to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 28.05.2014

Κοινωνία

«Στουρνάρα - Σαμαρά, ο χρόνος σας τελειώνει»: Κλιμακώνουν τον αγώνα οι καθαρίστριες (συνεχής ενημέρωση - φωτ.)

Κλιμάκωση του αγώνα για τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 10ης Ιουνίου, όταν εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο το αίτημα του Δημοσίου να ανασταλεί η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου που τις δικαιώνει και διατάσσει την άμεση επιστροφή τους στην εργασία τους - Σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων τη Δευτέρα - Σε νέο αποκλεισμό της εισόδου του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, προχώρησαν την Παρασκευή οι απολυμένες καθαρίστριες


 

Κυριακή 1/6 

- Το μακρύ χέρι της εφορίας κατάσχει τις καταθέσεις των καθαριστριών (του Π. Κατσάκου)

 

Παρασκευή 30/5

- Στο πλευρό των καθαριστριών ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ - Καλεί συνδικαλιστές και σωματεία σε συντονισμό

Ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ καλεί τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 6μ.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β), εργαζόμενους, ανέργους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συναδέλφους σε διαθεσιμότητα, συνδικαλιστές και σωματεία σε σύσκεψη συντονισμού με στόχο την από κοινού κινητοποίησή μας στις 10 Ιουνίου, ημέρα εκδίκασης του αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών για αναστολή και ακύρωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου υπέρ των καθαριστριών. 

- Ξανά στην είσοδο του υπουργείου (από @dromografos):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

- Ε. Αλεξάκη: «Νικητές θα γυρίσουμε στα σπίτια μας, δεν κουραζόμαστε» (ηχητικό)

- Για 4η βδομάδα οι δομές αλληλεγγύης μαγειρεύουν για τις καθαρίστριες!

- «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία»: Επίθεση των ΜΑΤ στη διαμαρτυρία των καθαριστριών στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 29/5

Παρέμβαση στην κεντρική είσοδο του υπουργείου Οικονομικών από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες (φωτογραφίες ενημέρωση: @dromografos - @makisSinodinos):

13:05 Κάλεσμα για κόσμο τώρα στο ΥΠΟΙΚ (στην είσοδο της οδού Νίκης).

12:50 Έκλεισε η πόρτα του ΥΠΟΙΚ - Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται κοντά περιμένει εντολές:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:40 Με τη δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:10 «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή»: Ξανά στην οδό Νίκης οι καθαρίστριες:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

10:35 Η αστυνομία τους ζητάει να περάσουν απέναντι αλλά αρνούνται:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Νωρίτερα:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Τετάρτη 28/5

18:00 Παρέμβαση στην πλ. Συντάγματος πραγματοποίησαν νωρίτερα το απόγευμα οι αγωνιζόμενες εργαζόμενες, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. "Έχουμε απόφαση που μας δικαιώνει, Στουρναρα-Σαμαρά ο χρόνος σας τελειώνει", το σύνθημα των γυναικών.

Media preview

Media preview

Media preview

Media preview

-----------------------

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν υπάρχει υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου για επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον έως τις 10 Ιουνίου 2014.

Όπως σημειώνουν:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο στις 23.5.2014 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της υπ' αριθμ. 1584/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έχει διαταχθεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Συγχρόνως, κατέθεσε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ίδιας απόφασης, για την οποία προσδιορίστηκε δικάσιμος στις 10.6.2014. Επομένως μέχρι τότε δεν υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης προς την απόφαση αυτή.

Τούτο δεν διαφοροποιείται από το γεγονός της μη χορήγησης προσωρινής διαταγής στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης, κάτι, εξ άλλου που δεν προβλέπεται ρητά από τις υπάρχουσες διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί στην υπόθεση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 1715/1951, η άσκηση της αναίρεσης επιφέρει αναστολή της εκτελεστότητας της απόφασης (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Την περασμένη Πέμπτη, από την άλλη, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών (όπου υπάγονται οι καθαρίστριες) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών, για την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την μηνυτήρια αναφορά ζητείται «να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή», τόνισε ο νομικός σύμβουλος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος: 

Σχόλιο της ευρωβουλευτού Κ. Κούνεβα για τις καθαρίστριες:

 

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)