to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:16 | 19.04.2014

Διεθνή

Αλγερία: Επανεξελέγη πρόεδρος με 80% των ψήφων ο Μπουτεφλίκα

Έχοντας κατακτήσει το 80% των ψήφων, ο Αμπεντελαζίζ Μουτεφλίκα επανεξελέγη πρόεδρος της Αλγερίας, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία την οποία οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν, κάνοντας λόγο περί εκτεταμένης νοθείας.


Ο Μπουτεφλίκα, η υγεία του οποίου χαρακτηρίζεται το λιγότερο εύθραυστη, ψήφισε καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι την Πέμπτη, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του μετά το εγκεφαλικό που υπέστη πέρυσι, όταν είχαν ενταθεί οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η οποία είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC).

Ο Μπουτεφλίκα εξελέγη για μια τέταρτη θητεία με το 81,53% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάγεμπ Μπελάιζ. Ο βασικός του αντίπαλος Αλί Μπενφλίς ήλθε δεύτερος με 12,18% των ψήφων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 51,7%.

«Η νίκη επιβεβαιώνει ότι ο Μπουτεφλίκα θα μπορέσει να δώσει περισσότερα στους Αλγερινούς τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Μπουτεφλίκα, ο Αμπντελμαλέκ Σελάλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με ένα πορτρέτο του προέδρου σε ένα βάθρο πλάι του. Στο κέντρο του Αλγερίου, ομάδες νεαρών υποστηρικτών του FLN ύψωναν φωτογραφίες του προέδρου, ηχούσαν κόρνες αυτοκινήτων και εκτόξευαν πυροτεχνήματα για να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Ο Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μπουτεφλίκα για τη νίκη του, ευχόμενος στον πρόεδρο της Αλγερίας «κάθε επιτυχία», στην εκπλήρωση «της υψηλής αποστολής του», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Γαλλίας. Τον Μπουτεφλίκα συνεχάρη επίσης ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ΄, τονίζοντας πως δείχνει την «επιθυμία» του λαού της Αλγερίας να προχωρήσει η «διαδικασία της ανάπτυξης».

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα συνέβαλε να αλλάξει ένα σύστημα που παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από την εποχή του μονοκομματικού καθεστώτος του FLN, τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία.

Ο Μπενφλίς, πρώην ηγετικό στέλεχος του FLN και σύμμαχος του Μπουτεφλίκα, αποκάλεσε τις εκλογές απάτη και αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα. Αλλά δεν παρουσίασε αποδείξεις, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς του.

Ο Μπουτεφλίκα είχε κερδίσει με το 90% των ψήφων το 2009 και με 85% το 2004. Ο Μπενφλίς, αντίπαλός του και τότε, είχε καταγγείλει νοθεία «βιομηχανικής» κλίμακας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)