to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 30.05.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όαση στην έρημο

«Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι να την διαλύσουμε. Η λιτότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολιτικών τερατουργημάτων»


Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στο Bloomberg και διαχωρίζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα «διαμαρτυρίας» που βγήκαν κερδισμένα στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία «τερατουργήματα»

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στις 28 Μαΐου ότι το κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ, «είναι μια όαση στην έρημο». «Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι να την διαλύσουμε. Η λιτότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολιτικών τερατουργημάτων».

Ενώ ο ηγέτης του UKIP, Nigel Farage, και η Γαλλίδα εθνικίστρια Marine Le Pen θέλουν να περιορίσουν τις ευρωπαϊκές εξουσίες και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Βρετανών και Γάλλων, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στην μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα συμμαχήσει με το ισπανικό κίνημα Podemos στην ευρωβουλή, το οποίο έχει κερδίσει πέντε έδρες. Ακόμη, μπορεί να εξετάσει τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν οι τελευταίοι αποφασίσουν να προκαλέσουν τις προτάσεις για περικοπές στον προϋπολογισμό από την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

«Θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες, και θα σταματήσουν να δέχονται την λιτότητα ως την μόνη επιλογή. Όχι εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Angela Merkel», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως επισημαίνει το Blooomberg, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, σε περισσότερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο. Δήλωσε πως δεν αισθάνεται δεσμευμένος από οποιαδήποτε συμφωνία έλθει με τους πιστωτές της χώρας ο Αν. Σαμαράς, εάν ο τελευταίος δεν λάβει υπόψη το αίτημά του για απομείωση του χρέους 240 δισ. ευρώ της Ελλάδας, υποσχόμενος ωστόσο ότι δεν θα βάλει σε κίνδυνο την θέση της χώρας στο ευρώ.

«Η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να συνάψει συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα για χρόνια και δεκαετίες χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευτεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα», δήλωσε.

Για να λυθεί αυτή η ένταση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, θα πρέπει ο Αν. Σαμαράς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, διότι τα αποτελέσματα εμφανίζουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι εκτός «συγχρονισμού» με το εκλογικό σώμα. «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει το Bloomberg, ο Αλ. Τσίπρας απαιτεί να έχει λόγο στο διορισμό του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας όταν λήξει η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου τον επόμενο μήνα. «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευτεί, θα το θεωρήσουμε ως μια προσπάθεια από την πλευρά της να δημιουργήσει τετελεσμένο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήθελα να σας θυμίσω τι έγινε στην Κύπρο», τόνισε.

Ενώ οι υπουργοί απέκλεισαν την πιθανότητα απομείωσης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ο Αν. Σαμαράς θα πρέπει να πιέσει ώστε να διαγραφεί μέρος του χρέους από τους πιστωτές, και να επιτραπεί στην οικονομία να ανακάμψει. «Θέλουμε να βρούμε μία λύση, μία που να είναι οριστική, και να δίνει στην ελληνική οικονομία χώρο να αναπτυχθεί, προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος αυτού του χρέους», δήλωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)