to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 10.05.2014

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στο Έθνος: Εμείς θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος της Κυριακής


  • Κύριε Τσίπρα γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποτελεί για σας πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές;

Θυμάστε κάποιες παλαιότερες ευρωεκλογές που να μην ήταν πολιτική μάχη με βαρυσήμαντο πολιτικό μήνυμα; Οι ευρωεκλογές του 2009 αποτέλεσαν πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές. Τώρα, με χοντροκομμένο τρόπο, και παρά την μεγάλη οικονομική καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, κάποιοι προσπαθούν κουτοπόνηρα να μας πείσουν πως «δεν τρέχει και τίποτα». Η τακτική τους υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Στις ευρωεκλογές το μήνυμα που θα σταλεί δεν θα αφορά μόνο τους συντάκτες των μνημονίων και την τρόικα. Θα είναι και ξεκάθαρο μήνυμα να φύγουν, αυτοί που υλοποίησαν την πολιτική των μνημονίων στην Ελλάδα.

  • Γνωρίζετε πολύ καλά ότι άλλα είναι τα κριτήρια των ψηφοφόρων μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ζωή μας. Αυτό είναι το ένα και μοναδικό κριτήριο του κόσμου. Ποια Ελλάδα θέλουμε. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, είναι οργισμένος. Και θα αναδείξει πρώτη φορά την αριστερά στην πρώτη θέση. Τον καλέσαμε και τον καλούμε καθημερινά, την οργή του να την κάνει πολιτική πράξη. Και στις κάλπες του Μαΐου, ίδιο είναι το κριτήριο των πολιτών. Να τελειώνουμε με αυτούς που δημιούργησαν την μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που γνώρισε ο τόπος.

  • Το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “ψηφίζουμε και φεύγουν”. Αυτή ωστόσο η προσδοκία σας μπορεί να διαψευστεί καθώς ενδέχεται να χάσετε την μάχη των περιφερειών αλλά και των μεγάλων δήμων της χώρας.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ενδέχεται να χάσουμε την μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα ισχυρή πολιτική δύναμη και θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της αυτοδιοίκησης. Αυτό που εύκολα συμπεραίνει κάποιος είναι οι χαμηλές πτήσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που ακολούθησαν πιστά τις εντολές Φούχτελ, έφεραν το μνημόνιο στις περιφέρειες και τους δήμους και υπηρέτησαν πιστά τα μεγάλα συμφέροντα. Όσοι ετοιμάζονται να δικαιολογήσουν την συντριβή τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τους υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία τετραετία δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περιφέρεια και σε κανέναν μεγάλο δήμο. Τώρα διεκδικεί με αξιώσεις την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο σε όλες.

  • Τελικά που βάζετε το πήχη; Νίκη έστω και μία ψήφο; Μεγάλη διαφορά από την ΝΔ ή νίκη αν το άθροισμα των κυβερνώντων κομμάτων υπολείπεται έστω και με μία ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την μεγαλύτερη δυνατή διαφορά για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα. Τα υπόλοιπα που ακούγονται από τα κυβερνητικά κόμματα είναι υποθέσεις και ασκήσεις επί χάρτου. Έχουν δηλαδή ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για να δικαιολογήσουν την ήττα τους. Για να υπονομεύσουν την νίκη μας. Εμείς λέμε στον κόσμο : «για πρώτη φορά αριστερά». Γράφετε ιστορία σε αυτές τις εκλογές. Θα είναι η πρώτη φορά που η αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο, δικαιώνοντας ολόκληρες γενιές που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά μας.

