to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 09.09.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης (βίντεο)

Για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης «που σήμερα θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησή του, ξεκινώντας τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποείται αυτή τη στιγμή στο Ζάππειο Μέγαρο.


Το κείμενο της Διακήρυξης στα αγγλικά:

Athens Declaration of the 1st Mediterranean EU countries’ Summit

Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

 

Αλέξης Τσίπρας (Πρωθυπουργός της Ελλάδας): Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σύντομη αυτή συνέντευξη Τύπου και τις σύντομες δηλώσεις μας με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παρευρισκόμενους σήμερα, με θερμές ευχαριστίες στους ηγέτες και τους αξιωματούχους των μεσογειακών χωρών της ΕΕ που ήρθαν σήμερα στην Αθήνα. Όπως δήλωσα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας , το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρουσία μας σήμερα εδώ και η πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου.

Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που σε λίγες ημέρες αρχίζει με την Άτυπη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα. Έναν διάλογο, ο οποίος, όπως συμφωνήσαμε, πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Ένα νέο όραμα που έχουμε ανάγκη.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Πρέπει η Ευρώπη να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές. Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα, ουσιαστικά μέτρα για την βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών. Με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειάς μας και με δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας. Με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και με αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ολάντ στη σημερινή μας Σύνοδο, σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. Ως χώρες της περιοχής αυτής, ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, ως χώρες- μέλη του ευρώ, ως φιλοευρωπαϊκές χώρες όπου η ΕΕ συνεχίζει, για μας, να συμβολίζει κάτι το σημαντικό, οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας που δυστυχώς ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας.

Αυτή η Σύνοδος, αυτή η πρωτοβουλία, είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε, άλλη μια ομαδοποίηση, άλλη μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης. Επιθυμούμε να είμαστε – και θα συνεχίσουμε να είμαστε- μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει , που στόχο έχει να προβάλλει την ανάγκη μιας νέας ενότητας. Και η ενότητα περνάει μέσα από την σύγκλιση, μέσα από την καταπολέμηση των ανισοτήτων – και αυτό ήταν που κυριάρχησε στη σημερινή μας συζήτηση.

Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, η «Διακήρυξη των Αθηνών», εστιασμένη πάνω στις τρεις θεματικές που σήμερα συζητήσαμε. Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις, της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και βεβαίως η οικονομία, οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως αποφασίσαμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία. Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, βεβαίως μια χώρα που βρέχεται από τον Ατλαντικό, αλλά που έχει τα ίδια προβλήματα και το ίδιο ταπεραμέντο, την ίδια φιλοσοφία.

Στην Ευρώπη, μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα. Μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα. Όμως, μας ενώνει και μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Ένας πολιτισμός παράλληλος με διαφορετικές ρίζες, αλλά με κοινή περπατησιά. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Έτσι κι εμείς με την παρουσία μας εδώ και με τη συνεννόησή μας από εδώ και στο εξής, θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη. Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους ευρωπαίους πολίτες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Φρανσουά Ολάντ (Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση που μας απηύθυνε.

Σε μας, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης της Μεσογείου, στις χώρες που είναι διαφορετικές στο μέγεθος και τις πολιτικές ευαισθησίες αυτών που τις κυβερνούν, που, όμως, όλοι καθοδηγούμαστε από δύο βασικές πεποιθήσεις:

Η πρώτη είναι ότι στο τωρινό πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών και για να δώσουμε ελπίδες στην Ευρώπη. Και η δεύτερη πεποίθησή μας είναι ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν επίσης στην έναρξη -μαζί με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής- μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που είναι χρήσιμες στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και στην οικονομία της.

Υπό την έννοια αυτή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στα θέματα των προσφύγων και της μετανάστευσης.

Θελήσαμε, λοιπόν, στη Μπρατισλάβα να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τις δικές μας σκέψεις και τα δικά μας συμπεράσματα για το τι θα πρέπει να αποτελεί ώθηση και προώθηση της Ευρώπης και στην προστασία των συνόρων, στην ασφάλεια, στον έλεγχο της μετανάστευσης που δεν θα πρέπει να αποκλείει το δικαίωμα ασύλου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, επειδή θα πρέπει η ίδια να διασφαλίζει τις συνθήκες ασφάλειάς της.

