to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 14.04.2023

Διεθνή

Αναλένα Μπέρμποκ: «Το Πεκίνο να καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο»

Ουκρανία, Ταϊβάν και ανθρώπινα δικαιώματα απασχόλησαν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Κίνας κατά την επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στο Πεκίνο


Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να ζητήσει «από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα».

«Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο», σημείωσε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του «καταστροφικού σεναρίου» που θα συνιστούσε για «ολόκληρο τον κόσμο» μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

«Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

«Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης «τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

«Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου,  ότι η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία και οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Τσιν σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και ελπίζει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.

Μπορέλ: Δύσκολο για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας περιλαμβάνεται σε ομιλία που θα εκφωνούσε σε κέντρο μελετών στο Πεκίνο σήμερα. Ωστόσο ο Μπορέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και η ομιλία του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, την οποία θα ήθελα να βλέπω, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος», σημειώνει ο Μπορέλ.

«Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη», προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Κίνα να παρέχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό.

Ο Σι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις σε αμάχους και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο με τη θέση της για την Ουκρανία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, αλλά απέχει από άσκηση ανοιχτά κριτικής στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)