to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 09.08.2014

Κοινωνία

Η "σοφή" ελεύθερη αγορά: Προς καταστροφή οδεύουν τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα

Οι παραγωγοί προσπαθούν να διασώσουν τις ήδη κατακρημνισμένες τιμές των προϊόντων τους, με την κυβέρνηση να αποδεικνύεται εντελώς απροετοίμαστη προκειμένου τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν, να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα


Πρόσφατες ενημερώσεις: Επ' αόριστον αναβλήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Ρωσίας για το εμπάργκο // Βαρύ πλήγμα σε παραγωγή, μεταποίηση, τιμές: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ρωσικό εμπάργκο // Η Άγκυρα σπεύδει να καλύψει το «ρωσικό κενό» σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα // Καταστροφή προϊόντων και αποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί μετά το εμπάργκο // Το ΥΠΕΞ του Βενιζέλου δεσμεύθηκε να αποζημιώσει τους παραγωγούς μετά το εμπάργκο // Στην Ημαθία την Δευτέρα ο Β. Αποστόλου - Συναντήσεις με αγρότες παραγωγούς
 

Σάββατο 9/8

Ελάχιστες εκτιμώνται οι πιθανότητες να εξαιρεθούν τα ελληνικά προϊόντα από το ρωσικό εμπάργκο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της κυβέρνησης. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα νωπά προϊόντα που θα εξάγονταν στη Ρωσία, δηλαδή ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα. Απόσυρση των φρούτων και αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί Ημαθίας και Κοζάνης, ενώ την ίδια ώρα, βουτιά κάνουν οι τιμές  των οπωροκηπευτικών. Αν κάτι κατέστη σαφές από την κρίση του εμπάργκο, είναι ότι η Αθήνα δεν συνειδητοποίησε έγκαιρα το μέγεθος των αντίμετρων της Ρωσίας καθώς και τις συνέπειες τους στην οικονομία, η οποία ήδη πληρώνει ακριβά την απάντηση της Μόσχας.

Οι συναλλαγές έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας. Οι Ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες. Ήδη τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η τιμή του ροδάκινου στις εγχώριες λαϊκές αγορές μειώθηκε στα 40 λεπτά το κιλό. «Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών», τονίζουν οι παραγωγοί.

Ενδεικτικό των επιπτώσεων στην οικονομία είναι και το  «μίνι κραχ» που σημειώθηκε χθες στο χρηματιστήριο που κατέγραψε απώλειες 4% και το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2014.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν εορτής προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους να απορροφηθούν αυτά, άμεσα μάλιστα, για να μην καταστραφούν. Σύμφωνα με το real.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και Υγείας, ώστε εάν είναι δυνατό, να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που είναι φρούτα εποχής. Επίσης, βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων, ώστε να απορροφηθούν και στα ξενοδοχεία. Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο -αν όχι αδύνατο- να μπορέσει ο στρατός,  τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία της χώρας να απορροφήσουν εξαγωγές που προορίζονταν για μια πολυπληθής χώρα όπως η Ρωσία. 

Εξάλλου, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, δεν μπορεί να γίνε διάθεση των φρούτων, που δεν θα εξαχθούν, σε νοσοκομεία, σχολεία και αλλού, καθώς, αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης, αποφάσισαν, ακόμη, σήμερα,  τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε «ακινησία», περιμένοντας απλώς  τις εγκυκλίους και τα συνοδευτικά νομικά κείμενα του προεδρικού ρωσικού διατάγματος. Παράλληλα δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, σε διπλωματικό επίπεδο, την ουκρανική κρίση, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έσπευδε να συγχαρεί τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, μεσούσης της σύγκρουσης Κιέβου-Μόσχας.

Εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, από το ρωσικό εμπάργκο κινδυνεύει και ο κλάδος της γουνοποιίας στην Καστοριά, όπως αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ της πόλης. Παράλληλα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου οι κυρώσεις της Ρωσίας, που είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος πελάτης της ελληνικής γούνας, αναμένεται να επιφέρει απώλειες στις εξαγωγών ετοίμων ενδυμάτων κατά τουλάχιστον 70-80 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2014.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό πολιτικών πιέσεων, για να βρει λύση. Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει «τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας, της Ημαθίας της Πιερίας και της Λάρισας που είναι σε απόγνωση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των βουλευτών του Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρη Κοδέλα καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία» που έφερε τις καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος με επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα καθώς ο ελληνικός λαός «διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων». Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητά σχέδιο διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο σημειώνοντας πως «κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες», ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το ρωσικό εμπάργκο. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν αναμένεται να αναλύσει την Πέμπτη τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας απ’ όλα τα μέλη της Ενωσης θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες της κίνησης της Μόσχας. «Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος. Η Κομισιόν έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στα κράτη-μέλη ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκύψουν από το ρωσικό εμπάργκο. Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουτ ανέφερε ότι 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν εκείνους που θα πληγούν.

