to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 19.08.2015

Πολιτική

Ανακαλεί τις άδειες της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές ο Π. Σκουρλέτης - Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές, καθώς ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το ζήτημα καθώς και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του.


Αναλυτικά:

Για τη σημερινή απόφασή του να ανακληθούν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, κάτι που μεταφράζεται σε προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε την απόφασή του με δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

(διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη, καθώς και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρο το κείμενο της υπουργικής απόφασης)

Διαβάστε ακόμα: 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάκληση των μελετών για τις Σκουριές δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια σε ένα οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: «Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος»

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σκουρλέτη, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως σήμερα από το Υπουργείο και αυτές που έχουν δρομολογηθεί. Επίσης αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης,  για την εξέλιξη αναφορικά με τη παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τη προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι « όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

Οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη αναλυτικά

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:   

Δημ: Κύριε Σκουρλέτη συζητήσατε για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με τον κύριο Τσίπρα;

Π. Σκουρλέτης:  Συζητήσαμε πολλά. Αλλά ο βασικός λόγος της παρουσίας μου σήμερα ήταν να τον ενημερώσω για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, είναι πολλά πράγματα που εκκρεμούν και προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο.

Υπήρξε όμως μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. Με απόφασή μου, σήμερα, ανακαλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Αυτό «μεταφράζεται» σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρίας, στις Σκουριές.

Θέλω να πω με αφορμή αυτό, ότι για την Κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες, αναγκαίες, αλλά πρέπει και οι εταιρίες να σέβονται τους όρους με τους οποίους έχουν δεσμευτεί, έτσι ώστε να μη θίγονται το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον.

Δημ: Τα υπόλοιπα, εκλογές, θερινά τμήματα, ψήφος εμπιστοσύνης, είναι όλα σενάρια ανοιχτά στο τραπέζι;

Π. Σκουρλέτης: Κάποια από αυτά ξέρετε, είναι και σενάρια, θα έλεγα, φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα.

Δημ: Είπαν  για την επόμενη εβδομάδα…

Π. Σκουρλέτης: Μπορεί και σε 24ωρα.

Δημ: Βλέπετε εκλογές άμεσα;

Π. Σκουρλέτης: Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις γύρω από αυτό. Γνωρίζετε την άποψή μου την προσωπική, δεν θέλω να την επαναλάβω.

·        Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις επίμαχες δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.». 

ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση των εργασιών στις Σκουριές

Η ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής:

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση των εργασιών στις  Σκουριές.  Μετά από τόσα χρόνια, οι αγώνες τόσο των πολιτών όλης της Ελλάδας - και όχι μόνο της Χαλκιδικής- όσο και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για την περιβαλλοντική προστασία της Χαλκιδικής, την ισόρροπη ανάπτυξή της, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δικαιώνονται. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την οριστική κατάργηση της επέκτασης του εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές έγινε και μάλιστα από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας.  Ως Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, επίσης νιώθουμε δικαιωμένοι που συμβάλαμε τα μέγιστα σε αυτήν την απόφαση. Με ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή, καθαρό μυαλό και προσήλωση στον στόχο μας. Κόντρα στην τεχνητή "ανυπομονησία", στις "Κασσάνδρες", την ανθρωποφαγία, την πολιτική μικροκομματική εκμετάλλευση. Η στιγμή δικαιώνει τους αγώνες των στελεχών μας - μελών της Ν.Ε, των δεκάδων μελών μας σε όλο το νομό, που με την συμμετοχή τους στις Επιτροπές Αγώνα έδωσαν επί τόσα χρόνια έναν δυνατό, δύσκολο και ιδιότυπο αγώνα. Δικαιωνόμαστε και σε κάτι ακόμα: Κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, από αυτήν την κυβέρνηση - και με την στήριξή μας - μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία της Β.Α. Χαλκιδικής, τους πολίτες του κινήματος αλλά και τους εργαζόμενους, από κοινού, με σύμπνοια, ομόνοια και αλληλοκατανόηση να βάλουν από σήμερα κι όλας, τις βάσεις για μια άλλου τύπου ανάπτυξη στον τόπο τους. Με σεβασμό στο περιβάλλον, στο δικαίωμα όλων στην εργασία, στην κοινωνική συνοχή. Ο Αγώνας όλων μας όμως, δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και θα τα πετύχουμε όλοι μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζουμε». 

