to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 30.07.2023

Κοινωνία

Αλλάζει ο νόμος για τους εμπρηστές με αυστηρότερες ποινές κάθειρξης - Ισχυρά πρόστιμα, θα χρεώνονται και το κόστος της πυροσβεστικής

Με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ θα τιμωρούνται οι εμπρηστές εξ αμελείας από 300 ευρώ που είναι σήμερα, σε περιπτώσεις υποτροπής ή μεγάλης φυσικής καταστροφής, εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.


Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας εισηγείται νέα νομοθεσία για τους εμπρηστές που θα καλύπτει 3 διαφορετικές βαθμίδες ευθύνης:

  •     Αυστηρότερες ποινές κάθειρξης (και εξοντωτικές αποζημιώσεις) για τους δολιοφθορέις εμπρηστές που λειτουργούν από πρόθεση καταστροφής
  •     Ισχυρά πρόστιμα – πέραν της ποινικής ευθύνης – για τους εξ αμελείας εμπρηστές που θα ξεκινούν από το επίπεδο των 30.000 ευρώ.
  •     Επιπλέον αποζημιώσεις από τους εξ αμελείας εμπρηστές για πυρκαγιές ευρείας κλίμακας που θα αφορούν στο κόστος κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να κατασβέσει τις πυρκαγιές και να αντιμετωπίσει όσα αυτές συνεπάγονται.
  •    Επίσης θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που – σε συνεργασία με την ΕΥΠ – θα ασχολείται με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, ενισχύοντας το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής και το έργο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμών.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σημειωθεί 21 συλλήψεις που σχετίζονται με 19 καταστρεπτικούς εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, που αφορούν σε ενέργειες από εγκληματική αμέλεια έως πρόθεση δολιοφθοράς.

Οι ένοχοι θα χρεώνονται και το κόστος της Πυροσβεστικής

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός μίλησε για την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές, αλλά και την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Ωστόσο τονίζει ότι όσο αυστηρός και να είναι ο νόμος δεν έχει αξία αν δεν συλλαμβάνονται οι εμπρηστές.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας «έδειξε» και πάλι σχέδιο εμπρησμού

Αν δεν είχαν προηγηθεί χθες, πριν μια ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναερία μέσα στην αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε, επισήμανε την Κυριακή ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» σημείωσε.

Η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών διευκρίνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ελάχιστες οι καταδίκες

Aπό τους 19.712 που διώχθηκαν ποινικά από το 2000 και μετά για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνον 564 καταδικάστηκαν. Ποσοστό που υπολογίζεται σε μόλις 2,8%.

Το ποσοστό της καταδίκης για εκείνους που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση είναι ακόμα χαμηλότερο, ήτοι 2,6%. Από τους 2.796 που ασκήθηκε εις βάρος τους ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση, μόλις 74 στα είκοσι χρόνια που πέρασαν καταδικάστηκαν με διάφορες ποινές, ενώ ελάχιστοι από αυτούς πήγαν στη φυλακή.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε και για τους εμπρησμούς από αμέλεια, που είναι και οι περισσότεροι. Και εδώ τα ποσοστά καταδίκης κινούνται χαμηλά, σε επίπεδα της τάξεως του 6,5%, δηλαδή από 7.463 διώξεις, οι καταδίκες είναι μόλις 490.

Πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)