Από την άλλη, η εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι ότι οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα αντίμετρα της Μόσχας θα έχουν σημαντικό κόστος και στον ίδιο τον ρωσικό πληθυσμό.

Πάντως, εν αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς. (tvxs.gr)

 

-----------------------------

Παρασκευή 8/8

Απώλειες που πλησιάζουν τα 240 εκατ. ευρώ αναμένεται να «μετρήσει» η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ, με τις φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών να έχουν ήδη «παγώσει» αφού άρχισαν οι ακυρώσεις παραγγελιών και τους εξαγωγείς να αναφέρουν ότι «η ρωσική αγορά έχει πλέον χαθεί».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις μπλοκαρισμένες εισαγωγές προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία ξεκίνησε εμπάργκο για ένα χρόνο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων που προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία.

Η απαγόρευση εξαιρεί μόνο τις βρεφικές τροφές, ωστόσο στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί και το ελαιόλαδο - ελιές. Ενδέχεται πάντως σήμερα να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ανά χώρα προέλευσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.

Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη οι Ρώσοι εισαγωγείς ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης να ακυρώνουν τις παραγγελίες για ελληνικά ροδάκινα, νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια και θα ακολουθήσουν τα ακτινίδια και τα υπόλοιπα φρούτα.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas, χάνοντας τη Ρωσία «οι εξαγωγές μας στην Ε.Ε. και σε Τρίτες Χώρες εκτιμάται ότι θα πιεστούν σημαντικά, λόγω της υπερπροσφοράς που θα δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση που παρατηρείται στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα.

Έτσι το ύψος των εξαγωγών μας για το 2014 αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από 1,35 - 1,4 εκατ. τόνους, που εκτιμήθηκε αρχικά».

Με τους παραγωγούς να βρίσκονται ήδη σε απόγνωση καθώς δεν ξέρουν πώς και πού θα μπορέσουν να διαθέσουν το τεράστιο απόθεμα που δημιουργείται, αφού πλέον η Μόσχα προσανατολίζεται να αυξήσει τις εισαγωγές από την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για αποζημιώσεις, ενώ τονίζουν το κίνδυνο να υπάρξει διακοπή καλλιεργειών.

Οπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, «για εμάς αυτή τη στιγμή η αγορά της Ρωσίας έχει χαθεί και ως εκ τούτου, η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην αποζημίωση όλων των εμπλεκόμενων (παραγωγούς, εξαγωγείς, διακινητές). Πρέπει να κοστολογηθεί το μέγεθος της ζημίας και να κατατεθεί αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημίωση, όπως έπραξε ήδη η Πολωνία».

Το μόνο ψήγμα αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. συνολικά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη, και στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρχει κάποιο περιθώριο προστασίας των ελληνικών προϊόντων, στο πλαίσιο και της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης στη Μόσχα των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ομως, δεδομένου ότι οι όποιες αποφάσεις της Μόσχας δεν είναι μονομερείς, παράγοντες της αγοράς κρατούν «μικρό καλάθι» για θετικότερη αντιμετώπιση στην Ελλάδα. (Ναυτεμπορική)

Έκτακτη σύνοδος ειδικών της ΕΕ στις 14 Αυγούστου

Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συναντώνται εκτάκτως στις 14η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.

Ανάστατος ο αγροτικός κόσμος από το ρωσικό εμπάργκο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Μιλούν για σοβαρό πλήγμα καθώς η ρωσική αγορά απορροφά εξαιρετικά σημαντικές ποσότητες ελληνικών προϊόντων και φωτίζουν τις παράπλευρες απώλειες πχ ζημίες σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ. 

Προειδοποιούν ότι οι ανταγωνιστές από χώρες εκτός ΕΕ ήδη προσπαθούν να ωφεληθούν από την κατάσταση και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Μόσχας. 

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των παραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ήδη «πάγωσαν», εξαιτίας του διατάγματος Πούτιν, οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

Ημαθία: Στα ψυγεία χιλιάδες τόνοι φρούτων


«Ήδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν.»

» Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8000-9000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως λέει, ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας. 

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Πέλλα: Φόβοι για οριστική διάλυση των Ομάδων Παραγωγών

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας "Μέγας Αλέξανδρος", Στράτος Αυγουστής.

Το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί, όπως λέει, άμεση απειλή και για την ίδια την ύπαρξη των ομάδων παραγωγών στην περιοχή: «Οι ομάδες παραγωγών στον νομό μας, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα» υποστηρίζει.

Πικρή γεύση και για κομπόστες-χυμούς

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.