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση

ΘΕΜΑ: Ανάκληση αποφάσεων έγκρισης  τεχνικών μελετών των υποέργων  «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στον Δήμο Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.    Τις διατάξεις

      α. Του Π.Δ. 100/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ 168/Α/28-08-2014).

      β. Του  Π.Δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 20/Α).

     γ. Το Π.Δ. 54/2015 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών  και      Υφυπουργών» (ΦΕΚ 83/Α).

2.   Τις διατάξεις του ν.δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (ΦΕΚ Α΄277), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του ν.δ. 180/1974 «Περί ρυθμίσεως θεμάτων ανακυπτόντων κατά την εφαρμογήν του Μεταλλευτικού Κώδικος, λόγω καταργήσεως των Περιφερειακών Διοικήσεων» (ΦΕΚ Α΄347).

3. Την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αριθμό Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών» (ΦΕΚ 1227/Β/14-6-2011) και ιδιαίτερα τα άρθρα 4 και 101 αυτής.

4.    Την απόφαση με αριθμό πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10-12-2012 με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του υποέργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και ειδικότερα τον όρο αυτής που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Γ.Υποχρεώσεις με αριθμό 3 και ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση της εκμεταλλεύτριας εταιρείας να υποβάλει προς έγκριση «εντός χρόνου όχι μεγαλύτερου των τριών (3) ετών τα υπόλοιπα προσαρτήματα της τεχνικής μελέτης, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το σύνολο των τμημάτων του υποέργου Σκουριών, ως εξής: ….ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 5: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ», καθώς και τον Ειδικό όρο Β.6, στον οποίο ρητά αναφέρεται η υποχρέωση «Όσον αφορά στη μεταλλουργική επεξεργασία του συμπυκνώματος, που περιγράφεται γενικά στη συνημμένη μελέτη, να εξειδικευτεί και συμπληρωθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering). Προς τούτο: 1.Να εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου , 2. Να υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ προς έγκριση, ως Προσάρτημα 5 του όρου Γ.3. της παρούσας, οι ειδικές μελέτες που θα αφορούν κάθε μία από τις μοναδιαίες διεργασίες που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας...».

5. Την απόφαση με αριθμό πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ/10-02-2012 με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και ειδικότερα τον Όρο αυτής που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Γ.Υποχρεώσεις με αριθμό 3 και ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση της εκμεταλλεύτριας εταιρείας να υποβάλει προς έγκριση «εντός χρόνου όχι μεγαλύτερου των τριών (3) ετών τα υπόλοιπα προσαρτήματα της τεχνικής μελέτης, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το σύνολο των τμημάτων του υποέργου Σκουριών, ως εξής: ….ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 6: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ», καθώς και τον Ειδικό όρο Β.9, στον οποίο ρητά αναφέρεται η υποχρέωση «Όσον αφορά στη μεταλλουργική επεξεργασία του συμπυκνώματος πυριτών, που περιγράφεται γενικά στη συνημμένη μελέτη, να εξειδικευτεί και συμπληρωθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering). Προς τούτο: α.Να εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου , β. Να υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ προς έγκριση, ως Προσάρτημα 5 του όρου Γ.3. της παρούσας, οι ειδικές μελέτες που θα αφορούν κάθε μία από τις μοναδιαίες διεργασίες που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας...».

6.    Την με αριθ. πρωτ. Οικ201745/26-7-2011 ΚΥΑ περί «Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα έργα: α. “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ” και β. “ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ” της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕΜΒΧ στο νομό Χαλκιδικής» και τα ληφθέντα υπόψη σε αυτήν σχετικά.

