to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 19.02.2014

Διεθνή

Διπλωματικές πιέσεις και απειλές κυρώσεων στον Γιανουκόβιτς - Υποκίνηση από τη Δύση «βλέπει» η Ρωσία

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων θα συζητήσουν Γαλλία και Γερμανία - «Ο Γιανουκόβιτς έχει αίμα στα χέρια του» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ -Όσα συμβαίνουν υποκινούνται από τη Δύση σχολιάζει η Ρωσία


Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, μετά το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς χθες στο Κίεβο.

"Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τούς πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές", τόνισε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου. "Ελπίζω ότι η στάση αυτή της Πολωνίας θα βοηθήσει την ΕΕ ως σύνολο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων", πρόσθεσε ο Τουσκ.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Καταδίκη της βίας από Βενιζέλο και Καρλ Μπιλτ

«H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ε. Βενιζέλος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι "τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα". "Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του", έγραψε στο Twitter ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών. "Προσβλέπω στην ισχυρή ενότητα του (σουηδικού) κοινοβουλίου σήμερα κατά της βίας και της καταστολής στην Ουκρανία. Άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας", πρόσθεσε.

 

«Λύση μέσω δημοκρατικού διαλόγου» προκρίνει και η Ρουμανία

"Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τράιαν Μπασέσκου ανησυχεί βαθιά για το κύμα βίας και την απώλεια ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στους δρόμους του Κιέβου [...] Η Ρουμανία έγινε επίσης μάρτυρας βίαιων συγκρούσεων κατά την Επανάσταση του 1989, όταν περισσότερα από 1000 άτομα σκοτώθηκαν στη μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μάθαμε τότε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και ότι θα πρέπει να αναζητούνται λύσεις μέσω του δημοκρατικού διαλόγου" τονίζεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση της Ρουμανικής Προεδρίας.

 

Ρωσία: «Δεν επεμβαίνουμε - επαγγελματίες μαχητές των δρόμων όσοι προκαλούν ταραχές»

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή τής μη εμπλοκής, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας την «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, ο Ντ. Πεσκόφ δήλωσε στη δικτυακή έκδοση slon.ru ότι «οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή».

Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη είδηση ότι ο Β. Πούτιν δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος ότι «είναι απασχολημένος», ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τυχόν τέτοιο περιστατικό.

Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Λεονίντ Σλούτσκι. Ο κ. Σλούτσκι δήλωσε εκ μέρους της Ρωσίας έτοιμος να παράσχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια ζητήσει ο αδελφός λαός», εκφράζοντας τη λύπη του γιατί οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήδη δεν διατηρούν τον έλεγχο όλης της κατάστασης και «οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους και η απροθυμία τους να εξετάσουν τις συμβιβαστικές εκδοχές, που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, οδήγησαν σε νέες λεηλασίες, πυρκαγιές, τραυματίες και ήδη 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχος πληθυσμός, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι». Κατά την περιγραφή του κ. Σλούτσκι «όσα συμβαίνουν υποκινούνται από τη Δύση, που συνεχίζει να επιλύει τα γεωπολιτικά της θέματα και περιφρονεί την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της».

«Οι λεγόμενες διαμαρτυρίες έχουν ξεφύγει πέραν των επιτρεπτών κανόνων από την άποψη των δημοκρατικών ευρωπαϊκών αρχών και έχουν θέσει τη χώρα ενώπιον της διάσπασης» είπε ο Λ.Σλούτσκι, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί το γιουγκοσλαβικό σενάριο στην Ουκρανία, πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία και να μην επιτραπεί έξωθεν επέμβαση».

«Οι λεηλασίες και οι πυροβολισμοί, που χαρακτηρίστηκαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αγώνας της συντριπτικής πλειονότητας των Ουκρανών για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης, καθοδηγούνται από επαγγελματίες των οδομαχιών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ. Σύμφωνα με τον κ. Μάργκελοφ οι μαχητές αυτοί «εξαιρετικά επιδέξια και οργανωμένα» απέκρουαν τις επιθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωναν το οπλοστάσιό τους σε ασπίδες, κράνη και ρόπαλα και «μετέτρεπαν με συμπληρώματα τις βόμβες Μολότοφ σε ναπάλμ». Τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου αποδεικνύουν ότι «πίσω από τις εχθροπραξίες διακρίνεται μια ολοφάνερη οργάνωση» και η κατάσταση έφθασε στη χρήση πυροβόλων όπλων με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου VTSIOM, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, σχεδόν τα 2/3 των Ρώσων πολιτών (63%) θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, με το 24 % να φοβούνται αποσταθεροποίηση και διάλυση της Ουκρανίας και ακόμη περισσότερους (29 %) να προβλέπουν «ταραχώδη χρόνια».

 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)