to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 03.10.2014

Διεθνή

Αμερικανός εικονολήπτης του NBC που είχε σταλεί στη Λιβερία προσβλήθηκε απο τον ιό Έμπολα

Ένας Αμερικανός τηλεοπτικός εικονολήπτης, ο οποίος εργαζόταν για το NBC News στη Λιβερία διαγνώστηκε θετικός για τον ιό Έμπολα και θα επιστρέψει άμεσα στις ΗΠΑ για θεραπεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC, την οποία ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του.


Ο εικονολήπτης είχε προσληφθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το δίκτυο προκειμένου να συνεργαστεί με την ανταποκρίτρια του ΝBC στη Λιβερία, Δρ. Νάνσι Σνάιντερμαν. Το περιστατικό αυτό πιστεύεται πως αποτελεί το πρώτο όπου Αμερικανός δημοσιογράφος προσβάλλεται από τη θανατηφόρα ασθένεια, η οποία έχει πλήξει χώρες της Δυτικής Αφρικής και ιδιαίτερα τη Λιβερία.

Τέσσερις άνθρωποι κοντινοί στον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, τον πρώτο άνθρωπο που διαγνώστηκε με τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ, έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα διαμέρισμα στο Ντάλλας, ενώ τα προσωπικά αντικείμενα του άνδρα έχουν σφραγιστεί σε πλαστικές σακούλες, καθώς αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας διευρύνουν την αναζήτησή τους για ανθρώπους που είχαν άμεση ή έμμεση επαφή με τον Ντάνκαν.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι περίπου 12 έως 18 άνθρωποι είχαν έρθει σε επαφή με τον Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε στο Τέξας από τη Λιβερία –η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό- με αεροπλάνο μέσω Βρυξελλών και Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες και αυτοί με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν επικοινωνήσει με περίπου 100 ανθρώπους ενώ ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται υπό παρακολούθηση, δήλωσε ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Κανείς από όσους πιστεύεται ότι είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του Έμπολα, δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αξιωματούχοι του Ντάλλας. Ο Ντάνκαν διέμενε σε ένα διαμέρισμα στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης για περίπου μία εβδομάδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο.

«Τα σεντόνια και τα προσωπικά αντικείμενα του κυρίου Ντάνκαν έχουν τοποθετηθεί σε σακούλες», δήλωσε ο Κλέι Τζένκινς, αξιωματούχος της κομητείας του Ντάλλας.

Στη Λιβερία, ο επικεφαλής της αρχής των αεροδρομίων της χώρας, Μπίνια Κεσέλι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις κατά του Ντάνκαν αφού αυτός δεν παραδέχτηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με άνθρωπο που είχε προβληθεί από τον ιό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ντάνκαν παρέλειψε να δηλώσει ότι βοήθησε τη γειτόνισσά του, Μαρθαλίν Ουίλιαμς, αφότου αυτή είχε ήδη αρρωστήσει. Η Ουίλιαμς πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Κεσέλι δήλωσε ότι δόθηκε στον Ντάνκαν να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν είχε έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε θύμα του Έμπολα ή εάν είχε παρουσιάσει συμπτώματα του ιού. Σε όλες τις ερωτήσεις ο Ντάνκαν είχε απαντήσει «όχι», δήλωσε ο Κεσέλι.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί πυρετό, αιμορραγία, εμετό και διάρροια και μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά όπως το αίμα ή το σάλιο. Η υπόθεση του Ντάνκαν έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές των ΗΠΑ εγείροντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού από τη Λιβερία και δύο ακόμα χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.

Μέχρι στιγμής, εξαιτίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα έχουν πεθάνει συνολικά 3.338 άνθρωποι στο χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας έως σήμερα, δεδομένου ότι η ασθένεια ανακαλύφθηκε το 1976.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)