώρες συγκρούσεων το πάρκο είναι ανοιχτό και χιλιάδες κινούνται προς τα κει.

Τι χρησιμοποιεί η αστυνομία στις επιθέσεις της;

Δακρυγόνα (και από ελικόπτερα), πλαστικές σφαίρες και νερό από αύρες.

Με ευθύνη της αστυνομίας και της κυβέρνησης μία ειρηνική πορεία μετατράπηκε σε εξέγερση.

Κόμματα, οργανώσεις, ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι είναι όλοι εδώ και παλεύουν ενωμένοι!

Τα media έχουν επιλέξει να μην δείχνουν εικόνες αντίστασης! Απλά το μόνο γεγονός στις ειδήσεις είναι 40 δευτερόλεπτα αστυνομικής βίας. Μόνο κάποια δημοκρατικά κανάλια έχουν live ανταπόκριση. Τα νέα τα μαθαίνουμε από τα διεθνή μέσα bbc κλπ. Ο Τύπος αντιμετωπίζει την εξέγερση σα μία κλασική διαδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα.

Η Αστυνομία προσπαθεί να μπλοκάρει τις επικοινωνίες. Το twitter έχει πέσει και το 3g σήμα έχει μπλοκαριστεί γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Ευτυχώς οι κάτοικοι και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία διευκολύνουν την πρόσβαση στο ιντερνέτ και την διάχυση της πληροφορίας.

Η βαρβαρότητα της αστυνομίας προκάλεσε μία βίαιη εξέγερση. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατεβαίνουν στο δρόμο για πρώτη φορά, πολλοί από αυτούς προέρχονται από τα μεσοστρώματα. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα ενώ ξένα δίκτυα δείχνουν τις δράσεις των διαδηλωτών.

Αλληλεγγύη!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)