to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 22.08.2014

Διεθνή

Ανείπωτη τραγωδία: Πάνω από 190.000 οι νεκροί του πολέμου στη Συρία

Σοκ προκαλούν οι αριθμοί των νεκρών του συριακού πολέμου που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΗΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σοκ προκαλούν οι αριθμοί των νεκρών του Συριακού πολέμου που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΗΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ ανεβάζει τους νεκρούς από το Μάρτιο του 2011 έωσ τον Απρίλιο του 2014 στους 191.000. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι, ο αναφερόμενος αριθμός των νεκρών «είναι πιθανότατα μικρότερος» του αληθινού και κατέκρινε την «διεθνή παράλυση» γύρω από το ζήτημα.

Η αναφορά περιορίστηκε στην καταμέτρηση των θυμάτων που έχει ταυτοποιηθεί το ονοματεπώνυμό τους κι έχουν εξακριβωθεί ο τόπος και η ημερομηνία του θανάτου τους. Δεν συμπεριέλαβε 52.000 νεκρούς που έχουν αναφερθεί χωρίς όμως αρκετές λεπτομέρειες.

Οι άντρες αποτελούν το 80% των νεκρών. Αν και συνήθως δεν καταγράφεται η ηλικία των θυμάτων, τουλάχιστον 8.803 ανήλικοι έχουν πέσει νεκροί,  συμπεριλαμβανομένων 2.265 παιδιών κάτω των 10 ετών.

Η αναφορά συντάχθηκε από την Ομάδα Ανάλυσης Δεδομένων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για λογαριασμό του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και καλύπτει το διάστημα από τον Μάρτη του 2011 έως τον Απρίλη του 2014.

Από τη μεριά του, η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποτελεί βασική πηγή για τα τεκταινόμενα στη Συρία, δίνει 180.215 νεκρούς από τις 18/3/2011, όταν σκοτώθηκε ο πρώτος διαδηλωτής στη Ντεράα, έως τις  έως τις 20/8/2014.

Το Παρατηρητήριο δίνει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τους νεκρούς. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβάζονται με μεγάλη επιφύλαξη, αλλά αναδεικνύουν βασικές πτυχές του πολιτικού χάρτη του πολέμου στη Συρία. Σύμφωνα λοιπόν με το Παρατηρητήριο:

Οι νεκροί άμαχοι είναι 89.286, μεταξύ των οποίων 9.428 παιδιά και 6.063 γυναίκες.

Αντάρτες και ισλαμιστές μαχητές (Ελεύθερος Συριακός Στρατός και άλλες ομάδες): 30.481 νεκροί

Λιποτάκτες στρατιώτες και αξιωματικοί: 2.363 νεκροί

Άραβες, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Αμερικάνοι, Αυστραλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (η «διεθνής» των τζιχαντιστών που προελαύνει στο Ιράκ και τη Συρία), του Μετώπου Αλ-Νούσρα (είναι το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα), του Τάγματος Τζουντ-Αλ-Σαμ (οργάνωση φανατικών σουνιτών από το Λίβανο), του Τάγματος Τζουντ Αλ-Άκσα  (Στρατιώτες του Αλ Άκσα, ομάδα στην οποίοι συμμετέχουν Σύροι και τζιχαντιστές από αραβικές χώρες και τη Νότια Ασία), του Τάγματος Τζουνούντ Αλ Σαμ (ομάδα Τσετσένων τζιχαντιστών) του Τάγματος Αλ-Κάντρα  ( Πράσινο Τάγμα, αποτελείται από Σαουδάραβες βετεράνους του Αφγανιστάν και του Ιράκ), που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ  : 16.855 νεκροί

Στρατιώτες και αξιωματικοί του καθεστώτος Άσαντ : 40.438

Μαχητές από τις Επιτροπές Λαϊκής Άμυνας (φιλοκαθεστωτική πολιτοφυλαή που αποτελείται κυρίως από Χριστιανούς, Δρούζους, Αλεβίτες και Σιίτες), τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (ισχυρή πολιτοφυλακή που διοικείται από το συριακό στρατό), τη Σαμπίχα  (πολιτοφυλακή που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα Μπαάθ και ιδρύθηκε τη δεκαετία ντου ’80), πληροφοριοδότες του καθεστώτος, και μαχητές της Συριακής Αντίστασης για την Απελευθέρωση του Σαντζάκ και της Αλεξανδρέττας (φιλοκαθεστωτική αλεβίτικη πολιτοφυλακή μαρξιστικής ιδεολογίας με δράση και στις αραβικές επαρχίες της Τουρκίας) : 25.927 νεκροί.

Φιλοκαθεστωτικοί σιίτες πολιτοφύλακες από αραβικές και ασιατικές χώρες, τη Δύναμη Ιερουσαλήμ (οι ειδικές δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης), καθώς και άλλοι φιλοκαθεστωτικοί πολιτοφύλακες από αραβικές χώρες: 1.854 νεκροί.

Μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολά που μάχεται στο πλευρό του καθεστώτος: 561 νεκροί

Μη ταυτοποιημένοι νεκροί: 2.931

Η καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 20.000 κρατούμενους κι «εξαφανισμένους» από το καθεστώς και τις φιλικές σε αυτό πολιτοφυλακές, καθώς και 9.000 στρατιώτες, πολιτοφύλακες και «υποστηρικτές του καθεστώτος» που έχουν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και άλλες αντικαθεστωτικές πολιτοφυλακές.

Δεν περιλαμβάνει επίσης τις απώλειες των Κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας στη σύγκρουσή τους με το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ-Νούσρα και άλλους τζιχαντιστές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)