7.    Τα πλήρη στοιχεία των φακέλων των μεταλλευτικών έργων Σκουριών και Ολυμπιάδος (υποέργα «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών» και  «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδος» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Κασσάνδρας» και ειδικότερα :

   Α)την από 22-12-2014 αίτηση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., με την οποία υποβλήθηκε το Προσάρτημα (5 και 6 αντίστοιχα) της τεχνικής μελέτης της «Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου».

   Β)το με αριθμό Δ8/Α/Φ.7.49.13/22343/3949/2-12-2010 έγγραφο της υπηρεσίας.

   Γ)την με αριθμό  Δ8/Α/Φ.7.49.13/οικ.22997/4114/7-10-2011 επιστολή της υπηρεσίας.

   Δ)το με αριθμο ΔΜΕΒΟ/Α/5.1.6./οικ.175135/1047/28-4-2015 έγγραφο της υπηρεσίας.

   Ε)την από 26-5-2015 με Α.Π.: Α2352 επιστολή της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., με τις απόψεις της επί του –ως άνω Δ) εγγράφου, καθώς και την από 12-6-2015 εξώδικη-πρόσκληση-διαμαρτυρία με ρητή επιφύλαξη δικαιωμάτων.

   ΣΤ)το με αριθμο ΔΜΕΒΟ/Α/5.1.6./οικ.175136/1048/28-4-2015 έγγραφο της υπηρεσίας.

   Ζ) την από 26-5-2015 με Α.Π.: Α2352 επιστολή της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., με τις απόψεις της επί του –ως άνω Στ) εγγράφου, καθώς και την από 12-6-2015 εξώδικη-πρόσκληση-διαμαρτυρία με ρητή επιφύλαξη δικαιωμάτων.

8. Το γεγονός ότι, ήδη κατά την διαβούλευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, η πυρομεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) παρουσιάστηκε ως το απόλυτο συγκριτικό περιβαλλοντικό και τεχνικοοικονομικό πλεονέκτημα του επενδυτικού σχεδίου, αποκλειόμενης ρητά της χρήσης κυανίου ή των ενώσεών του κατά τη λειτουργία της μεταλλουργίας. Μάλιστα, στην εκδοθείσα ΑΕΠΟ (Π.Ο δ1.2) τέθηκαν σαφείς, αυστηροί και απαρέγκλιτοι όροι για την εφαρμογή της μεθόδου στο υπό κατασκευή εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λακκο προς παραγωγή χαλκού, χρυσού και αργύρου από  α) τα συμπυκνώματα χαλκού-χρυσού χαλκού σκουριών,  β) χρυσοφόρων πυριτών Ολυμπιάδος. Συνεπώς, η ανάπτυξη και λειτουργία των δύο υποέργων α) Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών και β) Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας συναρτάται απόλυτα και αναπόδραστα με την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου Μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο το οποίο θα τροφοδοτείται με τα συμπυκνώματα των μονάδων εμπλουτισμού των δύο υποέργων.

