to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 20.03.2014

Κοινωνία

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Η 22η  Μαρτίου είναι η διακηρυγμένη από τα Ηνωμένα Έθνη παγκόσμια ημέρα νερού. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Προωθείται ως έννοια και ως πολιτικο-οικονομική φιλοσοφία από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με διεθνείς θεσμούς, πρωτοβουλίες και μεγάλα χρηματικά ποσά παγκοσμίως. 

Την ίδια στιγμή, ο δρόμος της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης με βάση το νεοφιλελεύθερο πρότυπο,  που θεωρεί τα πάντα εμπορεύσιμα αγαθά, δηλητηριάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον και ιδιαίτερα το νερό. Ως αποτέλεσμα, το περιβάλλον, το νερό, αλλά και γενικά οι φυσικοί πόροι  μετατρέπονται σε αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης, κυρίως στις αδύναμες πολιτικά, οικονομικά και γεωγραφικά,  κοινωνικές ομάδες και περιοχές.  

Η δικιά μας αντίληψη και πρόταση είναι ακριβώς στον αντίποδα της παραπάνω. Το νερό όπως και οι άλλοι φυσικοί πόροι αποτελούν για μας κοινωνικά αγαθά σε ανεπάρκεια τα οποία πρέπει να υπάγονται στον δημόσιο και  κοινωνικό έλεγχο. Θεωρούμε ότι μόνο ο δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος μπορεί να εξασφαλίσει την βιώσιμη διαχείριση των νερών άρα και την εξοικονόμηση του. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ( ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ ) και θεωρούμε περιβαλλοντικά επιζήμια και οικονομικά μη βιώσιμα τα μεγάλα φράγματα και τις εκτροπές ποταμών.  Η χρήση του νερού ως ΑΠΕ πρέπει να είναι συμβατή με την αρχή της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας και πάντα κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο. 

Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί και μελλοντικά η πρόσβαση του συνόλου της κοινωνίας στο βασικό αγαθό ζωής που είναι το πόσιμο νερό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Παγκόσμια ημέρα Νερού, δεν αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία για φιέστες όπου τα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης που εφαρμόζοντας τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, καταστρέφουν το περιβάλλον, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία – ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ -  και ταυτόχρονα “τιμούν” τη μέρα. Για μας είναι μέρα ανάδειξης των νικηφόρων αγώνων του περιβαλλοντικού κινήματος για την μη εκτροπή του Αχελώου καθώς και για την αποτροπή των μεγάλων φραγμάτων στον Αώο. Του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Παγκόσμια ημέρα Νερού είναι άλλη μια δυνατότητα δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών η οποία προϋποθέτει την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, ξεπουλήματος και καταστροφής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)