  • Αν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν σας δίνει την δυνατότητα να αμφισβητήσετε την κυβέρνηση τι θα κάνετε; Θα περιμένετε την προεδρική εκλογή την ερχόμενη Άνοιξη;

Κάθε μέρα αμφισβητούμε την κυβέρνηση. Αμφισβητούμε την λαϊκή της νομιμοποίηση. Αμφισβητούμε την πολιτική των μνημονίων. Δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο, δεν είναι αφορμή οι εκλογές. Θα είμαστε παρόντες και παρούσες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των πολιτών. Ο λαός έχει κηρύξει ανένδοτο στην κυβέρνηση και τα μνημόνια, εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε, ούτε να περιμένουμε να πέσουν σαν ώριμο φρούτο.

  • Ο κ. Σαμαράς εκφράζει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “επιζεί από την κρίση και θα εξαφανιστεί μαζί με αυτή”. Η αλήθεια πάντως είναι ότι μέσα στην κρίση από το 4% βρεθήκατε να είστε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά λέει και ακόμα χειρότερα. Ζουν μέσα σε γυάλα, δεν εξηγείται αλλιώς, δεν έχουν επίγνωση τι καταστροφή έχουν επιφέρει στην ελληνική κοινωνία. Εμείς από το 4% φτάσαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ο κόσμος διαπίστωσε ότι δεν τον εγκαταλείψαμε ποτέ. Δεν αφήσαμε κανένα μόνο στην κρίση. Βρεθήκαμε από το 4% στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί είχαμε εναλλακτικό και ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα.


 

Ο κ. Σαμαράς είναι το πολιτικό προϊόν της κρίσης. Η εφεδρεία του συστήματος που ανασύρθηκε από την ανυποληψία των τελευταίων 15 χρόνων, για να υπηρετήσει πιστά, με την ακροδεξιά του παρέα, τα μνημόνια. Όταν ο λαός εξαφάνισε δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, κλήθηκε ο κ. Σαμαράς να εφαρμόσει το πρόγραμμα Παπανδρέου-Βενιζέλου, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα, που είναι ο εμφυλιοπολεμικός του λόγος. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κρίση, θα εξαφανίσει τον κ. Σαμαρά. εμείς σηκώνουμε το γάντι. Να δούμε ποιος είναι η νέα και ποιος η παλιά Ελλάδα.

  • Τι εννοείτε;

Αν υπάρχει νέα Ελλάδα, υπάρχει και η παλιά. Ο λαός ξέρει ότι παλιά Ελλάδα είναι αυτή που χρεοκόπησε και αυτοί που τη χρεοκόπησαν. Ας εμφανιστεί επιτέλους ο κ. Σαμαράς, ας σταματήσει να κρύβεται στους μονόλογους και στα συμφέροντα, να συζητήσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Δεν είναι διαφήμιση, ούτε επικοινωνιακή στρατηγική η νέα Ελλάδα. Αντίθετα η παλιά Ελλάδα είναι υπαρκτή.

Την παλιά Ελλάδα δεν την κυβέρνησε η αριστερά, δεν συναίνεσε η αριστερά να δουλεύουν πολλοί για να πλουτίζουν ελάχιστοι. Η παλιά Ελλάδα είχε βασιλιάδες και χούντες, είχε προστάτες, έχει επιτηρητές και τρόικα. Η παλιά Ελλάδα είχε και έχει δέκα πολιτικές οικογένειες και δέκα οικονομικά ισχυρές οικογένειες. Εμείς λοιπόν ονειρευόμαστε μια νέα Ελλάδα. Και θα χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τη νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που θα έχει δημόσια περιουσία που δεν θα ξεπουλιέται, θα φυλάσσεται για τις επόμενες γενιές. Δεν θα κουβαλά τα χρέη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητη και περήφανη. Μια νέα Ελλάδα με κράτος προς όφελος των πολιτών, που ο πλούτος της θα μοιράζεται δίκαια, τα κέρδη θα μοιράζονται στους παραγωγούς, και όχι στους μεσάζοντες. Μια νέα Ελλάδα δημοκρατική στην οποία θα είναι αυτονόητη η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Και ξέρετε κάτι; Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να χτιστεί από κείνους που έχτισαν την παλιά, με τις μίζες και τα ρουσφέτια, με το κράτος λάφυρο και δυνάστη, με τα υλικά της διαπλοκής και της εκμετάλλευσης, με το σχέδιο της υποτέλειας και της υποταγής, με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους. Θέλει νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, δημιουργικούς, καινοτόμους, αφοσιωμένους στη δημοκρατία και στο λαό και όχι στα μεγάλα συμφέροντα και στην προσωπική ιδιοτέλεια. Γι αυτό και η Αριστερά ταυτίζεται διαχρονικά με το όραμα μιας νέας Ελλάδας. Γι' αυτό οι νέοι του Πολυτεχνείου, στις διαδηλώσεις μετά τη μεταπολίτευση είχαν ο σύνθημα Εμπρός για μια νέα Ελλάδα. Τώρα ήρθε η ώρα που όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε. Και θα το κάνουμε. Χτίζουμε την νέα ελλάδα.

  • Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα και ότι η οικονομία αργά ανακάμπτει. Ακόμη και ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει, έστω , μια μικρή ανάκαμψη. 

Αν το λένε οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουτσούμπας τότε να μην κάνουμε τίποτα. Δείτε όμως τι γίνετε έξω, δείτε τι γίνετε στην κοινωνία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και διαρκώς μεγαλώνει. Έχει εξαφανιστεί η μεσαία τάξη, οι φτωχοί εξαθλιώνονται. Το εργατικό δίκαιο και οι κατακτήσεις αιώνων κατεδαφίστηκαν. Μνημόνιο και επιτήρηση θα υπάρχει μέχρι το 2040. Όσο και αν διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, όση προπαγάνδα και αν πάρουν δώρο από τα ΜΜΕ, τα λόγια τους φαίνονται ψεύτικα από την πρώτη ματιά. Λίγες ώρες μετά τις θριαμβολογίες, ακόμα και αυτοί που τους κρατούν στην πολιτική ζωή με τεχνητη αναπνοή, τους διαψεύδουν. Τελευταίο παράδειγμα η έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι η κρίση προκάλεσε στην ελληνική οικονομία μόνιμη ζημιά.

- Κατά την γνώμη σας σωστά από την δική του πλευρά έθεσε ο κ. Βενιζέλος το δίλημμα “ελιά ή περιπέτεια”;

Ο κ. Βενιζέλος αδυνατεί να καταλάβει ότι ο τόπος ήδη βιώνει μία τραγωδία με ευθύνη της Ελιάς/ΠΑΣΟΚ. Το μονο που τον απασχολεί είναι η πολιτική του επιβίωση.. Αλλά τους πολίτες ουδόλως τους απασχολεί η πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της Ελιάς/ΠΑΣΟΚ. Είναι βέβαια σωστό ότι η κυβερνητική αλυσίδα είναι όσο ισχυρή είναι ο αδύναμος της κρίκος.

  • Ο κ. Κουτσούμπας σας κατηγορεί ότι είστε “κωλοτούμπας” αναφερόμενος στις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και ότι καλλιεργείται ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, η ηγεσία του ΚΚΕ ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με χαρακτηρισμούς που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτούς του κ. Σαμαρά. Αυτό μας προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη. Αποφεύγουμε να απαντήσουμε γιατί σεβόμαστε τα μέλη και τον λαϊκό κόσμο που τους στηρίζει. Ελπίζουμε όμως να είναι απλά μία λανθασμένη τακτική από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ και όχι συνειδητή αβάντα στο σύστημα.

  • Σας αποδίδουν τον χαρακτηρισμό “κρατιστή” και ότι θέλετε να επαναφέρετε την χώρα στην προ κρίσης εποχή.