9.    Το γεγονός ότι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία με την υποβληθείσα ΜΠΕ (κεφ. 5.5.2 της ΜΠΕ) γνωστοποίησε στην αδειοδοτούσα αρχή ότι «Ως προς την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης στην κατεργασία του μίγματος συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδος και συμπυκνώματος χαλκού επιβεβαιώθηκε με την εκτέλεση μεγάλης κλίμακας πιλοτικών δοκιμών σε αντιπροσωπευτικά δείγματα πυριτών Ολυμπιάδος και συμπυκνώματος χαλκού που εστάλησαν στο ερευνητικό κέντρο της Εταιρείας Outotec στο Pori, Φιλανδίας». Η Διοίκηση, μετά ταύτα, δια των αδειοδοτουσών αρχών έθεσε κατά νόμο τους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος δια της ΑΕΠΟ, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελεί η υποβληθείσα ΜΠΕ, καθώς και τους όρους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και κατασκευή των σχετικών εγκαταστάσεων μεταξύ άλλων και με τις εγκρίσεις των Τεχνικών Μελετών των Υποέργων: α) Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών (σχετ.  4)  και β) Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (σχετ. 5). Στις δύο παραπάνω Εγκρίσεις, ενόψει των ανωτέρω,  η αρμόδια Αρχή (Δ/νση ΜΒΟ), ως είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση εκ του νόμου, μετά και το δημόσιο και επιστημονικό διάλογο που αναπτύχθηκε για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης στα συγκεκριμένης σύστασης μεταλλεύματα και στο συγκεκριμένο έργο και παρά το γεγονός ότι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία είχε κατά τα ως άνω γνωστοποιήσει δια της υποβληθείσας ΜΠΕ ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές της μεθόδου ακαριαίας τήξης σε ερευνητικό κέντρο της Φινλανδίας, έκρινε ως απολύτως αναγκαίο και έθεσε ως όρο αποβλέποντα στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και στα δύο υποέργα «Να εκτελεσθεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου» (Όροι Β.6.1  και Β.9.α αντίστοιχα). Επί των όρων αυτών δεν τίθεται θέμα ερμηνείας, καθότι αναφέρονται σαφέστατα σε δοκιμές σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου -και όχι σε δοκιμές σε ερευνητικό κέντρο ή έστω σε ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμές επί συμπυκνωμάτων που απλώς παράγονται από επιτόπια μεταλλευτικά δείγματα (γεγονός το οποίο ούτως ή άλλως δεν αποδεικνύεται συνέβη εν προκειμένω από την εταιρεία, αφού από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι τα συμπυκνώματα που υποβλήθηκαν στο φινλανδικό ερευνητικό κέντρο προέρχονταν πράγματι από την κρίσιμη για το έργο περιοχή). Μάλιστα η Διοίκηση δια των αδειοδοτουσών αρχών είχε γνωμοδοτήσει και στο παρελθόν μεταξύ άλλων και επί του θέματος και είχε υποβάλει τις υποδείξεις βελτίωσης  με τα υπ΄αρ. Δ8/Α/Φ.7.49.13/22343/3949/2-12-2010 και Δ8/Α/Φ.7.49.13/οικ. 22997/4114/7-10-2011 έγγραφα της υπηρεσίας. Οι όροι πραγματοποίησης δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου κρίθηκαν από τη Διοίκηση ως απολύτως αναγκαίοι, προκειμένου αφενός να μελετηθεί/διερευνηθεί και πιστοποιηθεί αδιαμφισβήτητα και με όρους που να την συνδέουν με το συγκεκριμένο έργο η εφαρμοσιμότητα, η προσφορότητα και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης και της τεχνολογίας που την υποστηρίζει, αλλά και αφετέρου για να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες επιτόπου του έργου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης διεργασίας και ειδικότερα τα παραγόμενα στερεά και υγρά απόβλητα και οι αέριες εκπομπές, η ποσότητα, η φύση, η σύσταση και η επικινδυνότητά τους, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης αυτών, ώστε να πιστοποιηθεί ασφαλέστερα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν μελετηθεί και αποτυπωθεί στην ΜΠΕ και οι περιβαλλοντικού όροι που έχουν προβλεφθεί τις αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά.

10. Το γεγονός ότι, παρά τα ανωτέρω, η εκμεταλλεύτρια εταιρεία δεν έχει ικανοποιήσει μέχρι σήμερα τους ανωτέρω, τεθέντες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος όρους και για τα δύο υποέργα, καθώς και τους συνακόλουθους και απόλυτα συναρτώμενους με αυτόν όρους Β.6.2 και Β.9.β αντίστοιχα, προκειμένου να θέσει σε γνώση της Διοίκησης δια των σχετικών δοκιμών, μετρήσεων και μελετών όλα εκείνα τα στοιχεία που θεώρησε η Αρμόδια Αρχή ως απολύτως απαραίτητα, στο πλαίσιο των εγκρίσεων των σχετικών τεχνικών μελετών των δύο υποέργων.