Να μπορέσουμε, επίσης, στο μέτρο του δυνατού να χαράξουμε πολιτικές συμμαχίες και μέσω της διεύρυνσης του σχεδίου Γιούνκερ και των προγραμμάτων για τους νέους. Και για να στείλουμε επίσης ένα μήνυμα, ένα μήνυμα πολιτισμού, ένα μήνυμα κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί οι οποίοι είναι κοντά μας, στην Αφρική ιδιαίτερα και αλλού. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως αυτό που χαράξαμε στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θέσαμε στόχους και συμφωνήσαμε για την επίτευξή τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, την τόσο σημαντική στιγμή ιστορικά μετά το Brexit -και την ίδια στιγμή που οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές ελπίζουν στο μπλοκάρισμα της Ευρώπης- να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε, από τη Νότια Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ.

Νίκος Αναστασιάδης (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας): Επιτρέψτε μου, καταρχάς, κύριε Πρωθυπουργέ να σας συγχαρώ για τη σημαντική πρωτοβουλία σύγκλισης της σημερινής Συνόδου των χωρών- κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου. Μία πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη , λαμβάνοντας υπόψη και την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα σε ελάχιστες μέρες από σήμερα, όπου θα ξεκινήσουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σημερινές μας συζητήσεις και τα αποτελέσματα, θεωρώ πως θα συνεισφέρουν σημαντικά και εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα όμως οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης στη βάση, αν θέλετε, της ξεχωριστής εμπειρικής γνώσης.

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω πως η σημερινή Σύνοδος, όπως έχει ήδη αναφέρει και ο Πρωθυπουργός, δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ, γιατί κάτι ανάλογο θα αποτελούσε την χείριστη προσφορά, στον κοινό στόχο της συνοχής αλλά και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη, όπως μέσα από μία ενδοσκόπηση, μία αυτοκριτική, αν θέλετε των μέχρι σήμερα πολιτικών μας, είναι η ώρα να λάβουμε επιτέλους ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης, που βιώνουν σήμερα οι πολίτες μας σε σχέση με τις πολιτικές που χαράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις σημερινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της ασφάλειας, είτε το μέγα θέμα του προσφυγικού, είτε τα εξίσου μεγάλα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο και τους προβληματισμούς που έλαβαν χώρα κατά την σημερινή Σύνοδο, αλλά και τη διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί, θεωρώ ξεκάθαρο πως ο ρόλος όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας στο να πετύχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Σας ευχαριστώ.

Ματτέο Ρέντσι (Πρωθυπουργός της Ιταλίας): Ευχαριστώ Αλέξη για αυτή την ευκαιρία αντιπαράθεσης και συζήτησης. Εάν ατενίσουμε την Μεσόγειο, αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην Μεσόγειο βλέπουμε μία διαφορετική Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Μεσόγειος δεν είναι παρά το παρελθόν της Ευρώπης. Δεν είναι έτσι. Αν κάποιος κοιτάξει την θέση της Ευρώπης στον κόσμο, ίσως θα μπορούσε να πει ότι η Ευρώπη είναι το παρελθόν της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν το πιστεύουμε αυτό. Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης, που μας πρότεινε ο Αλέξης -και είμαστε ευγνώμονες- είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, ενόψει και της Προεδρίας της Μάλτας. Να πούμε, δηλαδή, ότι η Ευρώπη μπορεί να φθάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες της, ως προς το πνεύμα και τον πολιτισμό της, ως προς την παιδεία της.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, τεχνικισμούς, δημοσιονομικά και λιτότητα. Η αυριανή Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που την διέπουν: κοινωνική Ευρώπη, Ευρώπη των ιδεωδών, Ευρώπη της ομορφιάς. Γι αυτό η Διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική. Γατί αποτελεί προστιθέμενη αξία στην περιγραφή μιας Ευρώπης που είναι διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι Αμερικανοί μιλούν για την λεγόμενη «soft power», για την ήπια δύναμη και η Ευρώπη είναι η ήπια δύναμη. Είναι soft power και μπορεί να σφυρηλατήσει μία πραγματική ταυτότητα.

Αναφερόμενος στην ελληνική μυθολογία, μπορούμε να πούμε ότι ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάζει στο «καλό καγαθό» της αρχαίας Ελλάδας. Όχι με την αισθητική έννοια. Δεν μιλάμε για αισθητικές προδιαγραφές αλλά για ηθική, για δεοντολογία, για το μέλλον μας, βασιζόμενοι στις μεγάλες αξίες που μας διέπουν. Όχι μόνο στη γραφειοκρατία και τους τεχνικισμούς.

Σας ευχαριστώ.

 

Αντόνιο Κόστα (Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας): Ευχαριστώ πολύ. Τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό που προσήλθαμε εδώ στην Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού με τις αξίες που διέπουν την Ευρώπη, για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας, πρωτίστως στο θέμα της ασφάλειας.

Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την Αφρική, την κοντινή αυτή ήπειρο, όπως θα πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη, που αποτελεί πρόκριμα για την ειρήνη. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση μέσα στο πλαίσιο των δημογραφικών ανισοτήτων με την Αφρική. Θα πρέπει, λοιπόν, να υποστηρίξουμε την αφρικανική ήπειρο.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να υποστηρίξουμε την αλληλεγγύη ως προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που είναι τα κοινά μας σύνορα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Προσέτι, πιστεύουμε στον καταμερισμό ευθυνών όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα και ανισομέρεια, αλλά με αλληλέγγυο τρόπο και με μία ίση και δίκαιη κατανομή.

Ασφάλεια: Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα άλλο σκέλος που μας απασχολεί μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής μας, καθώς και μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς τη ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν τους δίνει προοπτικές για ποιοτική απασχόληση.

Θα πρέπει ακόμα να προωθήσουμε τις δράσεις μας στην καινοτομία, στη δυνατότητα επενδύσεων και σε μια πολιτική επενδύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε απασχόληση και ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών, γιατί μπορούμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και χαίρομαι γιατί θα πάρουμε τη σκυτάλη στη Λισαβόνα για την επόμενη συνάντηση.

Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των λαών της Ευρώπης και θα θέλαμε να τους συμπεριλάβουμε όλους.

Αυτές είναι οι προκλήσεις μας. Είναι η πρόκληση ολόκληρης της Ευρώπης και όχι των επιμέρους περιφερειών. Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα.

Ευχαριστούμε Αλέξη γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

 

Τζόεφ Μουσκάτ (Πρωθυπουργός της Μάλτας): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας. Νομίζω ότι αυτό το forum θα αποτελέσει ένα τακτικό σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια και μήνες.

Πριν φθάσω εδώ στην Αθήνα, είχα την εντύπωση ότι θα είχαμε μια Σύνοδο Κορυφής προβλημάτων, καταλήξαμε όμως σε μια Διάσκεψη Κορυφής λύσεων, με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς βέβαια μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια περιοχή, καταγόμαστε όμως και προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές προοπτικές.

Θα υπογραμμίσω τρία σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της Ευρώπης:

Το πρώτο είναι η στήριξη που προσφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και στη διεύρυνσή του. Με μία, λοιπόν, φωνή λέμε ότι εμείς στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον διπλασιασμό των πόρων που θα αφιερωθούν στο Σχέδιο Γιούνκερ, για να είναι επιτυχές. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, δεν είναι τέλειο, όμως αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές και συμβολές της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο σημείο: Λέμε ότι το τωρινό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικό. Το «Δουβλίνο» δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και έχουμε έξι χώρες, που λένε ότι αυτό θα πρέπει να το διορθώσουμε, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη σκοπιά της νέας πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι το εξής: Η πρώτη φορά, εδώ και πολλούς μήνες, μία ομάδα χωρών επισημαίνει την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη. Αυτή είναι μία φράση που ξεχάστηκε και αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επανερχόμαστε, λοιπόν, και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης, ώστε να επανέλθει σε αυτή την ιδέα, όχι μόνο για να προστατεύσει, αλλά και για να ενισχύσει ακριβώς την έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Φερνάντο Εγκιδάθου (Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας): Ευχαριστώ πολύ. Εγώ τόνισα ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ στην Αθήνα, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν, λόγω πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας στην Αθήνα.

Εμείς, όπως γνωρίζετε, αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της θάλασσας της Μεσογείου και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές, όπου αντιμετωπίζονται κοινά προβλήματα. Και στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να συζητήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, τη δεινή κατάσταση, και να συζητήσουμε τα σημεία που μας βρίσκουν σύμφωνους, που υπάρχει σύγκλιση απόψεων και που θα προβάλουμε την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο των 27.

Το πρώτο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Το άλλο πρόβλημα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση.

Και το τρίτο είναι το οικονομικό με τη χαμηλή απασχόληση και ανάπτυξη.

Και στα τρία αυτά σκέλη θα πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση. Γι΄ αυτό και μιλήσαμε για μια κοινή πρόταση, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια κοινή ευαισθητοποίηση των μεσογειακών χωρών ως προς τα θέματα αυτά.

Σας ευχαριστώ.