Στην οποία προ κρίσης εποχή κυβέρνησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και έχτισαν ένα πελατειακό κράτος, εξυπηρέτησαν τα μεγάλα συμφέροντα, δανείστηκαν με εγγυήσεις του δημοσίου, χάρισαν χρέη, έπαιρναν μίζες. Μεγάλο το θράσος τους. Εμείς δεν είμαστε κρατιστές. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου τομέα που θα οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και θα ατ επιστρέφει στην κοινωνία, να είναι προσιτά σε όλους. Εμείς θέλουμε το κρατικό να αποκτήσει κοινωνικό περιεχόμενο.

  • Και ότι έχετε επιδοθεί παραμονές των ευρωεκλογών σε “παραχολογία”, που θυμίζει άλλες εποχές.

Ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που μοιράζουν κοινωνικό μέρισμα σαν τα αλήστου μνήμης βιβλιάρια απόρων. Αυτοί που ενώ δίνουν 500άρικα δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σκοπεύουν να τα πάρουν πίσω τον Ιούνιο και με το παραπάνω. Αυτοί που πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και διορισμούς για πέντε μήνες χωρίς ασφάλιση.

Που μετέθεσαν λογαριασμούς και τα εκκαθαριστικά εφορίας για την πρώτη Ιουνίου. Που κρύβουν τα νέα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει. Η δέσμευσή μας για κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, για να υπάρχει πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο φάρμακο, δεν είναι παροχολογία. Είναι αριστερή πολιτική παρέμβαση. Είναι δέσμευση ότι πρώτα θα κάνουμε το χρέος μας στους αδύναμους. Η αριστερά υπηρετεί τον λαό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος εξυπηρετούν τα συμφέροντα.

  • Τελικά με μία πράξη θα ακυρώσετε τα μνημόνια. Γιατί σε πρόσφατη συνέντευξή της μιλήσατε για 400 εφαρμοστικούς νόμους και ότι θα χρειαστεί χρόνος. Τελικά θα “σκίσετε τα μνημόνια”;

Και θα είναι μέρα μεσημέρι. Η διαφορά μας με το σύστημα που καταρρέει είναι ότι εμείς δεν λέμε και μετά ξεχνάμε. Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της αριστεράς. Ακριβώς επειδή οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, φρόντισαν να δέσουν την χώρα χειροπόδαρα, επειδή έκαναν καθεστώς το μνημόνιο, θα πιάσουμε μετά έναν- έναν από τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που πέρασαν και μας γύρισαν στις αρχές του εικοστού αιώνα.

  • Απορρίπτεται τον χαρακτηρισμό “ευρωσκεπτικιστής”. Ωστόσο δεν σας εκφράζει η σημερινή ελίτ της Ευρώπης. Η ΕΕ μπορεί όπως έχει δομηθεί μπορεί να αλλάξεις προς όφελος των λαών;

Η ευρωπαϊκή αριστερά είναι η πραγματική Ευρώπη. Αυτό που λέτε εσείς ως ελίτ της Ευρώπης, είναι κάτι γραφειοκράτες που δουλεύουν για τις αγορές και όχι για τους λαούς. Που έβαλαν το ευρωκοινοβούλιο δέκα σκάλες κάτω από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Κάθε φορά που με ρωτάνε αν αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, υποκρύπτοντας πάντα και μία βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, τους απαντώ. Και στην Ελλάδα σίγουροι ήταν ότι δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί και ξαφνικά τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι.

  • Εάν βρεθεί λύση για το χρέος, όπως μείωση των επιτοκίων αλλά και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έδωσε η Ευρώπη στην Ελλάδα δεν θα είναι μια ανάσα για την χώρα.

Αυτό που λέτε δεν είναι λύση για το χρέος. Ούτε ανάσα. Λύση είναι το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρα ανάπτυξης και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

  • Μιλάτε για “κούρεμα” του χρέους. Αλλά καλά γνωρίζεται ότι αυτό απορρίπτεται από την Γερμανία .

Ιδιοκτησία της Γερμανίας είναι η Ευρώπη και οι υπόλοιπη λαοί ενοικιαστές;


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)