11. Το γεγονός ότι η Διοίκηση, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή της κατά το άρθρο 20 Συντάγματος, με τα υπό 7 Δ και 7 ΣΤ σχετικά έγγραφα, επιστρέφοντας τις υποβληθείσες σχετικές τεχνικές μελέτες των δύο υποέργων κάλεσε, μεταξύ άλλων, την εκμεταλλεύτρια εταιρεία να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις της επί της προόδου υλοποίησης του έργου «Μεταλλευτικές Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και ιδίως επί της προόδου κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου μεταλλουργίας χαλκού – χρυσού και θειικού οξέος, υποχρέωση στην οποία, από το γεγονός της μη πραγματοποίησης των απαραίτητων επί τόπου ημιβιομηχανικών δοκιμών …η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε παρά το πρόσθετο χρονικό διάστημα των τριών ετών που της είχε χορηγηθεί.

12. Το γεγονός ότι, από την από 26-5-2015 με Α.Π.: Α2352 επιστολή της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. (σχετ. 7 Ζ), προκύπτει η πρόθεσή της να μην συμμορφωθεί με τους προαναφερθέντες όρους περί πραγματοποίησης δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου, ερμηνεύοντάς τους αβάσιμα και κατά τρόπο αντίθετο προς τη ρητή διατύπωση των αποφάσεων έγκρισης των σχετικών τεχνικών μελετών ως θέτοντες απλώς την υποχρέωσή της για πραγματοποίηση ημιβιομηχανικών δοκιμών σε επιτόπια μεταλλεύματα (και όχι σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου).

Μετά τα παραπάνω,

Επειδή μέχρι σήμερα και με υπαιτιότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. δεν έχουν συμπληρωθεί οι ελλείψεις της τεχνικής μελέτης «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ», που διαπιστώθηκαν και γνωστοποιήθηκαν με τα με αρ. πρωτ. 175135/1047/28-4-2015 και 175136/1048/28-4-2015 έγγραφα της Δ/νσης ΜΕΒΟ και συνεπώς δεν έχουν εκπληρωθεί προσηκόντως οι κατά τα ως άνω τεθέντες όροι των αποφάσεων εγκρίσεως των τεχνικών μελετών των δύο υποέργων.

Επειδή με υπαιτιότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. δεν έχουν διενεργηθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται με τις  εγκρίσεις των οικείων τεχνικών μελετών, όπως ανωτέρω αναλυτικά περιγράφεται και δεν έχει αποδειχθεί η δυνατότητα λυσιτελούς , πρόσφορης και περιβαλλοντικά ασφαλούς χρήσης στο συγκριμένο έργο -και υπό τις δεδομένες τοπικές συνθήκες- της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting), η οποία έχει προκριθεί ως ενδεδειγμένη.

