to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Πολύ πιθανό να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή, εάν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα. Άμεσος ο κίνδυνος αποφυλάκισης των βουλευτών της.


Οι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη διάταξη που εισάγει ως προϋπόθεση για να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η εγκληματική οργάνωση, τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Αυτό θα σημάνει την μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας για κακουργηματική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους, όμως, η ανάκριση δεν έβγαλε οικονομικό όφελος εξαιτίας της δραστηριότητας τους.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισης τους.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία η επίμαχη διάταξη που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.

Η επίμαχη διάταξη

Στο νέο Ποινικό Κώδικα εισάγεται σε σχετική διάταξη στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:

«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» ( φυλάκισης από έξι μήνες ως πέντε χρόνια)ν.
Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βεβαίως που αποδίδεται ως κατηγορία στην ηγεσία της Χ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)