 

Αλέξης Τσίπρας (Πρωθυπουργός της Ελλάδας): Ευχαριστούμε όλους. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύψατε αυτή την πρώτη συνάντηση ευρωμεσογειακών κρατών. Να ευχαριστήσω, για άλλη μία φορά, τους προσκεκλημένους ηγέτες και εκπροσώπους κυβερνήσεων.

Θα συνεχίσουμε εμείς, βεβαίως, για να έχουμε τη δυνατότητα οι ηγέτες των κρατών, τους οποίους φιλοξενούμε, να πάρουν μια εικόνα και από σύγχρονα κτήρια. Το κτήριο που βρισκόμαστε είναι νεοκλασικό. Όμως, παρά την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε πολιτισμό. Ένα μεσογειακό κτήριο: Θα πάμε στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο είναι ένα κτήριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ο Ρέντσο Πιάνο το έχει φτιάξει Ματέο και θα έχουμε την ευκαιρία εκεί να συνεχίσουμε πιο χαλαρά.

Θα σας διανεμηθεί τώρα η Διακήρυξη των Αθηνών.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή αντάμωση.

..................................................

«Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να βρεθούν εδώ στην Αθήνα, «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους αρχηγούς στις συνομιλίες που ξεκίνησαν προ ολίγου με αντικείμενο «τον κοινό μας στόχο για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Βρεθήκαμε», υπογράμμισε, «στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη», για να σημειώσει πως «ωστόσο η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων». «Είναι πολλά παραπάνω. Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χώρο και το χρόνο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

 Να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σταθερό και δημιουργικό φόρουμ θετικής συμβολής στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Θετικής συμβολής κυρίως στον κοινό μας στόχο για τη σύγκλιση και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, που νομίζω -όλοι θα συμφωνήσουμε- ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη.

Οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Βρεθήκαμε με δυο λόγια στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων. Είναι, νομίζω, πολλά παραπάνω. Είναι η Ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στον χώρο και τον χρόνο, είναι -αν θέλετε- αυτοί οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Με αυτές, λοιπόν, τις πρώτες σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου να συναντηθούμε σήμερα εδώ στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από μία πολύ σημαντική άτυπη Σύνοδο, αλλά σημαντική Σύνοδο, των 27 στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μία κοινή εποικοδομητική –πιστεύω- συμβολή στον κρίσιμο αυτόν διάλογο που ξεκινά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.  


Αλ. Τσίπρας: Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αυτή είναι μία κεντρική θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τονίζει στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του «Βίζεγκραντ», αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας στην εν εξελίξει συνεδρίαση αφορούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Θέσεις που εκφράζει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο, είναι ότι το Brexit έχει ερμηνεία, ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς και ότι η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Ανάπτυξη-ενίσχυση κοινωνικής συνοχής-προσέλκυση επενδύσεων 

Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημειώνει ο πρωθυπουργός προς τους ηγέτες στη συνεδρίαση- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Στοιχεία που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας και τα οποία συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι: Ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας καταθέτει προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια να ενισχυθεί, όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με τη μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μία αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει στους ηγέτες ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι μία δίκαιη, βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός ζητά στενότερη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Υποστηρίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιώξουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή.

Στις θέσεις που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας υπάρχει, επίσης, αναφορά ότι πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή προποτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα από αυτές.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συντείνουν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Αναφέρει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει την αργή πρόοδο της μετεγκατάστασης, που πρέπει να επιταχυνθεί.

Ακόμη, στις θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μετανατευτικό περιλαμβάνεται ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.


Αλ. Τσίπρας: Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης

Η ίδια η παρουσία των 7 χωρών στην Αθήνα, η Σύνοδος και η κοινή διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή βούληση μας να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο των 27 στη Μπρατισλάβα. Ένας διάλογος που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη».

 

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου στο Ζάππειο Μέγαρο, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης των 7 χωρών, στην Πορτογαλία. «Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, μια χώρα που έχει τα ίδια προβλήματα, το ίδιο ταπεραμέντο και την ίδια φιλοσοφία», όπως σχολίασε.

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος, η σημερινή πρωτοβουλία «είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Διευκρίνισε: «Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάληξη της συνόδου σε έναν κοινό κείμενο, στη Διακήρυξη των Αθηνών, εστιασμένη στις τρεις θεματικές: Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και τις προτάσεις τους για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, χρειάζεται να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της ΕΕ». Σημείωσε επιπλέον ότι: «χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας μας και με δυναμικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας την πολυτάραχη περιοχή μας, με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους».

 

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας».

 

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα», για να τονίσει πως «μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά». «Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)