to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 23.09.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Αμφίπολη: Από έκπληξη σε έκπληξη

Μετά την εντυπωσιακή αποκάλυψη των δίμετρων Καρυάτιδων, οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο τώρα για ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου


Την ώρα που οι επικοινωνιακοί διαχειριστές της ανασκαφής της Αμφίπολης διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό της, φαίνεται πως η ίδια η ανασκαφή τούς διαψεύδει φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με νέες κάθε φορά εκπλήξεις. Έτσι, ενώ την Κυριακή το υπουργείο ανακοίνωσε την αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων, το ύψος των οποίων φτάνει τα 2,27 μέτρα, ταυτόχρονα διαπίστωνε ότι, με τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε με χειροκίνητο γεωτρύπανο σε προεπιλεγμένες θέσεις στον τρίτο θάλαμο, εντόπισε "μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του", γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Βέβαια, τόσο την αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων όσο και τις ενδείξεις ύπαρξης και τέταρτου θαλάμου στο μνημείο είχε σπεύσει το υπουργείο Πολιτισμού να διαρρεύσει σε φιλικά του μέσα ενημέρωσης. Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη μάλιστα, νωρίς την Κυριακή το πρωί, πριν εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, είχε προαναγγελει και τα δύο δεδομένα σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή Μega Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά τις Καρυάτιδες, φορούν "ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις", φέρουν επίσης "κοθόρνους οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με ιδιαίτερη λεπτομέρεια". Στέκονται πάνω σε " μαρμάρινα βάθρα 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί προς το παρόν, σε ύψος περίπου 30 εκατοστών. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος διακρίνεται κόκκινο χρώμα". Επίσης, "κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους".

Τα δεδομένα πάντως που βρίσκουν μπροστά τους οι αρχαιολόγοι τούς οδηγούν σε αναπροσαρμογή τακτικής, καθώς η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε "η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία, θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία".

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο σχετικά με την περιεκτικότητα του αέρα, προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 - 22,70C.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)