to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 03.11.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Συναίνεση για ημερομηνία εκλογών και Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)

Άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συμφωνηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων συμφωνιών με τους εταίρους, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια


(φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού)

Ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς εκλογές ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ζητάμε να συγκληθεί άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να καθορίσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η προσφυγή στις κάλπες πρέπει «συντεταγμένα και ομαλά», και θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές με βάση ένα «εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης». 

Συμπλήρωσε πως στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για επιλογή υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από νέα Βουλή. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «αποσταθεροποιεί» της χώρα «επιλέγοντας» να την οδηγεί σε μια παρατεταμένη περίοδο έντασης «παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει της απαραίτητη πλειοψηφία» για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας: «Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

- Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

-Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

 

Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:  «Πήρα την πρωτοβουλία να σας συναντήσω σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με κρίσιμες επιλογές. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος στη χώρα όπου γεννήθηκε. Χρειάζεται βέβαια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ομαλά. Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιο από τα δύο μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά του να ακολουθήσει». 

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είπατε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, συμφωνώ. Επιβάλλεται ενότητα πολιτικών δυνάμεων και ένα ελάχιστο συναίνεσης για την αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και διεθνών προβλημάτων της χώρας. Ισως με έχουν επηρεάσει τα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα εθνικά προβλήματα βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα αυτά, χρειάζεται ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης και όλα τα άλλα θα τα βρούμε, αυτή είναι η θέση μου».

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια:

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία, όσο όμως και η επιλογή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου, του μνημονιακού προγράμματος.

Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται, με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο,  να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινωνική στήριξη πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός μας νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές. Αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη, παρά το γεγονός, όπως είναι φανερό, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ΄ αυτή τη Βουλή, είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης.

Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου με τον πιο επίσημο τρόπο να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα. Γι αυτό και ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

  1. Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

  2. Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Αυτές είναι δύο κινήσεις που, αν πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα. Ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε δεν είναι απειλή κι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα. Ένα μήνυμα που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι.

 

Το βίντεο του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τις δηλώσεις πριν και μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)