«Μετά και τη σύσκεψη στο υπουργείο, ελπίζουμε ότι δεν θα βγούμε πολύ χαμένοι κι ότι τα μεταποιημένα φρούτα θα βγουν 'απ' έξω' (σε ό,τι αφορά την απαγόρευση). Γίνεται καλή δουλειά από το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι όμως να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε. Εάν τα προϊόντα μας συμπεριληφθούν σε αυτά που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις από την ΕΕ» επισημαίνει.

Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6000-7000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντιπροσωπείες τριών χωρών διεκδικούν ήδη το κομμάτι της «πίτας» που χάνει η ΕΕ

Δεν είναι, όμως, μόνο η άμεση απώλεια των εσόδων από τις εξαγωγές, που προβληματίζει τους μεταποιητές νωπών φρούτων, αλλά και το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, από εξαγωγείς άλλων χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στη Ρωσία αντιπροσωπείες από Αργεντινή, Χιλή και Τουρκία, οι οποίες θα επιδιώξουν να αναπληρώσουν με δικές τους εξαγωγές τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία θα επιβληθεί εμπάργκο» αποκαλύπτει ο κ. Αποστόλου.

Σήμερα, περίπου το 50% των εξαγωγών νωπών φρούτων από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία κατευθύνεται στη Ρωσία και δεν μπορούμε να αλλάξουμε από τη μία στιγμή στην άλλη εξαγωγικό προορισμό για να αναπληρώσουμε την απώλεια αυτή, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου, προειδοποιώντας ότι αν το εμπάργκο ισχύσει, η ζημιά για τους παραγωγούς και την οικονομία θα είναι μεγάλη, οπότε η ΕΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλει αποζημιώσεις.

Βιομήχανοι: Πλήγμα και για χιλιάδες εταιρείες «δορυφόρους» 


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τελικά τις επιπτώσεις, που αρχικά φοβόταν ότι θα επιφέρει το εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, καθώς οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά «βρίσκονται σε καλό δρόμο» και μάλλον θα βρεθεί λύση.

«Εάν ωστόσο δεν πετύχουμε κάποια θετική εξέλιξη στο κομμάτι του αγροδιατροφικού τομέα, η απώλεια για το ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσια από την αξία των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου, γιατί στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν πολλές εταιρείες-δορυφόροι: εταιρείες μεταφορών και συσκευασίας, διαλογητήρια, ενέργεια/καύσιμα κτλ» εξηγεί ο κ. Σαββάκης.

Εξαγωγείς: Όχι «όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι»

Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα γραμμές άμυνας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, π.χ. επιδιώκοντας να μην έχει μονομερή ή πολύ ισχυρή εξάρτηση από μία αγορά-πελάτη σε συγκεκριμένα προϊόντα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης.

«Η εξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά σε αυτό τον κλάδο είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρούμε τρόπο να τη μειώσουμε και να επαναπροσανατολίσουμε τις εξαγωγές μας και σε άλλες αγορές, π.χ., σε αγορές ανεπτυγμένες, που υπογράφουν συμβόλαια ήδη από τον χειμώνα, ώστε να ξέρουμε και εγκαίρως τι μας γίνεται» διευκρινίζει ο δρ Λουφάκης και προσθέτει: 

«Για να γίνει αυτό πράξη, απαιτείται διαφορετική δομή, κόπος και ρευστότητα. Και βέβαια απαιτείται η συμπαράσταση του ελληνικού κράτους, όχι μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και με ευρύτερη στήριξη για να μην υπάρχει η μονομερής προσήλωση στην αγορά της Ρωσίας, πχ, με την έγκαιρη υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για εξαγωγές σε νέες δυναμικές αγορές».

Το πρώτο στάδιο άμυνας, όμως, είναι -όπως προσθέτει- η «δυνατή» διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Η γούνα παράπλευρο θύμα;

Μπορεί το εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα να επηρεάσει και τις εξαγωγές άλλων κλάδων προς τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα αυτόν της γούνας, δημιουργώντας στη ρωσική αγορά μια αρνητική προδιάθεση για εισαγωγές από χώρες της ΕΕ; ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ηρακλής Καλλισθένης.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των Ρώσων υποψήφιων αγοραστών και θα είναι καταστροφικό, γιατί ο κλάδος έχει ήδη χάσει μεγάλες πωλήσεις. Περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πουλούσαν 150-200 'κομμάτια' την ημέρα, πλέον πουλάνε μόλις 50.» 

» Οι εύποροι Ρώσοι τουρίστες που κάποτε έρχονταν στην Ελλάδα όχι αποκλειστικά για τουρισμό, αλλά και για να αγοράσουν γούνες, έχουν μειωθεί σε αριθμό πάρα πολύ και τη θέση τους πήραν φτωχότεροι, που ζητούν να κάνουμε φθηνότερα τα ήδη φθηνά. Τα καταστήματα πια δεν πουλάνε και το εμπάργκο φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση» υπογραμμίζει. (Με πληροφορίες από το in.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)