Επειδή, ενόψει όλων των ανωτέρω, συντρέχει σπουδαίος λόγος δημοσίου συμφέροντος. Μεταξύ των δικαιοπρακτικών θεμελίων της υπ’ αριθ. 22.138/12-12-2003 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εκμεταλλεύτριας εταιρείας και βασικός γνώμονας για την έγκριση των Τεχνικών Μελετών και την έκδοση των αναγκαίων για την εκτέλεση του έργου –και ιδίως των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας-  εγκρίσεων, αδειών και λοιπών διοικητικών πράξεων, πέρα από τη συνέχιση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και την κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων για την περιοχή της Χαλκιδικής που συνδέονται με τη μη λειτουργία και συντήρηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήταν κυρίως η αξιοποίηση όλων των διευρυμένων και οικονομικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων των μεταλλείων Κασσάνδρας, μέσω καθετοποιημένης παραγωγής και με τα εχέγγυα προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και ορθών πρακτικών, σύμφωνα με τους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους και με την κείμενη σχετική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η μέθοδος μεταλλουργίας της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) προκρίθηκε ως βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου, η οποία επηρεάζει το συνολικό σχεδιασμό του έργου, τόσο ως προς την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σκουριών όσο και ως προς τις προβλέψεις για την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων αποβλήτων, τον περιβαλλοντικό χαρακτηρισμό και τη διαχείρισή τους, τα τεχνικοοικονομικά δεδομένα, ισοζύγια τροφοδοσίας και λοιπά στοιχεία του έργου (ΣτΕ 1429/2013). Ήταν υπ’ αυτές τις παραδοχές και τις υποθέσεις υπό τις οποίες εχώρησε από τη Διοίκηση η επιτασσόμενη από τα άρθρα 24, 106 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος στάθμιση του αυτοτελώς προστατευόμενου αγαθού του φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογικής ισορροπίας και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων προς χάρη και των επόμενων γενεών, με τους αναγόμενους στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον προστατευόμενους παράγοντες, που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση εργασίας στους πολίτες, σύμφωνα με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή και μόνον υπό τον όρο ότι η προταθείσα από την εταιρεία μέθοδος εκμετάλλευσης των μεταλλείων δύναται λυσιτελώς και κατά τους όρους των τεχνικών μελετών και της ΑΕΠΟ να διασφαλίσει το συμφωνηθέν παραγωγικό αποτέλεσμα της συνολικής εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κασσάνδρας, κρίθηκε ως ανεκτή, υπό την προαναφερθείσα στάθμιση των προστατευόμενων αγαθών, η αντικειμενική επιβάρυνση που συνεπάγεται το συνολικό έργο για το φυσικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η μη εκπλήρωση από την εργολήπτρια εταιρεία των όρων που έχουν τεθεί προς απόδειξη της λυσιτελούς εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) και δη στις συνθήκες και υπό τα δεδομένα του συγκεκριμένου έργου (με την πραγματοποίηση επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών εφαρμογής), διαφοροποιεί τους όρους στάθμισης των προστατευόμενων αγαθών και θέτει εν αμφιβόλω την εξυπηρέτηση και προαγωγή, δια του συνολικού έργου, του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Ανακαλούμε την απόφαση με αριθμό Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10-2-2012 περί έγκρισης τεχνικής μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Δήμο Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

2. Ανακαλούμε την απόφαση με αριθμό πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ/10-02-2012 με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδος» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Δήμο Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, εκτός από το τμήμα αυτής που αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων, καθώς και στη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

3. Ανακαλούμε τις αποφάσεις

  - Δ8-Α/Φ.7.49.13/4005/665/12-4-2013

  - Δ8-Α/Φ.7.49.13/23577πε/4349πε/16-1-2014

  - Δ8-Α/Φ.7.49.13/13285/3315/17-9-2014

  - Δ8-Α/Φ.7.49.13/22849/4170/20-12-2013

η ισχύς των οποίων συνδέεται άμεσα με την ισχύ των ως άνω ανακαλούμενων αποφάσεων, καθώς και κάθε άλλη έγκριση ή άδεια η οποία ερείδεται επί των ανακαλούμενων αποφάσεων.

4. Η παρούσα παύει να ισχύει εφόσον, σε διάστημα ενός έτους από την έκδοσή της και μετά την υποβολή εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση κάθε αναγκαίας άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία της προβλεπόμενης ως άνω κατάλληλης ημιβιομηχανικής μονάδας επί τόπου του έργου (συμπεριλαμβανομένης και κάθε αναγκαίας άδειας για την εξαγωγή του αναγκαίου συμπυκνώματος), διαπιστωθεί ότι πληρώθηκαν οι τεθέντες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όροι υπό στοιχείο Γ.3 και Β.6 της απόφασης Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10-2-2012 περί έγκρισης τεχνικής μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και Γ.3 και Β.9 της απόφασης Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ/10-02-2012 περί έγκρισης της τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδος» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας».   

     Ο  Υπουργός

                     Παναγιώτης Σκουρλέτης

Πίνακας Αποδεκτών:

1.    Αποδέκτες προς ενέργεια:

    α. Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης,

   Ενέργειας και Μεταλλείων

   Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος

        Κουντουριώτου 6 & Φωκαίας

        546 25 Θεσσαλονίκη

    ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

    β.ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 23 Α 10674 Αθήνα.

   ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

2.    Αποδέκτες για κοινοποίηση:

α. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης

      β. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  

        Εσωτερική Διανομή:

-         Γραφ. κ. Υπουργού

-         Γραφ. κ. Γεν. Γραμματέα

-         Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντή

-        ΔΛΜΑΥ/Β (3)

-        latomet

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)