to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 16.04.2018

Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα των 120 δόσεων για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς

Άνοιξε λίγο πριν τις 12:00 σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις για χρέη προς ΑΑΔΕ (Εφορία) και ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία) για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.


Ανοιξε σήμερα το μεσημέρι, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις για χρέη προς ΑΑΔΕ (Εφορία) και ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία) για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία αναφέρει ότι οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ μετά τις 16 Απριλίου 2018, λόγω της παράτασης που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τέσσερις προϋποθέσεις οι οποίες είναι: να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, να διαθέτουν σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014): α) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Και, τέλος, να έχουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 ένα από τα ακόλουθα: ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Ο ειδικός γραμματέας αναφερόμενος στις οφειλές που ρυθμίζονται είπε ότι αυτές είναι:

Οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οφειλές προς τους ΕΦ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ και συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη, όσο και οι οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διαγραφή οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων, όπως επίσης ότι το πλήθος των δόσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 120 μηνιαίες με ελάχιστο όριο δόσης τα 50 ευρώ, ενώ το επιτόκιο ρύθμισης ισούται με euribor τριμήνου 5%, σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και υπολογίζεται ετησίως.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται εδώ την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)