to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 24.07.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Τιμούμε όλους όσοι αρνήθηκαν να "χαμογελάσουν" στους δικτάτορες»

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας


"Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατία στη χώρα μας:

Θυμόμαστε και καλούμε όλο το λαό μας να θυμηθεί το φονικό πρόσωπο του φασισμού. Το απάνθρωπο καθεστώς. Την εθνική ταπείνωση. Την προδοσία της Κύπρου.

Τιμούμε όλους εκείνους, αριστερούς, κομμουνιστές, δημοκράτες, έντιμους στρατιωτικούς, που όρθωσαν το ανάστημά τους όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα της χούντας. Όλους όσοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, καταδιώχτηκαν, επειδή αρνήθηκαν να "χαμογελάσουν" στους δικτάτορες. Τις χιλιάδες νέες και νέους της γενιάς του Πολυτεχνείου, που απέδειξαν ότι η θέληση για ελευθερία είναι πιο δυνατή από τα τανκς. Τους νεκρούς του αγώνα για τη δημοκρατία και την πατρίδα.

Και δεσμευόμαστε ότι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η ελευθερία και τα δικαιώματα του λαού είναι και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ότι θα κάνουμε τα πάντα για να απαλλάξουμε το σώμα και την ψυχή της δημοκρατίας από τη βαναυσότητα των μνημονίων. Για να εξαλείψουμε το φαιό στίγμα των υμνητών του Χίτλερ και της χούντας. Για να βγει η δημοκρατία μας από τη σημερινή δοκιμασία πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Τίποτε δεν ξεχάστηκε. Κανένας δεν ξεχάστηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται."

ΣΥΡΙΖΑ: Η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές

"Η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με πρόσχημα τη μείωση του δημόσιου χρέους, επιβάλλονται αντιλαϊκές πολιτικές που περιθωριοποιούν πλατιά στρώματα της κοινωνίας και καταργούν αυτονόητα δικαιώματα και κατακτήσεις των πολιτών. Παρουσιάζονται ως μονόδρομος τα μνημόνια, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, η εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο δρόμος της λιτότητας και του αυταρχισμού επιλέγεται σε όλη την Ευρώπη από τις κυρίαρχες δυνάμεις, εξαθλιώνοντας τους λαούς . Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική."
 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)