to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 13.11.2023

Κοινωνία

«Άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος, τον κλώτσησε και μετά τον σκότωσε» - Τι καταγγέλλει ο αδερφός του 17χρονου Ρομά

Την στιγμή του πυροβολισμού του 17χρονου στο Λεοντάρι Βοιωτίας περιέγραψε ο αδερφός του μιλώντας στο OPEN, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνομικός χτύπησε με το όπλο του το τζάμι του αυτοκινήτου με δύναμη, στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα, κλώτσησε τον αδερφό του και τον σκότωσε.


«Ήμασταν με τον αδερφό μου, την κοπέλα του και την αδερφή της. Δεν είχε βγάλει ακόμα το δίπλωμα, τώρα που θα γινόταν 18 θα πήγαινε να το βγάλει. Είχαμε πάρει το αυτοκίνητο για βόλτα. Πηγαίναμε από την Αλίαρτο προς το Λεοντάρι Θηβών. Του έκαναν σινιάλο του αδερφού μου να σταματήσει αλλά επειδή είχε στροφές εκεί, δεν ήθελε γιατί φοβήθηκε μήπως ερχόταν κάποιος και γινόταν κάνα τρακάρισμα», λέει συγκεκριμένα στο newsit.gr. Ταυτόχρονα,  υποστηρίζει πως «φοβήθηκε ο αδερφός μου επειδή είχαμε και τα κορίτσια μέσα. Λίγο πιο πέρα, στα 800 μέτρα άναψε τα αλάρμ και σταμάτησε».

Ο αδερφός του νεαρού νεκρού και αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι «ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα. Εκείνη την στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εγώ και τα δύο κορίτσια».

Το παιδί «φώναζε "δεν φταίω"»

Με τη σειρά του, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι όταν βρέθηκε στο σημείο αστυνομικός κρατούσε το παιδί, φώναζε «δεν φταίω», ενώ το παιδί ψυχορραγούσε.

Η σορός του 17χρονου μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OPEN, φέρει τραύματα στην παλάμη και τον θώρακα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.

Επιβεβαιώνει και ο θείος του θύματος

«Δήλωσε ο αστυνομικός ότι χτυπήθηκε το παιδί στον θώρακα, ότι πήγε να του πάρει το όπλο από τα χέρια. Ποιο όπλο να του πάρει; Ο μισός είχε βγει από το αμάξι έξω» τόνισε ο θείος του θύματος μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

«Υπάρχει ένας γείτονας που τα είδε όλα και δήλωσε ότι το παιδί είχε κατέβει ο μισός και δεν έφερε καμία αντίσταση στον αστυνομικό. Δεν πήγε να αρπάξει κανένα όπλο» τόνισε ακόμη. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δεν έγινε καμία κλήση στο ΕΚΑΒ μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. «Όσοι δηλώνουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ είναι όλα ψέματα» υπογράμμισε.

«Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ» είχε δηλώσει επίσης ο ξάδερφος του 17χρονου περιγράφοντας το αιματηρό περιστατικό, όπως του μεταφέρθηκε από τον αδερφό του θύματος, ο οποίος ήταν μάρτυρας στο σημείο.

«Πηγαίνανε στο Λεοντάρι να αφήσουν τις κοπελιές με τον αδερφό του, τους είδε η αστυνομία και τους κάνανε σινιάλο. Ντάξει, μικρά παιδιά, μυαλό πάνω από το κεφάλι, δεν σταμάτησαν. Και τους τρέχανε μετά στο Λεοντάρι. Σταμάτησε και βγήκε ο αστυνομικός έξω, του χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος και του έκανε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του», σημείωσε ο ξάδερφος του νεκρού 17χρονου.


Όπως συμπλήρωσε, «επειδή αντέδρασε και λίγο το παιδί, σήκωσε όπλο ο αστυνομικός. Και το παιδί είχε τα χέρια του μπροστά και του πέρασε η σφαίρα ανάμεσα από τα δάχτυλα και χτύπησε πάνω του».

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο 17χρονος δεν επιχείρησε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού. «Έχω μάρτυρες τον αδερφό του και τις κοπέλες που ήταν μαζί. Ψέματα όλα. Δεν έκανε τίποτα, ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός στο πρόσωπο να πυροβολήσει… Και πώς κάνουμε την αντίδραση να φοβηθούμε, τα χέρια του το παιδί τα έβαλε στο πρόσωπο και φοβήθηκε έτσι όπως έκανε ο αστυνομικός, τον χτύπαγε».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το περιστατικό

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις ανήλικοι Ρομά, “κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα” στην Αλίαρτο επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, “ο οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο και στη συνέχεια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα”.

Όπως υποστηρίζει, “ο οδηγός και πάλι δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε”.

Στη συνέχεια, σημειώνει πως “οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται”.

Το άτομο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γ.Ν. Θηβών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένο.

ΚΝΕ: Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στη δολοφονία του 17χρονου Ρομά, συνολικά απέναντι στην κρατική βία και καταστολή

«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο εν ψυχρώ πυροβολισμός από αστυνομικές δυνάμεις του 17χρονου Ρομά στο Λεοντάρι Βοιωτίας, που οδήγησε στον θάνατό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Μετά τη δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και του 18χρονου στο Πέραμα επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η όξυνση της καταστολής, η ένταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ο ρατσισμός, δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της "κακιάς στιγμής" ή "συμπλοκής", γιατί έχουν πάντα την ίδια κατάληξη: Τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, Ρομά.

Αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους εχθρικού προς τον λαό και τη νεολαία, που, για την υπεράσπιση της πολιτικής που καταδικάζει την πλειοψηφία στη φτώχεια, τους πολύμορφους αποκλεισμούς και τις ανισότητες, σταθερά επιστρατεύει τη βία, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή» επισημαίνει η ανακοίνωση και τονίζει καταλήγοντας:

«Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στη δολοφονία του 17χρονου Ρομά, συνολικά απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Δεν θα δεχθούμε να γίνει συνήθεια και εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υπεκφυγές, να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι».

Πηγές: Αυγή, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)