to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 28.04.2016

Διεθνή

Αμφιλεγόμενο νόμο για τις ξένες ΜΚΟ υιοθετεί η Κίνα

Το κινεζικό κοινοβούλιο υιοθέτησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με οποιαδήποτε τροποποποίηση του νομοσχεδίου.


Ο νόμος αυτός, μεταδίδει το Ρόιτερς, που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικού νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και ένα νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική ασφάλεια, κατατέθηκε εν μέσω μιας νέας καταστολής των διαφωνούντων από την κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Πεκίνο υιοθέτησε μια νέα εκδοχή ενός πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που επέβαλε αυξημένους ελέγχους στις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε από την Λαϊκή Εθνοσυνέλευση παρά τις αντιδράσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες ότι οδηγεί σε έναν ενισχυμένο αστυνομικό έλεγχο, προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι νομοθέτες συνέστησαν να τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις προσαρμογές που έγιναν σε ορισμένες διατάξεις που επέκριναν οι ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προσθέτει παράλληλα το Ρόιτερς.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι άλλαξε, επισημαίνει ωστόσο.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η ΕΕ είχαν καλέσει την Κίνα να επανεξετάσει την νομοθεσία αυτή, οι προηγούμενες εκδοχές της οποίας έδιναν μεγαλύτερο περιθώριο στην αστυνομία να ρυθμίζει τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση των ξένων οργανώσεων που δρουν στην Κίνα.

Δυτικοί επικριτές του νομοσχεδίου επιχειρηματολογούσαν ότι είναι πάρα πολύ αόριστο και ότι θα μπορούσε να περιορίσει σε σοβαρό βαθμό τις δραστηριότητες των κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκτός των επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών οργανώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)